‘Ik scheet zeven kleuren’: Giorgina (21) was de eerste trans vrouw in Ex on the Beach
- Artikel
- 08 jul 2024
- 4 minuten leestijd
Lust, liefde, bloot, bonje en heel veel alcohol – het realityprogramma Ex on the Beach (MTV) draait al jaren recordcijfers. Vorig seizoen was een primeur: voor het eerst werd een trans vrouw gecast. "Weet je hóeveel heteromannen er in mijn DM's zaten?"
Tot vlak voor haar deelname leefde de 21-jarige Giorgina als kluizenaar, maar ze voelde tóch de verantwoordelijkheid om haar plek in het programma op te eisen. We spraken haar over het belang van representatie, zelfacceptatie en waarom heteromannen (stiekem) zo geobsedeerd zijn door trans vrouwen.
BP+: Was het een carrièremove om mee te doen aan dit programma?
Giorgina: “Ik ben heel vroeg gestopt met school. Ik werd zo erg gepest dat ik na drie verschillende middelbare scholen besloot om te stoppen. Werk ging ook niet. Ik heb zelfs in een kliniek gezeten voor mijn mentale klachten. Ik was nog heel erg aan het zoeken: wie ben ik? Aan het einde kwam ik mijn huis niet meer uit.”
“Tot ik een bericht kreeg van de producers van Ex on the Beach. Ik had nooit gedacht dat er zoiets op m’n pad zou komen, en al helemaal niet zo snel. Het was de eerste keer dat ik me weer in het openbaar zou vertonen, en ik had me voorbereid op het ergste.”
En dan was je ook nog eens de eerste trans vrouw.
“Ik was bang dat ik weer uitgescholden en in elkaar geslagen zou worden, zoals vroeger. Uiteindelijk heb ik zó veel positieve reacties gekregen. En ja, natuurlijk kreeg ik ook haat. Maar mijn deelname was achteraf de gelukkigste periode van m’n leven."
Hebben de producers jou goed voorbereid op alle aandacht die je na je deelname zou krijgen?
“De producenten hebben me helemaal nergens op voorbereid. Ze behandelen alle deelnemers hetzelfde, door te zeggen: maak je klaar voor de reactie. Als ik iets kwijt wilde, kon ik hen wel appen, maar ik ben niet iemand die dingen snel deelt. Uiteindelijk ben ik er zelf wel sterker uitgekomen, maar ik ken ook mensen die depressief zijn geworden na hun deelname.”
Je kreeg dus geen voorkeursbehandeling.
“Ze wisten niet eens dat ik trans was toen ze me vroegen. Toen ik het aan ze vertelde, zeiden ze: ‘Fijn, want we zoeken voor dit seizoen een meer diverse cast.’ Misschien hebben ze me gebruikt voor de diversiteit, maar het is nou eenmaal televisie, ik heb daar geen moeite mee. Ik ben blij en trots dat ik het heb kunnen doen. Na mijn deelname aan Ex on the Beach voel ik me vrij, ik accepteer mezelf. Ik wil niet meer een ‘echte’ vrouw zijn.”
“Toen de cast bekend werd gemaakt, ging ik viraal. Ik heb gehuild, het was zó veel. Zelfs een week voor de opnames twijfelde ik nog. Maar ik ben positief gebleven en heb het laten gebeuren.”
Hoe reageerden mensen in je omgeving?
“Mijn familie was niet blij. Wij zijn Sinti, en in onze gemeenschap horen dit soort dingen niet. Maar toen ze zagen dat ik me gedragen heb, waren ze trots. Ik wilde het een keer ervaren, en ik wilde een statement maken. Dat is gelukt.”
Waarom vind je vertegenwoordiging van trans mensen en queers zo belangrijk?
“Toen ik jonger was, waren trans mensen nérgens. Ik had geen voorbeelden. Je had Kelly van der Veer, en dat was het. Ik wilde dat mensen kracht konden halen uit mijn deelname, dat ik andere vrouwen kon helpen met zelfacceptatie. Na mijn deelname kreeg ik heel veel DM’s van andere trans vrouwen, die door mijn deelname durfden te dromen. Ik schaam me niet meer. Dat gun ik hen ook.”
In het programma draait alles om seks. Hoe heb jij dat ervaren, met al die haantjes in de villa?
“Mannen, zeker die typjes in Ex on the Beach, hebben een heel groot ego. Als ze met een trans vrouw op tv worden gezien, schaadt het hun ego. Veel mensen hebben daar een mening over, bijvoorbeeld dat je homo bent als je op een trans vrouw valt.”
“Terwijl het gewoon heteromannen zijn. Achter de schermen zaten ze ook gewoon achter me aan. En weet je hóeveel DM’s wij trans vrouwen wel niet krijgen van heteromannen?”
Hoe voelt het om zo behandeld te worden?
“We voelen ons vaak een lustobject. Veel transvrouwen laten daarom over zich heen lopen, laten zich gebruiken. Ze accepteren zichzelf niet.”
“Dit is de reden dat ik meestal relaties heb met vrouwen. Ik ben getraumatiseerd door vroeger, dat mannen wel dingen wilden doen, maar mij toch geheim hielden. Nu weet ik: ik ben geen geheim! Je mag blij zijn dat ik naast je loop. Dat ik anders ben, is nou eenmaal zo. Ik weet wat m’n waarde is.”