Menstruatieklachten op de werkvloer blijven onbesproken. ‘De pijn komt in de buurt van weeën'
- Artikel
- 30 mei 2024
- 3 minuten leestijd
Drie op de vijf vrouwen met menstruatieklachten meldt deze niet aan hun leidinggevende, dat blijkt uit onderzoek van Spot On (KRO-NCRV) en 3Vraagt.
Daarnaast geeft driekwart van de vrouwen aan zich weleens ziek te melden of thuis te werken vanwege hun menstruatieklachten, zonder dit specifiek als reden aan te geven.
Tijdens de themaweek "Menstruatieklachten zijn bloedserieus" streeft Spot On ernaar om de problemen rondom menstruatiepijn onder de aandacht te brengen, omdat het op de werkvloer nog te vaak onbesproken blijft. Menstruatiepijn omvat hevig bloedverlies, fysieke pijn, mentale klachten zoals stemmingswisselingen, premenstrueel syndroom (PMS), en endometriose – en veel vrouwen krijgen ook op de werkvloer met deze klachten te maken.
Spot On-presentator Zakia Bouhaulin (33) ervaart sinds haar derde bevalling ernstige menstruatieklachten en pleit ervoor om dit onderwerp bespreekbaar te maken op de werkvloer. Ze benadrukt: “Het begint allemaal bij het hebben van kennis. Vooral als man is het makkelijk om menstruatie weg te zetten als iets wat slechts maandelijks bloedverlies is, terwijl het zoveel meer kan zijn dan dat. Ik vind dat vrouwen met menstruatieklachten hierover met hun leidinggevende moeten kunnen praten, zonder dat het als een taboe wordt gezien.”
Zakia geeft toe dat ze het zelf aanvankelijk ook niet begreep toen een collega op haar oude werk zei dat ze liever thuis werkt vanwege haar menstruatieklachten. “Toen ervaarde ik mijn menstruatie nog niet zo heftig als nu, waardoor ik minder kennis had over hoe pijnlijk het kan zijn. Ik dacht toen echt: waarom neem je niet gewoon een paracetamol? Waarom zou je daarvoor thuisblijven? Ik vind het echt erg dat ik dat heb gedacht, al helemaal als vrouw zijnde. Nogmaals: kennis hierover is enorm belangrijk.”
In het onderzoek onder 1765 deelnemers blijkt ook dat meer dan de helft van de vrouwen vooral in de eerste paar dagen van hun menstruatie de meeste last ervaren. Dit geldt ook voor Zakia: “De eerste twee dagen weet ik dat ik kan doorlekken, omdat mijn menstruatie zo heftig is. Ik droeg kinderluiers omdat tampons en maandverband niet hielpen. Ook ervaar ik fysieke pijn die in de buurt komt van weeën en krijg ik op mijn laatste dag altijd last van zware migraine, dan moet ik onder de dekens liggen.”
Zakia heeft ook meegemaakt dat ze doorlekte op het werk. “Ik was iemand aan het interviewen en ik voelde opeens dat ik op een drijfnatte stoel zat. Ik wilde echt niet stoppen, omdat ik me bezwaard voelde richting de geïnterviewde. Ik heb het interview uiteindelijk afgemaakt, iedereen kon zien dat ik was doorgelekt. Daarna ben ik gelijk door een collega naar huis gebracht.”
Op donderdag 30 mei zijn de resultaten van het onderzoek gepubliceerd door Spot On. Tijdens deze publicatie zal Maan deelnemen aan de online talkshow en haar persoonlijke ervaringen delen over de impact van ernstige menstruatieklachten op haar leven. Maan ervaart gedurende drie weken per maand hevige menstruatieklachten. De klachten zijn zo intens dat ze zich gevangen voelt in haar eigen lichaam en, net als Zakia, zelfs de luiers van haar kind moet gebruiken vanwege de zware bloedingen.
De speciale Spot On-uitzending van Menstruatieklachten zijn bloedserieus is op donderdag 30 mei om 16.00 uur te zien op het youtubekanaal van Spot On.