Doet je sekspartner stiekem het condoom af tijdens de seks? Dit zou strafbaar moeten zijn
- Artikel
- 12 jan 2022
- 5 minuten leestijd
Het problematische ‘stealthing’ gebeurt helaas vaker dan je denkt. Op Reddit worden er zelfs tips gedeeld hoe je het beste stiekem een condoom af kunt doen tijdens de seks.
TW: Wil je praten over wat je is overkomen? Naast Centrum Seksueel Geweld kun je via social media ook contact opnemen met Together We Rise.
Ik was vijftien jaar toen ik met mijn drie jaar oudere vriendje in bed lag. Na een hoop gedram stemde ik in met seks. Eigenlijk hadden er toen al alarmbellen moeten afgaan. De voorwaarde was dat we een condoom zouden gebruiken. Mijn moeder drukte me op het hart om nooit iets tegen mijn zin in te doen en alle tienerbladen waarschuwden dat jongens die zeuren om seks geen vriendjesmateriaal zijn. Blijkbaar komt die roze bril soms ook met een paar goede oordoppen.
Toen ik na de seks ineens een leeg condoom naast me zag liggen, werd ik kwaad. Boos vroeg ik aan hem waar hij het gore lef vandaan haalde om dit zonder overleg te flikken. Mijn vriendje probeerde me te sussen. Ik slikte toch de pil? Die had hij zelf op mijn nachtkastje zien liggen. En waarom zouden we een condoom gebruiken? Ik dacht toch zeker niet dat hij een soa had? Dat kon niet eens want vóór mij had hij pas één bedpartner gehad en zij was nog maagd.
We hadden nog een hele middag voor ons. We zouden eerst naar de bioscoop gaan en daarna uiteten. Het zou zonde zijn als ik dat zou verpesten om zoiets kleins. Hij knuffelde me, kuste me op mijn voorhoofd en zei dat hij van me hield. Ik had een rotgevoel, maar besloot er niet over door te gaan. Misschien maakte ik het in mijn hoofd erger dan het daadwerkelijk was.
Pas drie maanden later maakte ik het uit en ging ik uit voorzorg langs de GGD voor een soa-test. Als vijftienjarige puber wist ik niet dat er een woord bestond voor bedpartners die stiekem hun condoom afdoen tijdens de daad. Deze respectloze actie wordt sinds 2010 online ‘stealthing’ genoemd, maar sommige onderzoekers spreken liever van NCCR, ‘non-consensual condom removal’.
Strafbaar
Inmiddels weet ik dat stealthing verkeerd is. De gevolgen zijn namelijk niet niks: je kunt er niet alleen een soa of ongewenste zwangerschap aan overhouden, maar ook mentale klachten. Zo zijn er vrouwen die het eng vinden om weer te gaan daten en zelf merkte ik dat ik het ineens een stuk lastiger vond om in bed mijn grenzen aan te geven.
Wat mij overkwam is zeker geen uitzondering. Uit Australisch onderzoek blijkt dat 32 procent van de vrouwen en 19 procent van de mannen dit is overkomen. Op Reddit worden er zelfs tips gedeeld hoe je het beste stiekem een condoom af kunt doen tijdens de seks.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 87% van de hetero- en biseksuele vrouwen ooit door een man is overgehaald om seks te hebben zonder condoom. Dat is iets anders dan stealthing, maar past wel in hetzelfde rijtje.
Vrouwenrechtenactiviste Alexandra Brodsky pleitte al eens in haar essay voor de Columbia Journal of Law and Gender dat stealthing strafbaar zou moeten worden. Zij geeft stealthing het label ‘rape-adjacent’, de één denkt zich seksueel correct te gedragen terwijl het voor de ander aanvoelt als verkrachting. Op een aantal plekken is stealthing gelukkig al strafbaar: in Californië is het illegaal verklaard en in 2017 werd er in Zwitserland een man veroordeeld voor verkrachting nadat hij stiekem zijn condoom verwijderde.
Stealthing is moeilijk te bewijzen en daarom is het in Nederland nog niet opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Toch zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen als dit je is overkomen, vertelt Sara Dekker. Zij is oprichter van Together We Rise, een stichting voor en door vrouwen die seksueel geweld hebben meegemaakt.
Twijfel niet aan jezelf
“Neem binnen 7 dagen contact op met Centrum Seksueel Geweld, het liefste nog voor 48 tot 72 uur zodat er een sporenonderzoek kan worden uitgevoerd”, adviseert Sara. Op deze plek kun je veilig en anoniem contact zoeken. “Als je wilt, schakelt Centrum Seksueel Geweld artsen, verpleegkundigen, psychologen, politie of andere hulpverleners in. Een melding maken bij de politie of aangifte doen kan, maar hoeft niet.”
Verder is het volgens Sara belangrijk dat je de schuld niet bij jezelf legt en erkent dat dit nooit had mogen gebeuren. Slachtoffers van stealthing krijgen helaas vaak te maken met victim blaming. “Het kan niet dat je dat niet hebt gevoeld”, wordt er vaak wantrouwig gezegd. Als ervaringsdeskundige kan ik je vertellen: als iemand in the heat of the moment snel een condoom afdoet, voel je dat écht niet. Online wordt er zelfs getipt om geen standjes als doggystyle te doen, want zo kun je niet in de gaten houden wat je bedpartner doet. Eh, wat dacht je van gewoon een condoom omhouden?
“Twijfel vooral niet aan jezelf”, drukt Sara op het hart. “Vaak zie je dat slachtoffers van stealthing of verkrachting denken dat ze zichzelf niet genoeg hebben verzet omdat ze niet heel hard nee durven te roepen of niet durfden weg te gaan. Neem jezelf niks kwalijk en praat er met iemand over.”
Beeld: Charles Deluvio (Unsplash)