Wist je dat er nauwelijks kaas in je kaassoufflé zit?
- Artikel
- 26 feb 2022
- 2 minuten leestijd
Gesmolten kaas in een krokant jasje, oftewel de kaassoufflé. Deze populaire (frituur)snack bestaat soms maar voor zes (!) procent uit echte kaas. Maar als er nauwelijks echte kaas inzit, wat dan wel?
Smeltkaas
In een kaassoufflé zit smeltkaas. Smeltkaas is gesneuvelde en/of afgekeurde kaas dat niet voor andere doeleinden wordt gebruikt. Al die (afval)restjes worden met water, smeltzout en emulgator (mengstof) gesmolten tot een grote plak, dat verdacht veel op een veel te groot portie smeerkaas lijkt. Hoewel je nu je dit weet niet per definitie zin hebt in een kaassoufflé, is het wel goed dat er zoiets als smeerkaas bestaat. Kazen die niet kunnen worden verkocht krijgen op deze manier toch nog een tweede kans: hartstikke duurzaam dus.
Namaakkaas?
Nu je weet dat je smeltkaas in plaats van een plak Goudse in je kaassoufflé gaat, is het goed om naar de rest van de ingrediënten te kijken. Smeltkaas is namelijk met 3 tot 5 gram maar een piepklein onderdeel van het grotere goudgele geheel. Voor veel fabrikanten is smeltkaas te duur, dus daar hebben ze analoge kaas voor bedacht. Analoge kaas is namaakkaas op basis van plantaardige vetten, zoals palmvet. Het heeft nauwelijks smaak van zichzelf, maar met wat zout, kleur- en smaakstoffen begint het best een beetje op kaas te lijken en op deze manier is zelfs iedere kaas na te maken.
Nauwelijks kaas in je kaassoufflé
Een kaassoufflé bestaat dus vooral uit analoge namaakkaas en een piepklein beetje smeltkaas. Voeg daar nog bladerdeeg en wat paneermeel aan toe, even in de frituur en daar is de goudgele rakker die we iedere keer zonder problemen naar binnen schuiven. En vast ook na het lezen van dit artikel nog steeds doen.