"In Nederland kun je óók op safari!" We spraken presentator Floris Göbel over zijn obsessie voor dieren
- Artikel
- 10 feb 2023
- 9 minuten leestijd
Dierenexpert en presentator Floris Göbel heeft één missie: mens en natuur dichter bij elkaar brengen.
In de laatste eeuw zijn in Nederland 85 procent van alle inheemse planten- en diersoorten verloren gegaan, en een derde van de diersoorten in Nederland wordt op dit moment bedreigd. De afstand tussen mens en natuur is groter dan ooit. Kan het tij nog gekeerd worden? Als we dierenexpert en presentator Floris Göbel (25) moeten geloven wel. “Mensen denken dat ze andere dieren niet nodig hebben, maar het tegenovergestelde is waar.”
Op zijn Instagram en TikTok vermaakt hij zijn 26 duizend volgers met foto’s en video’s van allerlei soorten dieren: kleine, grote, met schubben, met heel veel pootjes, schattige, griezelige. Maar de rode draad op zijn profiel is zijn brede, witte lach. Als je hem op straat zou tegenkomen zou je nooit denken dat dit misschien wel de nieuwe Steve Irwin is. Maar hoor je Floris praten, dan realiseer je je dat hij geen kans voorbij laat gaan om het te hebben over zijn passie.
Wat drijft deze man? Hoe probeert hij met zijn passie en zijn platform de wereld te veranderen? Brandpunt+ belt met Floris om erover te kletsen.
Hi Floris. Kun jij je aan onze lezers voorstellen?
“Ik ben mijn hele leven al helemaal wild van alles wat de natuur te bieden heeft. Als kind was ik al de hele dag buiten salamanders, slangen en kikkerdril aan het zoeken. Vroeger dacht ik dat iedereen dat deed. Toen ik dertien was kreeg ik door dat ik anders was dan de gemiddelde tiener: mijn vriendjes kregen andere interesses, die wilden alleen maar gamen en binnen zitten. Ik wilde het tegenovergestelde. Ik vond het wel jammer dat ik mensen daar niet in mee kon krijgen.”
“Maar ik ben er altijd mee doorgegaan. Ik heb aan de Wageningen Universiteit een opleiding animal behaviour gedaan, een opleiding biologie en ik studeerde economie. Samen met Britt [Dekker, red.] maak ik ook wekelijks video’s voor DierenpraatTV op YouTube, schrijf ik columns in tijdschrift Zo Zit Dat en schuif ik regelmatig aan bij talkshows en radio om te praten over dier en natuur. Daarnaast ben ik dierenhulpverlener bij Dierenambulance Amsterdam. Dat vind ik het allerleukst om te doen.”
Wat hebben dieren dat mensen niet hebben?
“Mensen kunnen een dubbele bodem hebben, je weet niet of ze slechte bedoelingen hebben. Een dier is recht voor zijn raap: of het wil je opeten, of het wil je niet opeten. Aan de houding van een dier kun je zien hoe het zich voelt. Ze zijn primitief, echt, en mensen zijn dat kwijtgeraakt.”
Heb je jouw fascinatie van huis uit meegekregen?
“Vanaf het moment dat ik kon lopen, was ik daarmee bezig. Mijn ouders supporten me er ook in. Mijn hele bed was omgebouwd met terraria, vol met baardagamen en luipaardgekko’s. We hadden een varken in huis, een gans. Toen ik vier was ging ik in het weekend met m’n pa in de sloot salamanders zoeken.“
Waar komt die fascinatie vandaan?
“Dieren zijn zo bizar interessant. Kijk: mensen zijn arrogant geworden. We denken dat wij de belangrijkste soort op aarde zijn. Terwijl dieren eigenlijk veel meer kunnen dan mensen.”
“Ieder dier kan iets anders. Je hebt dieren die hun lichaamsdelen terug kunnen laten groeien, je hebt dieren die hier al 400 miljoen jaar zijn, dieren die hun lichaamsgewicht kunnen dragen. Het is ongelofelijk.”
“Het snelste dier op aarde woont gewoon in Nederland”
Hoe heb je er jouw werk van gemaakt?
“Tijdens mijn bachelor economie ben ik twee keer uitgeloot voor diergeneeskunde. Daarom heb ik ervoor gekozen om die opleidingen rondom dier en natuur te volgen. Vier jaar geleden ging ik aan de slag bij DierenpraatTV en trok ik stad en land door om de leukste dierenvideo’s te maken.”
“Daarnaast werk ik wekelijks als vrijwillig dierenhulpverlener op de dierenambulance in Amsterdam. Ik kom daar van alles tegen: zwanen met vogelgriep, een buizerd die vastzit, katten die vastzitten, vossen, egels waar iets mee aan de hand is.”
Wat is jouw droom?
“Mijn doel is om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen. Mensen denken dat je ervoor naar Borneo of Afrika moet, maar hier in Nederland heb je zoveel prachtige dieren. Je kunt hier, buiten, óók op safari. Bij de kust bij Scheveningen hebben we bruinvissen. Het snelste dier op aarde, de slechtvalk, woont gewoon in Nederland.”
Waarom vind je het zo belangrijk om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen?
“Kinderen hebben tegenwoordig drie schermen tegelijk. Ik kijk zo leuk terug op vroeger, de gevoelens die ik toen had. Dat wil ik doorgeven.”
