Welke snack van de snackbar is het meest (on)gezond?
- Artikel
- 12 apr 2024
- 4 minuten leestijd
Soms snak je gewoon naar een vette hap van de snackbar. Je behoefte aan die frikandel, kaassoufflé, kroket of bamischijf moet gestild worden. Gezond zijn ze allemaal niet, maar verschil tussen de snacks bestaat wél. Wat is de (on)gezondste frituursnack van Nederland?
Waarom je de snackbar beter kunt overslaan
Frituurvet hangt er in de lucht en de koeling staat vol met frisdrank om die knetterzoute hap mee weg te spoelen. De snackbar! Het is geen geheim dat je daar niet langsgaat voor een gezonde hap. Maar…wat maakt de snacks bij een snackbar nou zo slecht?
Frituursnacks gaan, niet verassend, in de frituur. Daardoor bevatten ze veel calorieën en veel vet. Ook bevatten ze veel ongezonde voedingsstoffen, zoals suiker en zout. En dat terwijl er amper goede voedingsstoffen inzitten (zoals vezels) waar je iets aan hebt. Kortom: de voedingswaarden zijn niet best, en de calorieën rijk!
Hoe vet is een frituursnack?
Tussendoor snacken doen we allemaal. Als je snackt kun je dat het beste doen met tussendoortjes uit de Schijf van Vijf. Maar, laten we eerlijk zijn: een frikandel of kaassoufflé gaat er soms beter in, dan een zak wortels. Naar een frituurhap kun je verlangen. Dus hoe vet zijn die snacks dan eigenlijk?
Volgens het Voedingscentrum zit er gemiddeld 22,1 gram vet in één gefrituurde snack (van 100 gram). Daarvan is 3,7 gram verzadigd vet. Voor een gemiddelde vrouw geldt het advies om niet meer dan 22 gram verzadigd vet per dag te eten; voor een gemiddelde man is dat maximaal 28 gram.
(Onverzadigd) vet is brandstof voor je lichaam
Ja, je lichaam heeft vet nodig. Vetten worden namelijk (onder andere) omgezet in energie. Nee, verzadigde vetten zijn niet goed voor je. Verzadigd vet verhoogt namelijk je cholesterol, en dat is niet best voor je hart- en bloedvaten. Je kunt daarom beter onverzadigde vetten eten, maar wel met mate. Te veel vet vergroot de kans op overgewicht.
Beperk dus de vetten die je eet én ga voor de (onverzadigde) vetten die je lichaam nodig heeft. Die vind je in bijvoorbeeld avocado, noten, vette vis en halvarine.
Niet elke snack is even ongezond
Een frituursnack is dus rijk aan calorieën en (verzadigde) vetten. Kaassoufflés, frikandellen, kroketten…moet je ze dan allemaal voor altijd afzweren?
Hoewel alle snackbargerechten ongezond zijn, zit er wél verschil tussen de verschillende snacks. Op de site van Voedingscentrum kun je checken wat de (gemiddelde) voedingswaarden per snack zijn. Zo bevat een patatje met mayonaise (560 kcal) veel meer calorieën dan een frikandel (181 kcal), maar een bamischijf (1,4 gram) weer meer zout dan een kaassoufflé (0,9 gram). Ai…
Wat is de (on)gezondste snack?
Geen van de frituurhappen is goed voor je, maar: er zit dus wél verschil tussen de snacks. Welke snack komt dan als beste (en als slechtste) uit de test?
Van de populairste frituursnacks in Nederland komt de berenhap als één van de meest ongezonde happen (letterlijk) uit de bus. Een gemiddelde berenhap weegt namelijk wel 150 gram, terwijl een frikandel bijvoorbeeld (slechts) 72 gram weegt. Door het gewicht telt de berenhap daarom erg veel calorieën (300 kcal) ten opzichte van andere snacks. Met één berenhap krijg je bovendien al meer dan de helft van je dagelijkse zout binnen!
De kaassoufflé is ook een flinke calorieënbom (206 kcal) én bevat veel verzadigde vetten. Wist je trouwens dat er nauwelijks echte kaas in je kaassoufflé zit?!
We horen je denken: en mijn geliefde frikandel dan? Hoewel deze iets minder (181 kcal) calorieën bevat dan een kroketje (190 kcal), bevat een frikandel bijna twee keer zoveel zout (1,8 gram). Een frikandel maken we in Nederland daarnaast vaak speciaal, met een flinke kwak mayo, uitjes en currysaus. Dát maakt de frikandel nog gevaarlijker...
Meestal ben je dus het beste af met een kroket. Zónder het witte bolletje, dan.