Waarom knakt mijn knakworst niet?
- Artikel
- 05 maa 2022
- 2 minuten leestijd
De knakworst. Je hebt er waarschijnlijk nooit echt over nagedacht, maar het heeft die naam niet zomaar gekregen. Het worstje, dat in de keukenkast van menig student te vinden is, hoort een knak-geluid te maken als je een hap neemt.
Een echte knakworst vinden
De keuze aan knakworsten is reuze. Hoe groter de supermarkt, hoe meer kans je hebt om een échte knakworst te vinden. Dat blijkt nog best wel een opgave: een échte knakworst hoort een knakgeluid te maken als je ‘m eet of breekt, bevat daadwerkelijk vlees én heeft een jasje in de vorm van een schapendarm.
Wanneer is een knakworst een knakworst?
Als je een knakgeluid hoort. Dat is alleen niet het enige wat een échte knakworst van zijn supermarktconcurrenten onderscheidt. De knak komt doordat er gebruik wordt gemaakt van een stukje schapendarm, ook wel de schapensnaar genoemd. De darm is klein en wordt opgerekt, waardoor het geluid ontstaat. Daarnaast bevat een knakworst (op de vega-variant na) altijd vlees. Bij de supermarkt kom je veelal mechanisch seperatorvlees tegen op het etiket. Dat is een restje vlees dat met hoge druk van de kipkarkassen wordt afgespoten.
Maar waarom knakken sommige knakworsten niet?
Het jasje van een supermarktknakworst wordt vaak gemaakt van rundercollageen, dat bestaat uit huidvezels die worden gevormd tot een pap en verdund totdat het verneveld kan worden. De worstjes worden vervolgens ‘gecoat’ en in een pekelbad gedompeld. Het dunne en strakke jasje dat ontstaat knakt niet.
Waarom heten knakworsten die niet knakken dan knakworsten?
Een knakworst hoeft niet te knakken, dat is niet in een wet vastgelegd. In 2012 werd er een rechtszaak aangespannen vanwege niet-knakkende knakworsten. De uitspraak was duidelijk: een knakworst hoeft niet te knakken om een knakworst te mogen worden genoemd