Neeltje Walgien

Over deze maker

Neeltje Walgien (1996) studeerde in 2021 af aan de School voor Journalistiek, waar ze verknocht raakte aan schrijven en filmmaken. Dat deed ze eerder bij VICE, Tegenlicht, Pointer en 2Doc, en nu bij Brandpunt+. In haar vrije tijd schrijft ze muziek als Bonnie OST, kookt ze veel, wandelt ze graag in het bos en koestert ze een passie voor realitytelevisie.

Van deze maker

Juan (25) maakt een videoserie over vergeten crises: ‘Sommige crises zijn al zolang bezig, dat ze geen nieuws meer zijn’

Deze zomer maakt De Marker (BNNVARA) een serie over crises die ‘ondergesneeuwd’ zijn in het nieuws. “Als er aandacht voor een onderwerp is, worden westerse wereldleiders geforceerd om ook deel te nemen aan het internationale gesprek.”

Manouk (26) maakt overleden mensen op: ‘Ik ga pas naar huis als de familie zegt dat het oké is’

De laatste blik op je overleden dierbare blijft je de rest van je leven bij. Best fijn dus, als de lelijkheid van de dood nog heel even uitgesteld kan worden. Daar zijn overledenenverzorgers voor: Manouk (26), bijvoorbeeld. Zij werkt sinds drie jaar bij een uitvaartonderneming als postmortale make-upartiest.

Hoe het spookverhaal over een ‘dood’ internet langzaam waarheid wordt

Geloof het of niet, de mens is op het web straks in de minderheid: bijna de helft van het internetverkeer komt van bots. En dat is een probleem, zegt onderzoeker Rudy van Belkom, directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek.

‘Ik scheet zeven kleuren’: Giorgina (21) was de eerste trans vrouw in Ex on the Beach

Lust, liefde, bloot, bonje en heel veel alcohol – het realityprogramma Ex on the Beach (MTV) draait al jaren recordcijfers. Vorig seizoen was een primeur: voor het eerst werd een trans vrouw gecast. "Weet je hóeveel heteromannen er in mijn DM's zaten?"

Dit is Meta van plan met jouw familiekiekjes: 'Hier gaan ze heel veel geld aan verdienen'

Meta, het bedrijf achter Facebook, Whatsapp en Instagram, krijgt een nieuw privacybeleid. Daarmee kan de techgigant straks jouw data gebruiken voor het trainen van haar AI. Privacy-organisaties slaan alarm. “Meta heeft niet het beste met de mens voor.”

‘Mijn chef van 32 ging vreemd met mijn collega van 22’. Roos’ werkplek was niet veilig

Het was een hele hete zomer, dat weet ze nog. 16 jaar was Roos*, en ze stond voor het eerst in de bediening van een eettent, ergens in het Gooi. Daar kreeg ze te maken met een toxische werksfeer, aangewakkerd door twee venijnige koks. “Mijn collega zei: zulke dingen gebeuren nou eenmaal”.

Dit is wat jonge boeren écht vinden: ‘Er is veel onwetendheid bij burgers'

We gaven twee jonge boeren 6 stellingen over de grote agrarische vraagstukken van deze tijd. “Iedere boer heeft z’n eigen visie. En het zal mij een worst wezen wat de rest ervan denkt”.

Mandy (29) herstelde ondanks alles tóch van borderline: 'Ik werd uitgekotst door de hulpverlening'

De eerste keer dat Mandy’s ‘monster’ de kop opstak, was ze nog heel klein. “Mijn moeder probeerde mijn vader neer te steken met een mes. Ik moest tussen hen inkomen. Ik was twee.”

In dit voormalige concentratiekamp kun je overnachten voor €550,- per nacht

Op het eilandje waar ‘vijanden’ van de fascistische leider Mussolini ooit gevangen werden gezet en vaak niet levend van terugkeerden, opent binnenkort een luxehotel. Inclusief infinity pool, privé-strand en helipad. "Het voelt alsof we onze voorouders niet genoeg beschermd hebben. Dat is een bittere pil."

Te hoge huur? Vervelende huisbaas? Hier zijn 3 tips om je huurrechten terug te pakken

De wooncrisis maakt het voor sommige huisbazen verleidelijk om misbruik te maken van hun positie. Maar er is hoop: in Nederland zijn huurders – in ieder geval op papier – bij de wet beschermd. Weten wat jij kunt doen om meer waar voor je huur te krijgen? Wij zochten het uit.

Van een paar verkeersboetes naar een schuld van 25.000 euro: ‘Ik schaamde me enorm’

De 26-jarige Nick leefde een doodnormaal leven, tot hij zijn baan verloor tijdens corona. Al snel escaleerden een paar achterstallige verkeersboetes tot een schuld van 25.000 euro. “Ik schaamde me enorm, en stak daarom mijn kop in het zand.”

