• Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Quizzen
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Dit zijn de arbeidsmigranten die jouw pakketjes verwerken: 'Ik hoor nergens meer thuis'
    Terug naar Brandpunt+

    Ontbijten we binnenkort met onze eigen CO2-uitstoot?

    • Artikel
    • 20 jun 2022
    • 4 minuten leestijd
    • Nick van Santen

    Het klimaat redden door lekker te eten, dat klinkt als een droom toch? Als het aan het Oostenrijkse bedrijf Arkeon ligt is dat binnen twee jaar mogelijk. De wetenschappers van dit bedrijf hebben een techniek ontwikkeld waarmee opgevangen CO₂-uitstoot wordt omgezet in voedingsstoffen. Slikken we echt binnenkort deze uitstootoplossing als koek?

    De oprichters van Arkeon, Gregor Tegl en Günter Bochmann, waren gefrustreerd over de hoeveelheid voedselverspilling en de almaar toenemende uitstoot. Gregor: “Dus besloten we het klimaatprobleem te combineren met de werking van enzymen en gasfermentatie, niet toevallig onze specialisaties. Zo kunnen we voedsel produceren van onze uitstoot. Een win-winsituatie.”

    Hoe dan?

    Dat klinkt als iets magisch, eten maken van iets ongewensts als CO₂. Hoe werkt dat dan? Gregor: “Ik zal het proberen uit te leggen in Jip-en-Janneke-taal. We gebruiken fermentatie, dat is hetzelfde proces waar bier mee wordt gemaakt. Maar de bacteriën die wij gebruiken hebben maar één stof nodig zodat ze omgevormd worden tot voedingsstoffen: CO₂.”

    “We stoppen opgevangen CO₂ in een machine, en die worden dan binnen een dag nog door die bacteriën razendsnel omgezet in voedingsstoffen zoals aminozuren, proteïnen en peptide. Vervolgens komen deze voedingsstoffen uit de machine en kan het gebruikt worden door voedselproducenten.”

    Het is dus niet zo dat er direct een CO₂ -hamburger van de band rolt bij Arkeon. Gregor: “Wij zijn puur de techniek, de producenten doen de rest: ze kunnen bijvoorbeeld dierlijk vlees namaken met die voedingstoffen. Zo eet je een ouderwetse hamburger die 100% vegan is, er is geen verschil merkbaar.”

    Realistisch

    Maar is in het klimaatakkoord nou juist niet afgesproken om onze uitstoot zo ver mogelijk omlaag te brengen? Heeft deze techniek dan wel een toekomst? Gregor: “Het is ontzettend belangrijk dat de CO₂-uitstoot omlaaggaat. Het is echter maar de vraag op welke termijn dat realistisch is. De uitstoot van CO₂ is op dit moment gewoon nog enorm en neemt ieder jaar weer toe. We moeten nu in actie komen, daar kan deze techniek een bijdrage aan leveren.”

    Hoe zit het met de eigen uitstoot van Arkeon? Fabrieken klinken nou eenmaal niet echt schoon? Gregor: “De fabrieken zelf stoten niks uit, maar wij hebben ook gekeken naar het hele proces. Als wij een machine aanschaffen moet die ook gemaakt worden en naar ons toe komen. We hebben zo alles bij elkaar opgeteld en kwamen tot de conclusie dat we CO₂-negatief zijn. We nemen dus meer CO₂ op dan we in totaal uitstoten, met een factor van -0,37.”

    Niet alleen CO₂-uitstoot is problematisch, ook de hoeveelheid land die nodig is om voedsel te verbouwen is een probleem. In Nederland wordt meer dan de helft van de grond gebruikt voor landbouw (54%). Maar door de methode van Gregor en Günther is dat land niet meer nodig; de benodigde voedingstoffen worden direct geproduceerd zonder gebruik van grond.

    Gregor: “Door onze fabriek kunnen wij zorgen voor een afname van 99% van de landbouwgrond. Ook gebruiken wij maar 0,01% van het water dat nodig is bij gewone landbouwproducenten.”

    Wanneer mogen we?

    De techniek is er, dus waar wachten we nog op? Gregor: “We zijn nu aan het onderhandelen met voedselproducenten en fabrieken waar we op aangesloten kunnen worden. Het is namelijk het effectiefst als de opgevangen CO₂-uitstoot in een directe verbinding naar ons toekomt. Als we dat hebben afgehandeld, en de vergunningen in meerdere landen binnen hebben, kan het snel gaan.”

    Gregor: “Binnen twee jaar zou je wel dit soort producten in de supermarkt moeten kunnen kopen. Dan eet je plantaardig zonder dat je het merkt en help je het klimaat. Hoe vet is het dat je als ontbijt je eigen uitstoot kan eten?”

    • Betere wereld
    • Deel

    Nick van Santen

    Freelancer Brandpunt+

    Recente artikelen

    Pip (19) heeft een hulphond: “Ik hoef het niet meer alleen te doen”

    Gezocht: redactiestagiair (m/v/x)

    Dit zijn de arbeidsmigranten die jouw pakketjes verwerken: 'Ik hoor nergens meer thuis'

    ‘Ik had geen empathie’: René stuurde zijn ex driehonderd berichten per uur en gluurde ‘s nachts naar binnen

    Meer dan honderd haatbrieven: hoe de buurvrouw Maxime’s jeugd een hel maakte

    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord