Waarom zit je van het ene eten sneller vol dan het andere?
- Artikel
- 07 aug 2024
- 3 minuten leestijd
Je bord is nog niet leeg, of je denkt alweer aan je volgende maaltijd. En als je net een hamburger op hebt, past daar meestal ook een milkshake bij. Een smoothie? Die stop je in je holle kies. Wanneer ben je écht verzadigd, en waarom vult het ene eten je buik sneller dan het andere?
Zo weet je dat je vol zit
Eten: we kunnen niet zonder, maar ook niet altijd met. Overeten lijkt namelijk een groeiend probleem. Alleen al in het afgelopen jaar had 16 procent van de Nederlandse bevolking van 20 jaar of ouder obesitas.Om te zorgen dat mensen minder eten, moeten we snappen wanneer iemand vanzelf stopt met eten. Hoe weet je of je écht vol zit?
Die vraag heeft volgens Guido Camps, onderzoeker voeding en verzadiging, te maken met wat je hersenen registreren. In het programma Alles op tafel legt Camps uit: “Je maag heeft het wel door als er veel eten binnenkomt, maar geeft géén signaal af aan je hersenen dat je vol zit. Verzadiging komt veel meer uit bewegingen in je mond.”
Kauwen: een signaal naar de hersenen
Niet alleen wat, maar juist ook hoé je eet speelt een rol bij een verzadigd gevoel. “Als je ergens veel in moet bijten en op kauwen, dan geeft dat een signaal af aan je hersenen: je bent aan het eten, en dadelijk is het genoeg geweest”, aldus Camps.Je hersenen krijgen door het kauwen dus signalen dat je aan het eten bent. Hierdoor krijg je een vol gevoel en verdwijnt je eetlust.
Kijk maar eens naar de inhoud van een smoothie: vaak zitten daar veel verschillende stuks fruit in. Toch is je honger meestal niet gestild na het drinken van een smoothie, omdat je nergens op kauwt. Zo krijg je ongemerkt te veel suiker binnen, zonder verzadigd gevoel.
Calorieën stillen honger niet
Dat gaat ook op voor calorieën: “Als je 500 calorieën aan chocolademelk drinkt, heb je ongeveer een maaltijd aan calorieën op. Je maag zit vol, maar registreert niet dat er genoeg calorieën zijn binnengekomen. Je hebt nog steeds trek”, aldus Camps.Je kunt dus een product eten of drinken die genoeg calorieën telt voor een hele maaltijd, en tóch nog honger hebben. Kortom: een calorierijk product is niet per se vullend. Maar wat dan wel?
Van welk eten raak je sneller vol?
Volgens het Voedingscentrum moet je vooral voedingsvezels eten, om een verzadigd gevoel te krijgen. Ook zijn die van belang voor een gezonde spijsvertering. Je vindt vezels vooral in groente, fruit, aardappelen en volkorenproducten.Ook moet je niet vergeten te drinken. Het drinken van water zorgt niet alleen voor een vol gevoel, maar zorgt ook voor de opname van vezels. Voor een verzadigd gevoel moet je dus niét dat glaasje water skippen.
Eiwitten vullen ook
Niet alleen voedingsvezels, maar ook een hoge eiwitinname zorgt voor een verzadigd gevoel. Eiwit verzadigt namelijk meer dan koolhydraten en vetten.Je kunt eiwitten halen uit plantaardige bronnen, zoals uit noten, peulvruchten, brood en granen. Onder dierlijke producten is vooral vlees erg eiwitrijk, maar ook vis, melk, kaas en eieren bevatten eiwitten.
Eet smakelijk – en vergeet niet te kauwen!