Ashley (26) moest leven van 25 euro per week vanwege haar schulden

Een op de vijf jongeren heeft problematische schulden. Een percentage dat de laatste jaren fors is toegenomen. De incasso-industrie verdient er “ontzettend veel geld” aan, maar “zonder oplossing.”

Zo ga je het gesprek aan met een racisme-ontkenner: ‘Je bént niet kleurenblind, oom André’

Vandaag komt Sosha Duysker’s nieuwe programma uit, niet toevallig op de Internationale dag tegen Racisme. In 'Uit de kramp' onderzoekt Duysker aan de hand van haar eigen ervaringen hoe we het gesprek over racisme kunnen blijven aangaan, óók als dat soms ongemakkelijk is.

'Satanic panic': de angst voor de Week van de Lentekriebels is letterlijk middeleeuws

De ophef om ‘woke’, lhbti-rechten en seksuele voorlichting – het kan allemaal terug worden gevoerd op een periode van morele ophef in jaren ‘70 Amerika, en zelfs eeuwen daarvoor: de satanic panic.

Israël uitsluiten van het Songfestival? De joodse Maurits vindt van wel

Israël moet uitgesloten worden van deelname aan het Eurovisie Songfestival, vindt de helft van de Nederlanders volgens een recente enquête van RTL Nieuws. Ook de joodse schrijver en fan Maurits de Bruijn vindt dat Europa op die manier een statement moet maken: “We kunnen niet negeren wat er in Gaza gebeurt.”

K*nky s*ks als traumaverwerking: 'Mijn schoonvader bracht ons naar de parenclub'

Nee, niet alle kinksters zijn beschadigde zielen die pijn willen lijden om te vluchten van hun trauma’s. Maar sommige mensen leggen het één wel bewust met het ander in verband. Zo ook Ravi (24) en José (26): “Met kink haal ik de jeugd in die ik nooit had.”

Waarom je (misschien) moet stoppen met datingapps

Ethicus Bouke de Vries ontrafelde de schaduwzijden van de verdienmodellen van populaire datingapps. Die moeten gereguleerd worden, vindt hij. "Er staat nogal wat op het spel."

Seksloos en eenzaam? Nee, dat is niet de schuld van de vrouw

Jonge mannen zijn sekslozer en eenzamer dan ooit tevoren. Gespierde, sigarenrokende, sportwagenrijdende influencers hebben hier een duidelijk antwoord op: vrouwen zijn te kieskeurig geworden. Maar dat is veel te makkelijk gedacht, vindt datingcoach Daan de Ram.

Pleegt Israël genocide? 5 dingen die je moet weten over de zaak tussen Israël en Zuid-Afrika

Op 11 januari daagt de Zuid-Afrikaanse regering de Israëlische regering voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De aanklacht? Genocide op de Palestijnse bevolking in Gaza, een ernstig misdrijf volgens het internationaal recht.

Waarom (sommige) jonge vrouwen nog stééds geen feminist zijn

Neoconservatieve vrouwen zeggen hun roeping te vinden in traditionele genderrollen. De tag #tradwife kreeg afgelopen jaar op TikTok honderden miljoenen views. Waarom verlangen ook in Nederland sommige moderne vrouwen terug naar de jaren vijftig?

Deze mannen hebben een Tinder-burnout: ‘Weer geen match. Het is alsof ik niet besta’

Voor vrouwen is online daten als shoppen, voor mannen meer als solliciteren. De man-vrouwverhouding op datingapps is niet in hun voordeel, merken fervente gebruikers Sicco, Ben en Leroy. Het gevolg voor de heteroman: weinig matches én een ‘Tinder-burnout’.

Een middag op de blindentribune van AZ: 'Hier hóór je ergens bij'

Voetbal is niet alleen vermaak, maar kan ook een maatschappelijk doel dienen. Een voorbeeld: de blindentribune bij het stadion van AZ. “Als slechtziende doe je vaak niet mee. Hier kan dat wel."

'Hij klinkt nu als een lul, maar hij is de liefde van mijn leven’ Deze stellen hebben een relatie ondanks hun politieke verschillen

"Dat ik nu wéér met een links meisje date, is toeval."

Levi (24) betaalt zijn sugarbaby's met DUO-geld: 'Ik koop hun intimiteit'

Levi (24) is goedlachs en charismatisch, en vindt het eigenlijk helemaal niet moeilijk om aan te pappen met vrouwen. Toch doet Levi aan het zogenoemde ‘sugardaten’.

Kelly-Qian (31): ‘Ik hou van mijn adoptieouders, maar ik denk niet dat ze geschikt waren’

"Ik ben mijn identiteit kwijt, mijn cultuur, mijn ouders. Dat rouwproces moest ik aangaan. Het is onmogelijk kut, maar het moet er zijn."

