• Sites

Neeltje Walgien

Over deze maker

Neeltje Walgien (1996) studeerde in 2021 af aan de School voor Journalistiek, waar ze verknocht raakte aan schrijven en filmmaken. Dat deed ze eerder bij VICE, Tegenlicht, Pointer en 2Doc, en nu bij Brandpunt+. In haar vrije tijd schrijft ze muziek als Bonnie OST, kookt ze veel, wandelt ze graag in het bos en koestert ze een passie voor realitytelevisie.

Van deze maker

Een middag op de blindentribune van AZ: 'Hier hóór je ergens bij'

Voetbal is niet alleen vermaak, maar kan ook een maatschappelijk doel dienen. Neem de blindentribune bij het stadion van AZ. “Als slechtziende doe je vaak niet mee. Hier kan dat wel."

'Hij klinkt nu als een lul, maar hij is de liefde van mijn leven’ Deze stellen hebben een relatie ondanks hun politieke verschillen

"Dat ik nu wéér met een links meisje date, is toeval."

Levi (24) betaalt zijn sugarbaby's met DUO-geld: 'Ik koop hun intimiteit'

Levi (24) is goedlachs en charismatisch, en vindt het eigenlijk helemaal niet moeilijk om aan te pappen met vrouwen. Toch doet Levi aan het zogenoemde ‘sugardaten’.

Kelly-Qian (31): ‘Ik hou van mijn adoptieouders, maar ik denk niet dat ze geschikt waren’

"Ik ben mijn identiteit kwijt, mijn cultuur, mijn ouders. Dat rouwproces moest ik aangaan. Het is onmogelijk kut, maar het moet er zijn."

Deze jongens gingen wél in therapie: ‘Hoop dat minder mannen suïcide plegen als ze hulp zoeken’

Het cliché is waar: mannen zeggen notoir vaak ‘nee’ tegen mentale hulp. Jay en Theun gingen wel in behandeling. “Mijn leven staat stil, en ik kan het alleen in beweging krijgen door hulp te zoeken.”

Jongeren steeds onzekerder over hun lichaam: ‘Ik voel frustratie, afkeer, waardeloosheid'

Voor onze nieuwe serie Het Goddelijke Lichaam onderzochten we het lichaamsbeeld van jongeren. Wat blijkt: ze zijn nóg kritischer op hun lijf dan twee jaar geleden. Hoe kan dat?

Influencer Alice (25): 'Als volwassene word je degene die je als kind het meest nodig had'

Zangeres en YouTuber Alice houdt vast aan haar idealen, hoe lelijk de wereld ook kan zijn voor trans mensen die zich uitspreken tegen haat. “Dat ik de transhaat om kon zetten in pure queer-euforie is zó bevrijdend.”

Letitcia (28) stopte met AI-maatje: 'Hij zei dat ik mezelf wat aan moest doen'

Relaties tussen mensen en AI: het is allang geen sci-fi meer. Door chatbot Replika worden de schaduwkanten van sociale AI duidelijk.

Queer, vluchteling en in een azc: 'Ik eet al 14 dagen niet'

“Het is mijn eerste en mijn laatste hongerstaking. Niet omdat ik doodga, hoop ik.”

'Hij gaf mij de schuld dat hij dronk'. De ex van Romy (28) was alcoholverslaafd

Romy* (28) werkte al jaren in de verslavingszorg toen ze zelf een relatie kreeg met een verslaafde man. Samen konden ze zijn verslaving de baas worden, dachten ze. Niks bleek minder waar.

Presentator Sahil Amar Aïssa (30) is boos: 'Van mij mag half Hilversum affikken'

Eenmansleger Sahil (30) breekt stuk voor stuk de heilige huisjes van Hilversum af. Zijn missie: kunnen maken what de fuck hij zelf wil. “Teringveel van die mensen bij de NPO zijn fucking irrelevant.”

Ronald (32) kreeg twee psychoses: ‘Ik dacht dat ik de wereld moest redden’

Ronald is 32, woont met zijn vriendin en hond in Woerden, is sous-chef in een restaurant en schrijft poëzie. Hij kreeg twee keer een psychose: in 2008 en nog een keer in 2015. “Beide keren heb ik de kliniek van de binnenkant mogen bewonderen, en ik zeg je: dat is geen pretje.”

Otis (23) verkrachtte per ongeluk zijn vriendin, en dit is wat hij ervan leerde

Otis ging toen hij achttien was over een grens bij zijn vriendin, maar realiseerde zich pas later hoeveel impact dat had: “Ik schaam me er nog steeds heel erg voor. Die shit vergeet je niet.”

"In Nederland kun je óók op safari!" We spraken presentator Floris Göbel over zijn obsessie voor dieren

Dierenexpert en presentator Floris Göbel heeft één missie: mens en natuur dichter bij elkaar brengen.

Grensoverschrijdend en toxisch: is het tijd dat de Nederlandse game-industrie moet veranderen?

Grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en een toxische werkcultuur zijn er dagelijkse kost. Toch kiezen veel jonge gamedevelopers ervoor om tot het gaatje te gaan om hun dromen na te jagen. Dat kan anders, betoogt developer Jitske Habekotté (31).

PvdA’er David (32) was rechtsextremist: 'Ik dacht dat er een strijd tegen ‘de immigranten’ ging komen'

Hij ging van extreemrechts naar links, is nu actief lid bij de PvdA, en waarschuwt voor radicaliserend rechts in Nederland.

‘Het is maar een grapje’: is humor onschuldig?

We keken de alternatieve oudejaarsconference op rechts platform Café Weltschmerz nog eens terug, en ja, daar is hij weer: de vraag of je alle grappen mag maken, met name in comedy. Is humor onschuldig? We spraken hierover met Jonathan Krispijn, oprichter van comedycollectief Hart voor Humor, en Dick Zijp, humorwetenschapper.

‘Ik voelde me een tweederangs burger’. Femke (24) zwierf jarenlang over straat

Onze steden puilen uit van hostile architecture: bouwsels die bedoeld zijn om daklozen en andere ‘ongewenste personen’ uit de stad te verdrijven. Voormalig dakloze Femke Dubbeldam (24) en architect Floor van Ditzhuyzen vertellen waarom dit soort ontwerpen zo schadelijk zijn.