In de pre-Primark-markt heb je geen last van drukte en is alle kleding duurzaam
- Even bellen met
- 01 dec 2016
- 2 minuten leestijd
Op het Damrak in de hoofdstad opende vanochtend de grootste Primark van Nederland haar deuren. Lange rijen, hysterische meisjes – weinig verassend allemaal. Veel interessanter is het een paar straten verderop.
Daar opende de pre-Primark-markt: een pop-up shop waar je kleding die je niet meer draagt, kan doneren. Voor de tweedehandskleren betaal je Primarkprijzen, zonder medeplichtig te zijn aan kinderarbeid en milieuvervuiling. Drie vragen aan initiatiefnemer Lisa Elsenburg van Stichting Gelukszoekers.
Waarom moeten we eerst naar de pre-Primark-markt en niet gewoon meteen naar de Primark gaan?
“Om te zien dat het ook anders kan. We weten met z'n allen hoe slecht de meeste kledingmerken personeel behandelen. Ik besefte dat zelf toen we met Stichting Gelukszoekers duurzame shirtjes maakten. Een blanco shirt kost al twaalf euro en dat moet je ook nog bedrukken. Toen viel het kwartje: voor vier of vijf euro kan niemand een verantwoord shirt verkopen. Sommige klanten komen hier met Primark-tassen binnen, en dat mag natuurlijk. Maar door bewuster te shoppen kan je een verschil maken. Plus: waar anders koop je Filippa K.-shirtjes en Hugo Boss-tassen voor Primark-prijzen?”
Hoe helpt jouw winkel om het verschil te maken?
“Door tweedehandse kleding te kopen, draag je minder bij aan klimaatverandering en kinderarbeid. We hebben in onze winkel nu al meer dan drieduizend items. Wat we overhouden gaat naar de vluchtelingen in asielzoekerscentrum Bijlmerbajes. Met de opbrengst willen we met Stichting Gelukszoekers een nieuw project starten. Misschien huren we wel een vrachtauto. Dan brengen we onze warme jassen, sjaals en wanten zelf naar de vluchtelingen op Lesbos. Warme jassen verkopen we sowieso niet. Die geven we direct aan vluchtelingen, want die hebben er meer aan dan jij en ik.”
Wat als ik niet altijd naar een tweedehandswinkel wil – hoe kan ik dan alsnog duurzaam shoppen?
“In Amsterdam zit een soort van bibliotheek met kleding waar je altijd onbeperkt outfits kan lenen, Lena’s Fashion Library in de Westerstraat. Je kunt daar op elk moment van de dag ruilen, als je niet meer tevreden bent met wat je aanhebt. Dat is toch geweldig? Daardoor koop ik eigenlijk geen kleren meer. Maar niet iedereen hoeft het zo radicaal aan te pakken. Op internet zijn allerlei websites waar je de duurzaamheid van kledingmerken kan checken. Op projectcece.nl vind je bijvoorbeeld alle duurzame merken in één webshop. Wel zo overzichtelijk.”