Word je oranje (of bruin) van wortels eten?
- Artikel
- 05 apr 2024
- 3 minuten leestijd
Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw en wortels natuurlijk oranje. Maar word jij dat ook als je genoeg van de oranje snackgroenten eet? Volgens TikTok-video’s zou je huid een bruin tintje krijgen door bètacaroteen in wortels. Wortels eten als natuurlijke zelfbruiner…feit of fabel?
Oranje huid door bètacaroteen
Misschien heb je weleens van de mythe gehoord: van veel wortels eten kan je huid oranje kleuren. Dat klinkt bizar, want mensen veranderen doorgaans niet van kleur door wat ze eten. Je wordt toch ook niet groen als je een komkommer eet?
Toch slaat deze mythe wel degelijk ergens op! Wortels zijn namelijk rijk aan bètacaroteen. Dit stofje zorgt ervoor dat wortels hun oranje kleur hebben. Ook zet ons lichaam deze stof om in vitamine A. Krijg je een teveel aan bètacaroteen binnen? Dan wordt dat in heel ons lichaam opgeslagen, maar zie je dat vooral terug…in onze huid!
Een zongebruind tintje
Dus krijg je dan echt een bruine huid of zongebruind tintje van wortels? Nou, eerder oranje! Een overschot aan bètacaroteen maakt in onze huid een oranje tint los – net als die van wortels. Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten.
Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen. Eén wortel bevat ongeveer vier milligram bètacaroteen. De meeste mensen krijgen een oranje kleurtje bij zo’n twintig tot vijftig milligram, en dat een periode lang. Je moet dus flink wat worteltjes wegknagen om een verschil te zien!
Lichte plekken verkleuren het meest
Als je veel bètacaroteen binnenkrijgt, stapelt deze (kleur)stof zich vooral op in de bovenste huidlaag. Je huid kan daarom een zichtbaar oranje tintje krijgen. Daar waar je huid het lichtst is -zoals je voetzolen en handpalmen- is die oranje kleur het best te zien. Oranje handen krijgen…dat zoú dus goed kunnen!
En wist je dat bètacaroteen ook in andere voedingsmiddelen zit? Denk aan zoete aardappel, mango en pompoen.
Krijg je betere ogen van wortels?
Wortels eten doet dus iets met je huid. Maar…wist je dat het óók een effect heeft op je ogen? ‘Eet je worteltjes op, want dat is goed voor je ogen’ is wel degelijk meer dan een leugentje die ouders tegen kinderen zeggen, zodat ze hun groenten eten.
Bètacaroteen in wortels is de stof die ze oranje maakt, maar ook de stof die ons lichaam omzet in vitamine A. Dát is één van de belangrijkste vitamines voor onze ogen! Het helpt je scherpstellen in het donker.
Ja, wortels zijn dus goed voor je ogen. Moet je nu naar de supermarkt rennen voor extra oranje snackgroenten? Nee. Bijziendheid of verziendheid komt door een afwijking aan je oog. Dat los je niet op door elke dag een zak wortels te eten. Bovendien hebben je ogen natuurlijk ook andere vitamines, mineralen en antioxidanten nodig om gezond te blijven.