Deze jongens gingen wél in therapie: ‘Hoop dat minder mannen suïcide plegen als ze hulp zoeken’

Het cliché is waar: mannen zeggen notoir vaak ‘nee’ tegen mentale hulp. Jay en Theun gingen wel in behandeling. “Mijn leven staat stil, en ik kan het alleen in beweging krijgen door hulp te zoeken.”

Jongeren steeds onzekerder over hun lichaam: ‘Ik voel frustratie, afkeer, waardeloosheid'

Voor onze nieuwe serie Het Goddelijke Lichaam onderzochten we het lichaamsbeeld van jongeren. Wat blijkt: ze zijn nóg kritischer op hun lijf dan twee jaar geleden. Hoe kan dat?

Influencer Alice (25): 'Als volwassene word je degene die je als kind het meest nodig had'

Zangeres en YouTuber Alice houdt vast aan haar idealen, hoe lelijk de wereld ook kan zijn voor trans mensen die zich uitspreken tegen haat. “Dat ik de transhaat om kon zetten in pure queer-euforie is zó bevrijdend.”

Letitcia (28) stopte met AI-maatje: 'Hij zei dat ik mezelf wat aan moest doen'

Relaties tussen mensen en AI: het is allang geen sci-fi meer. Door chatbot Replika worden de schaduwkanten van sociale AI duidelijk.

Queer, vluchteling en in een azc: 'Ik eet al 14 dagen niet'

“Het is mijn eerste en mijn laatste hongerstaking. Niet omdat ik doodga, hoop ik.”

'Hij gaf mij de schuld dat hij dronk'. De ex van Romy (28) was alcoholverslaafd

Romy* (28) werkte al jaren in de verslavingszorg toen ze zelf een relatie kreeg met een verslaafde man. Samen konden ze zijn verslaving de baas worden, dachten ze. Niks bleek minder waar.

Presentator Sahil Amar Aïssa (30) is boos: 'Van mij mag half Hilversum affikken'

Eenmansleger Sahil (30) breekt stuk voor stuk de heilige huisjes van Hilversum af. Zijn missie: kunnen maken what de fuck hij zelf wil. “Teringveel van die mensen bij de NPO zijn fucking irrelevant.”

Ronald (32) kreeg twee psychoses: ‘Ik dacht dat ik de wereld moest redden’

Ronald is 32, woont met zijn vriendin en hond in Woerden, is sous-chef in een restaurant en schrijft poëzie. Hij kreeg twee keer een psychose: in 2008 en nog een keer in 2015. “Beide keren heb ik de kliniek van de binnenkant mogen bewonderen, en ik zeg je: dat is geen pretje.”

Otis (23) verkrachtte per ongeluk zijn vriendin, en dit is wat hij ervan leerde

Otis ging toen hij achttien was over een grens bij zijn vriendin, maar realiseerde zich pas later hoeveel impact dat had: “Ik schaam me er nog steeds heel erg voor. Die shit vergeet je niet.”

"In Nederland kun je óók op safari!" We spraken presentator Floris Göbel over zijn obsessie voor dieren

Dierenexpert en presentator Floris Göbel heeft één missie: mens en natuur dichter bij elkaar brengen.

Grensoverschrijdend en toxisch: is het tijd dat de Nederlandse game-industrie moet veranderen?

Grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en een toxische werkcultuur zijn er dagelijkse kost. Toch kiezen veel jonge gamedevelopers ervoor om tot het gaatje te gaan om hun dromen na te jagen. Dat kan anders, betoogt developer Jitske Habekotté (31).

PvdA’er David (32) was rechtsextremist: 'Ik dacht dat er een strijd tegen ‘de immigranten’ ging komen'

Hij ging van extreemrechts naar links, is nu actief lid bij de PvdA, en waarschuwt voor radicaliserend rechts in Nederland.

‘Het is maar een grapje’: is humor onschuldig?

We keken de alternatieve oudejaarsconference op rechts platform Café Weltschmerz nog eens terug, en ja, daar is hij weer: de vraag of je alle grappen mag maken, met name in comedy. Is humor onschuldig? We spraken hierover met Jonathan Krispijn, oprichter van comedycollectief Hart voor Humor, en Dick Zijp, humorwetenschapper.

‘Ik voelde me een tweederangs burger’. Femke (24) zwierf jarenlang over straat

Onze steden puilen uit van hostile architecture: bouwsels die bedoeld zijn om daklozen en andere ‘ongewenste personen’ uit de stad te verdrijven. Voormalig dakloze Femke Dubbeldam (24) en architect Floor van Ditzhuyzen vertellen waarom dit soort ontwerpen zo schadelijk zijn.