Tip: Hoe je ook dit herfstseizoen duurzaam je groente en fruit kiest
- Artikel
- 14 okt 2020
- 4 minuten leestijd
Klimaatverandering overleven wij als mensheid misschien niet. Maar wellicht kunnen we ervoor zorgen dat deze steeds heter wordende aardkloot wat extra kalenderjaren meegaat. Hoe? Simpel: vul je fruit- en groenteschaal met lokale seizoensproducten. En nee, avocado is niet lokaal.
Het kiezen voor een lokaal en seizoensgericht stukje fruit of groente is namelijk heel duurzaam. De kans is veel kleiner dat het verbouwd wordt in een verwarmde kas. Ook komt het meestal niet uit het buitenland: zonder vervoer per vrachtwagen, boot of vliegtuig voorkom je gigantisch veel CO2-uitstoot. Omdat de verbouwingskosten lager uitvallen, is het ook nog eens een stukje goedkoper voor je eigen portemonnee.
Het Voedingscentrum heeft hun peer-to-peer netwerk ingezet om je keuze bij de schappen een stuk makkelijker te maken: ze hebben de meest duurzame en seizoensgerichte producten op een rijtje gezet. Zo weet ik meteen welke groente- en fruitsoorten ik het beste in mijn winkelmandje kan leggen én draag ik wat bij aan een beter klimaat.
‘Groene’ groente
Zo staan op het lijstje een aantal soorten groente die ik het hele jaar door kan kopen zonder mijn milieuschaamte te voeden – zelfs als de groente uit een ander Europees land komt.
Bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, koolrabi, prei, raapjes, radijs, rode biet, rode kool, spitskool, spruiten, tomaat, ui, wortelen, witlof, witte kool.
Bij het maken van mijn keuze moet ik rekening houden met verschillende dingen. Een groentesoort is het duurzaamst als ze verbouwd zijn op een akker of uit een kas komen die niet of nauwelijks is verwarmd. In de herfst maanden oktober, november en december zijn dit de soorten waar je het beste mee kan kokkerellen.
Aardpeer, andijvie, bosui, bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, ijsbergsla, knolselderij, koolraap, kropsla, paksoi, pastinaak, peultjes, pompoen, postelein, prei, raapjes, raapstelen, rabarber, radicchio, radijs, rammenas, rettich, rode biet, rode kool, romatomaat, rucola, savooie/groene kool, schorseneren, snijboon, spitskool, spruitjes, tomaat, trostomaat, ui, veldsla, venkelknol, vleestomaat, winterpeen, witlof, witte kool en wortelen.
De lokale appel valt niet ver van de boom
Ook zie ik op mijn lijstje dat je makkelijk kan anticiperenop de klimaatverandering door vaker appels en peren te eten. An apple a day keeps the doctor away, toch? Veel stevig fruit, waaronder dus appels en peren maar ook bananen en citroenen, komen uit het buitenland. Dit klinkt gek, maar omdat ze in massa’s vervoerd worden, valt de schade voor het milieu mee. Dit is de reden waarom je ze prima kan eten in de herfst.
Ik begin meteen te watertanden als ik de sappige aardbeien en frambozen zie liggen. NEE! Afblijven! Deze zachte stukjes fruit kun je namelijk het best vermijden in de herfst. Als het koud is worden ze verbouwd in een warme kas of komen ze uit het buitenland. Niet zo duurzaam dus. Op het lijstje staan wel nog een paar andere soorten die je prima kan kopen om toch nog de herfst door te kunnen komen.
Abrikoos, ananas, appel, banaan, citroen, druif, granaatappel, grapefruit, kiwi, kokosnoot, limoen, mandarijn, meloen, nectarine, peer (hand en stoof), perzik, pruim en sinaasappel.
Andere dingen om op te letten
Er zijn nog veel meer dingen die jij en ik kunnen doen om een steentje bij te dragen aan het klimaat. De kunst is om zo bewust mogelijk om te gaan met het kopen van groente en fruit. Milieu Centraal heeft een aantal tips.
Het is bijvoorbeeld belangrijk om bederfelijke, kwetsbare producten die uit overzeese landen komen te vermijden. Die worden meestal per vliegtuig vervoerd en hebben tijdens hun vlucht veel verpakkingsmateriaal nodig om beschermd te worden. Plastic is niet onze beste vriend.
Ook moet je oppassen met tropische producten – denk aan lychee of mango – omdat ze vaak schadelijker zijn voor het milieu. Er zitten nog meer negatieve kanten aan: de kans is groter dat deze producten verbouwd zijn in slechte werkomstandigheden. Dit is – neem ik aan — niet iets waar je graag aan wil bijdragen.
Nog even wachten met afrekenen. Om er zeker van te zijn dat ik echt een goede keuze maak, kan ik aan het keurmerk zien hoe duurzaam een bepaald product is. Keurmerken als On The Way to PlanetProof en het Eko-keurmerk stellen strenge eisen als het gaat om duurzaamheid. Andere merken kan ik makkelijk even checken in de keurmerkenwijzer.
Zo, Moeder Aarde wat minder snel naar de vernieling geholpen. Trots loop ik met een zware tas de supermarkt uit.