Over deze maker
Maarten van Gestel (1995) ging naar de Filmacademie, vond dat te praktisch, deed daarna filosofie, maar vond dat toch te theoretisch. Nu volgt hij een masteropleiding Journalistiek aan de UvA en schrijft hij iedere twee weken een stuk voor Brandpunt+, waar hij eerder stage liep. Artikelen van zijn hand verschenen ook in het NRC en op Vice. Het liefst combineert Maarten diepgravende journalistiek met een vleugje filosofie. Na een goede film blijft hij liever achter met vragen dan met antwoorden, na een interview gebeurt dat gelukkig nooit.
Van deze maker
All You Need is Love, de film laat zien dat je echt niet alleen in Amsterdam verliefd kunt worden
De meeste Nederlandse films laten jonge provincialen zien dat liefde alleen bestaat in hippe, randstedelijke koffietentjes. All You Need is Love laat als eerste grote inclusieve romkom voor het eerst zien dat het ook (ergens) anders kan. Go, Ulft, hup Geldermalsen, viva Venlo!
Je gaat naar de sportschool om je existentiële onzekerheid te bedwingen, zegt deze filosoof
Ja, ook jij bent zo neurotisch als de neten. Omdat je weet dat je machteloos staat tegenover de opwarming van de aarde, de volgende economische crisis of de bedrijven die je data verkopen, zoek je controle op tastbare zaken: het opvoeren van je deadlifts, het opruimen van je kamer en het onderhouden van dat basilicumplantje.
Een cocktail van doemdenken en melancholie is nodig om te overleven, zegt deze filosoof
Op jubelverhalen over onze toekomst zul je Lisa Doeland niet snel betrappen. "Hartstikke leuk dat Elon Musk denkt dat we – zodra we de aarde onleefbaar hebben gemaakt – naar andere planeten kunnen. Maar wat de fuck moeten wij op Mars?"
Onze obsessie met risicobeperking slaat écht door, waarschuwt deze hoogleraar
De sleepwet? Volgens Jan Smits (64) moet het debat vooral gaan over de invloed van technologie op mensenrechten. "We hebben er tweeduizend jaar over gedaan om die te veroveren. Hoe kan het zijn dat we ze in twintig jaar in de prullenbak hebben gegooid?”
Je moet nú stoppen je schuldig te voelen over het klimaat, zegt deze hippiefilosoof
"Dat je gisteravond vlees at, is statistisch gezien betekenisloos. Jij als individu hebt deze misère niet veroorzaakt, dat heeft de mensheid als geheel gedaan." Was getekend: Timothy Morton, die daarna uiteenzet hoe liefde klimaatverandering gaat verslaan. Want ja, de Brit is een trotse hippie.
Wij mensen voelen ons anno 2018 collectief niet meer thuis, zegt deze schrijver
Tot die conclusie kwam Daniel Schreiber na een periode van zelfonderzoek, ingegeven door liefdesverdriet van het hartverscheurende soort. Maar er is hoop, meent de Duitser: “We zijn geen slachtoffers van onze tijd, we creëren onze tijd.”
Jongeren zijn minstens even politiek actief als volwassenen, zegt deze filosofe
Alleen in Instagram geïnteresseerde flierefluiters? Dat valt mee, betoogt Femke Kaulingfreks, die de maatschappelijke betrokkenheid van jonge Nederlanders onderzoekt die elders onderbelicht blijft. "Je moet straatpolitiek niet beoordelen op het resultaat of op de oplossingen die eruit voortkomen, maar op wat het aan het licht brengt."
Te veel horecamedewerkers worden uitgebuit, dus gaat deze organisatie achter hun bazen aan
Stel: je werkt als barman of bediende in een restaurant. Je krijgt ver onder het minimumloon betaald, zwart, en moet werken op onmogelijke tijden. Maar je spreekt geen Nederlands. Of je bent gewoon student en hebt het geld nodig.