“Om de natuur te beschermen moet je het beleven. Mensen moeten meer naar buiten gaan, en meer bezig zijn met wat er om zich heen gebeurt. Veel mensen weten het niet, maar in de afgelopen vijftig jaar is van veel diersoorten meer dan de helft verdwenen. Ga naar buiten, zie hoe mooi het is. Natuurbeleving zorgt voor bewustwording, en dat zorgt weer voor bescherming.”
Jij slaagt er in een moeilijke doelgroep te bereiken: kinderen. Hoe doe je dat?
“Mensen hebben een korte aandachtsspanne. Ik probeer mensen in een heel kort tijdsbestek te verwonderen over wat er om hen heen is, zonder dat ze het doorhebben. In dertig seconden moet je iemand iets vertellen wat ze nog niet weten. Bijvoorbeeld: we hebben hier in Nederland meer dan veertig verschillende soorten duizendpoten. Dat kun je binnen twintig seconden laten zien door een tak op te tillen in het bos.”
“We zijn als mensen arrogant geworden, we denken dat wij mega belangrijk en interessant zijn”
Wat is het belang van al die beestjes?
“Naast het feit dat ze super interessant zijn, hebben wij dieren ook nodig. Neem bijvoorbeeld de bij. Mensen denken: wat boeit mij een bij nou? Nou, die zorgt voor meer dan driekwart van de bestuiving van planten op de planeet. Het feit dat wij appels kunnen eten, sla, tomaat kunnen eten, dat is allemaal te danken aan de bij. In Nederland is meer dan de helft van de wilde bijensoorten met uitsterven bedreigd. Als dat doorzet, moeten we zelf met pipetjes de gewassen gaan bestuiven, zoals dat op sommige plekken in China nu al gebeurt.”
Waarom denk je dat mensen hun interesse in de natuur verloren zijn?
“Mensen zijn al 200 duizend jaar in deze hoedanigheid op aarde. We zijn ons verheven gaan voelen boven dieren, omdat we de slimste zijn. We staan inderdaad bovenaan de voedselketen, maar dat betekent niet dat wij de baas zijn en dat wij regels moeten bedenken voor andere dieren. We zijn arrogant geworden, omdat we denken dat wij mega belangrijk en interessant zijn.”
“We denken dat we alles zelf kunnen, dat is totaal niet het geval. De hele wereld werkt met elkaar samen. Het is een heel groot ecosysteem.”
“Mensen die zich vastlijmen aan een schilderij hebben de beste bedoelingen, maar het is niet mijn manier”
Wat wil je zeggen tegen mensen die dieren vies of eng vinden, of die onverschillig zijn?
“Ga er eens heel even aandacht aan besteden, lees er eens over, praat er eens over. Verwonder je erover, probeer er op een andere manier naar te kijken. Heel veel opvattingen over dieren zijn aangeleerd: haaien zijn eng, spinnen zijn eng, slijmerige dingen zijn vies. Terwijl: wat is vies? Waarom is dat vies? Wat is eng? Je denkt er alleen maar zo over, omdat je dat altijd hebt gehoord.”
Je bent duidelijk een man met een missie. Schuilt er stiekem een activist in je?
“Nee. Ik probeer juist mensen te enthousiasmeren om op een laagdrempelige manier te beginnen. Dan kunnen mensen zich er beter mee identificeren. Activistisch is goed, als je het goed doet. Die mensen die zich vastlijmen aan een schilderij hebben de beste bedoelingen, maar dat is niet mijn manier.”
Wat is je favoriete dier?
“Ik heb veel favoriete dieren, dus dat is moeilijke vraag. Ik vind de okapi heel interessant. Ken je die? Het is een soort mix van een giraffe, een zebra en een paard. Het is net een alien. Echt een heel geinig beestje.”
[Googlet de okapi]. Ik zie het, ja.
“Ziek hè? We kennen ze pas honderd jaar, omdat ze zo goed verstopt zaten in de jungle, ondanks dat ze best groot zijn. Ze kunnen communiceren door geurklieren in hun hoeven. Daarmee bakenen ze hun territorium af. Ze maken bijna geen geluid: met een soort infrasoon geluid communiceren ze met elkaar, waardoor andere dieren ze niet kunnen horen. Ze kunnen hun ogen hun schedel intrekken om ze te beschermen van takken. Het zijn een soort gestoorde buitenaardse paarden, middenin de jungle.”
Ik heb van betrouwbare bronnen gehoord dat je wel vlees eet. Hoe verenig je dat met jouw missie?
“Daar wil ik best wat over zeggen. Ik denk dat we naar bewustzijn moeten, dat we meer nadenken over wat we eten. Als je een pak filet americain ziet besef je niet dat dat van een dier gemaakt is. Als je daarover nadenkt, beseft dat het een dier is geweest, ga je er minder van eten. Ik eet bijna geen vlees meer. Het is niet zo zwart-wit: het zou al een hele hoop schelen als iedereen wat beter oplet op wat ze eten.”
Meer zien van Floris en zijn werk? In onze nieuwe serie Beestachtige Liefde volgen we dierenvrienden met de vraag: hoe ver kan liefde voor (huis)dieren gaan? Bekijk ‘m hier.