Waarom is champagne duurder dan andere wijnen?
- Artikel
- 14 feb 2022
- 2 minuten leestijd
Champagne, ook wel de bubbels der bubbels genoemd, is de beroemdste mousserende wijn ter wereld. En het is niet alleen de meest beroemde, maar ook de meest prijzige in zijn soort. Hoe komt het nou dat champagne zoveel meer kost dan een flesje cava of prosecco?
Hoe wordt champagne gemaakt?
Om een mousserende wijn onder de noemer ‘champagne’ te mogen uitbrengen, moet je als maker aan flink wat voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarde is dat de wijn uit de Franse Champagnestreek moet komen en gemaakt moet zijn van de druiven chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Er zijn niet alleen strenge regels voor de streek en de druiven, ook het productieproces wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Zo wordt een fles champagne eerst als een normale wijn gemaakt. Dat wil zeggen dat de fles gegist en gebotteld wordt. Na dit proces volgt nog een tweede ronde, waarbij extra suiker en gist wordt toegevoegd voor een tweede gisting. Hierdoor ontstaan er de bubbels! Minimaal vijftien maanden later is de champagne klaar.
Waar betaal je dan voor?
Het produceren van een fles champagne is complexer en duurt langer dan een fles wijn. Tijd is geld en hoe langer je over iets doet, hoe duurder het wordt. Er spelen ook andere dingen mee die een fles champagne duurder maken dan een fles wijn, prosecco of cava. Champagne is gewild en dus kan de producent er meer geld voor vragen. Een typisch geval van vraag en aanbod. Ook is grond duurder, omdat het aan veel voorwaarden moet voldoen. Vergeet de talloze marketingstunts van de welbekende champagnehuizen ook zeker niet, daar betaal je als consument gewoon aan mee.
Goedkope alternatieven
Voor een fles champagne, of eigenlijk meer de naam ‘Champagne’, betaal je al snel meer dan twintig euro. Op zoek naar een (iets) goedkoper alternatief? Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne, namelijk een dubbele gisting. Maar het scheelt je wel wat euro's. Dus wat neem je mee naar de volgende verjaardag?