Te hoge huur? Vervelende huisbaas? Hier zijn 3 tips om je huurrechten terug te pakken
- Artikel
- 18 apr 2024
- 5 minuten leestijd
De wooncrisis maakt het voor sommige huisbazen verleidelijk om misbruik te maken van hun positie. Maar er is hoop: in Nederland zijn huurders – in ieder geval op papier – bij de wet beschermd. Weten wat jij kunt doen om meer waar voor je huur te krijgen? Wij zochten het uit.
Beeld: Robin Utrecht / ANP
Misschien herken je het: je verhuurder tekent wel erg veel procentjes bij je jaarlijkse huurverhoging, rekent allerlei onbegrijpelijke ‘servicekosten’, of doet niets aan achterstallig onderhoud. Het zijn veelvoorkomende problemen, want vanwege de schrijnende omstandigheden op de woningmarkt hebben onwelwillende huisbazen op dit moment vrij spel. De Woonbond komt op voor de belangen van huurders, en we belden hen op om te vragen wat je als huurder kunt doen om je rechten terug te pakken. “Verhuurders weten vaak heel goed hoe het zit, maar soms proberen ze toch te testen of huurders de regels ook kennen.
Ga in gesprek
Het klinkt als een open deur, maar in gesprek gaan met je verhuurder is een belangrijke eerste stap naar betere huuromstandigheden. Zorg dat je de receipts bewaart en leg alle afspraken schriftelijk vast. Huurders zijn in Nederland relatief goed beschermd door de wet, vertelt Mathijs ten Broeke, perswoordvoerder van de Woonbond. “Maar in de praktijk is het vaak anders. Vanwege de krapte op de huizenmarkt komen huisbazen met meer weg – huurders kunnen niet zomaar ergens anders heen.”
Het liefste wil je er samen met je huurbaas uitkomen, zegt Ten Broeke. “Het helpt niet altijd, maar per brief kenbaar maken wat er mis is, en noemen wat de volgende stappen zijn als je huurbaas niet reageert, kan het verschil maken. Je geeft een signaal dat je weet hoe de regels in elkaar zitten.
Doe een huurcheck
Huisjesmelkers verzinnen allerlei manieren om hun huurders geld afhandig te maken. Voor sociale huurwoningen bestaan wettelijk vastgelegde (maximum-)bedragen die ze kunnen vragen, maar voor vrijesectorwoningen niet. Sommige verhuurders proberen hun sociale huurwoning te verhuren als vrijesectorwoning en een veel te hoge huur te vragen.Uit onderzoek van Pointer bleek dat slechts 0,5 procent van de huurders op de vrije markt vorig jaar hun huurprijs liet toetsen. De huurders die dat wel deden en hun zaak wonnen omdat ze eigenlijk een sociale huurwoning huren, kregen een gemiddelde huurverlaging van meer dan 400 euro(!)
Vrijesectorhuurders kunnen tot een half jaar na het ondertekenen van hun huurcontract bij de Huurcommissie terecht voor deze toets. Als sociale huurder kun je je huurprijs altijd toetsen bij de Huurcommissie. Als blijkt dat je inderdaad te veel betaalt, kan de Huurcommissie je bijstaan in het krijgen van een huurverlaging. Je kunt je huisbaas via die weg ook vragen om onderhoud uit te voeren of energiebesparende maatregelen te nemen voor je woning. Ook als je je borg niet terugkrijgt, als je huurbaas te veel contractkosten rekent, of als je (illegale) bemiddelingskosten hebt betaald, kun je een bezwaarbrief sturen. De Woonbond heeft voorbeeldbrieven op haar website staan die je kunt gebruiken om het gesprek aan te gaan met je verhuurder.
Ten Broeke noemt naast te hoge huurprijzen en nalatigheid in het onderhoud nog een ander probleem, dat in juridisch jargon ‘derving van het huurgenot’ heet – ook wel bekend als een vibekill door je huisbaas. De Woonbond ziet het vaak bij kleine, particuliere huisbazen. “Zo ontvangen we veel meldingen van huurders die zich onder druk gezet voelen. Bijvoorbeeld als de verhuurder onaangekondigd binnenkomt in een woning. Dat is intimiderend en vervelend, het is immers je thuisomgeving.”
We schreven al eerder over misstanden met huisbazen. 28 procent van de vrouwelijke huurders tot 35 jaar voelt zich wel eens onveilig in het bijzijn van hun huisbaas. Zo ook de 27-jarige Benthe: “Op een gegeven moment poepte iemand in onze wc. Totaal geschift.”
Zoek bemiddeling
Vanwege de Wet goed verhuurderschap, die op 1 januari inging, moeten gemeenten nu ook handhaven op huisjesmelkers. Ook jouw gemeente heeft dus een meldpunt waar je louche huurpraktijken kunt melden, en doorverwezen kunt worden naar de juiste plek voor hulp. Kom je er niet uit met je huisbaas? Dan kun je geschilbemiddeling starten bij de Huurcommissie. En als ook dat niet werkt, kun je naar de rechter stappen. Ten Broeke: “Exacte cijfers hebben we niet, maar van de zaken die voor de Huurcommissie komen waarbij het om een private verhuurder gaat, wordt ongeveer 9 op de 10 keer de huurder in het gelijk gesteld.”
De meeste huisbazen weten best hoe de regels in elkaar zitten, aldus Ten Broeke, maar huurders vinden het in de praktijk toch moeilijk om in hun recht te gaan staan. “Er zijn heel veel regels voor het verhuren van woningen. Dat is goed, want ze verbeteren de positie van huurders. Maar zorg dat je je rechten kent.”