Hoe Denemarken aan zijn leiderspositie in windenergie is gekomen
- Data
- 08 nov 2016
- 2 minuten leestijd
Denemarken is sinds zijn eerste windturbine in 1977 een pioniersland op het gebied van duurzaam energiebeleid. Liesbeth Staats reisde naar Kopenhagen om erachter te komen hoe de Denen hun leiderspositie in windenergie hebben veroverd en daarna verder zijn gegaan met een vooruitstrevend klimaatbeleid.
In 2009 maakten alle EU-lidstaten bindende afspraken over een duurzamer energiebeleid. Elk land kreeg een individuele norm voor het aandeel hernieuwbare energie dat in 2020 moet worden geproduceerd. Nederland staat er nog niet goed voor.
Op de ranglijst met afstanden tot de doelen voor 2020 staat Nederland voorlaatste. Alleen Frankrijk doet het nog slechter dan wij. Daarentegen doet Denemarken het goed. Van de 29 lidstaten staat het op de tiende plek, wat betekent dat ze praktisch aan de doelstelling voldoen. De negen landen boven Denemarken presteren allen boven de doelstelling die voor het land in kwestie geldt.
In 1977 installeerden de Denen al hun eerste twee windturbines. Inmiddels is dat aantal al gestegen tot ruim zesduizend actieve turbines. Gezamenlijk produceren deze energieopwekkers jaarlijks zo’n 14 miljard kWh. Dat is voldoende om ruim 3 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien.
Hoe anders is dat in Nederland. In ons land wekken 2.333 windturbines zo’n 4 miljard kWh op. Dat is een aanzienlijk lager aantal huishoudens dat op windenergie kan voldoen.
Die marginale investering in windenergie is ook zichtbaar in andere vormen van duurzame energie. In Nederland wordt slechts 5,5 procent van alle verbruikte elektriciteit duurzaam opgewekt. Daarmee laten we in Europa enkel Malta en Luxemburg achter ons.
Denemarken draait met 29,1 procent mee in de top van Europa. Alleen Oostenrijk, Letland, Finland en Zweden hebben een groener energiebeleid dan de Denen, wat vooral komt doordat deze landen gebruik kunnen maken van waterkracht in stuwmeren. Als je alleen kijkt naar windenergie, dan heeft Denemarken met 7,1 procent van het totale energieverbruik zelfs de toppositie in Europa.
De rekening voor investeringen in windenergie worden echter wel voor een deel bij de burgers gelegd. Denen krijgen met 30 cent per kWh veruit de hoogste energietarieven voor de kiezen. De basisprijs voor elektriciteit ligt vrij laag, maar in Denemarken komt daar nog een groot deel heffingen en btw bij.