Werken als vrijwilliger in een weeshuis in Cambodja? Geen goed idee
- Achtergrond
- 17 aug 2017
- 3 minuten leestijd
Ze doen het ongetwijfeld met de beste bedoelingen: Nederlandse toeristen die naar landen als Cambodja gaan om in een weeshuis als vrijwilliger aan de slag te gaan. Maar in de praktijk pakt dit volledig anders uit. De weeskinderen zijn in de meeste gevallen helemaal geen wees en het betaalde geld verdwijnt in allemaal verkeerde zakken. Stop het weeshuistoerisme roepen hulporganisaties daarom nu in koor.
Goed werk voor arme kinderen?
Het is begin 2014 als Alies Vink naar Cambodja gaat. Om iets goeds te doen, denkt ze dan nog, vrijwilligerswerk in een weeshuis. Het thuisfront overlaadt haar met complimenten.
Alies: “Iedereen riep dat ze het zo goed van mij vonden dat ik dit ging doen, juist voor kinderen die niks hebben.”
Maar niets bleek minder waar. Vrij snel had Alies door dat de boel niet deugde en dat ze belazerd werd waar ze bij stond. Alies: “ Ik realiseerde me al snel dat wat ik daar aan het doen was helemaal niet goed was. Er kwamen voortdurend enorme aantallen nieuwe toeristen aan waar helemaal geen werk voor was. Al die nieuwe mensen de hele tijd, dat was helemaal niet goed voor die arme kinderen."
Ik vergelijk het met een dierentuin en in dit geval dus kijken naar arme kindjes.Tessa Boudrie, VN-adviseur weeshuizen
Weeshuistoerisme
En dat het niet deugt wat daar gebeurde is nog een understament. Volgens Tessa Boudrie, VN adviseur weeshuizen, is er een verband tussen het aantal toeristen en het aantal weeshuizen. “Het aantal toeristen groeit per jaar en het aantal weeshuizen groeit op dezelfde manier en er zijn steeds minder weeskinderen”. Ze concludeert dan ook: "ik denk dat de toeristen eigenlijk bijdragen aan een probleem en dat probleem alleen maar groter maken". Het lijkt eerder big business die weeshuizen.
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 75 procent van de kinderen helemaal geen wees is.Tessa Boudrie, VN-adviseur weeshuizen
Ze zijn helemaal geen wees
Want vrijwilligers moeten grof geld betalen om te mogen werken in deze weeshuizen. En als klap op de vuurpijl worden ze ook nog eens keihard voorgelogen. Want de meeste kinderen zijn namelijk helemaal geen wees, maar zijn ordinair geronseld om geld binnen te halen. Boudrie: ”Uit onderzoek blijkt dat meer dan 75 procent van de kinderen helemaal geen wees is, maar nog één of zelfs twee levende ouders heeft.”
"Kindermisbruik"
Naast pure geldklopperij zijn deze praktijken ook nog eens schadelijk voor deze kinderen. Volgens Boudrie worden de kinderen misbruikt en krijgen ze hechtingsproblemen omdat ze door de continue doorstroom van toeristen steeds moeten wennen aan nieuwe mensen. "Ik vind dat kinderen gebruiken, ik noem dat zelf misbruik, kindermisbruik."
Het bovenstaande artikel is aangepast, omdat er uitspraken zijn toegeschreven aan Tessa Boudrie die ze nooit heeft gedaan. Na overleg met haar, nu de juiste weergave van haar uitspraken.