Deze vier vriendinnen maken seksspeeltjes: “We moeten open praten over masturbatie”
- Artikel
- 29 aug 2022
- 5 minuten leestijd
Waarom is het nog steeds zo ongemakkelijk om te praten over je vulva? Het is juist een fantastisch orgaan. We gingen in gesprek met drie mensen die een ode aan de vulva brengen. In deel drie: Simona Xu (34) van The Oh Collective.
De Nederlandse Simona Xu en haar vriendinnen Eden Chiang uit Canada, Diana Lin uit de Verenigde Staten en Winxi Kan uit Nederland zijn de gezichten achter de The Oh Collective. Alle vier werkten ze voor Nike in Shanghai tot ze de wereld van seksspeeltjes en seksuele educatie indoken. Sinds 2020 verkopen ze seksspeeltjes van niet-toxisch materiaal en dat loopt als een speer. Zelfs het warenhuis Selfridges - een van de grootste warenhuizen van het Verenigd Koninkrijk - kocht hun toys in.
Hi Simona, van een baan in de marketing bij Nike naar seksspeeltjes: hoe is dat zo gelopen?
“Ik ging vaak met de andere drie uit eten of wat drinken. Dan hadden we het over relaties, daten en seks. We kwamen erachter dat iedereen, ongeacht of we nou happy single waren of in een stabiele relatie zaten, op zoek was naar meer spanning in de slaapkamer. Het begon met het idee dat we elkaar uitdagingen meegaven als een klein duwtje in de rug om op ontdekkingspad te gaan in ons seksleven. Toen we op zoek gingen naar seksspeeltjes, konden we niks vinden dat ons aansprak als moderne vrouw. Alles zag er zo intimiderend uit, met heftige vlammen, tongen en vrouwen in lingerie op de verpakking. Bij ons zijn zowel de verpakking als vibrators vormgegeven in zachte pastelkleuren kleuren. Het ziet eruit als iets wat we cadeau zouden doen aan onszelf en onze vrienden. We kwamen er ook achter dat deze industrie heel ongereguleerd is en dat het wordt gedomineerd door mannen. Als vier vriendinnen vonden we dat daar verandering in moest komen.”
In China zijn jullie marktonderzoek gaan doen en hebben jullie fabrieken bezocht. Daarna begon The Oh Collective met de verkoop in China. In een interview vertelde je dat praten over seks daar nog steeds een taboe-onderwerp is.
“We zagen dat onze Chinese vrouwelijke collega’s en de Chinese vrouwen die meewerkten aan ons marktonderzoek geïnteresseerd waren in seks en toys, maar niet wisten waar ze die kennis vandaan moesten halen. In China ontvangt bijvoorbeeld 95 procent van de heteroseksuele vrouwen geen orale seks. Zo zonde. Zelf zijn wij ook alle vier in traditionele Aziatische migrantengezinnen opgegroeid waar de vrouw met de man seks heeft, kinderen baart en dan is het rond. Mannen mogen er soms nog van genieten, vrouwen hoeven dat niet per se, zo is het idee. Alles aan dit scenario is zo achterhaald.”
Jullie noemen masturberen ook wel ‘sexual wellness’. Wat een mooie term!
“We zien masturbatie niet alleen als iets lichamelijks. Het gaat niet alleen om een orgasme, maar ook om het verkennen van je eigen lichaam. Bij wellness denken mensen vaak aan een bezoek aan de sauna, mediteren of een massage nemen. Dat zijn allemaal dingen die je doet om jezelf van binnen goed te voelen en een bepaalde balans te vinden. Met masturberen doe je eigenlijk hetzelfde.”
Waarom is het zo belangrijk om open te praten over masturberen?
“Ik kan me nog herinneren dat ik werd betrapt door mijn moeder toen ik masturbeerde. Ze zei dat het voor ‘slechte’ en ‘vieze’ meisjes was en dat ik me moest schamen. Zij wist ook niet beter, dit kreeg ze mee vanuit haar opvoeding en school. Gelukkig leerde ik door media, leraren en ouders van vriendinnen dat jezelf bevredigen heel normaal is. Masturberen mag niet meer in een hokje worden gestopt. Het is een vorm van zelfverkenning, zelfliefde en jezelf klaarstomen voor wanneer je seks hebt met een partner. Je kunt dan makkelijker je grenzen aangeven en uitleggen wat je lekker vindt.”
Er zijn een hoop seksspeeltjes op de markt. Wat onderscheidt jullie van andere merken?
“De certificering en veiligheid van de seksspeeltjes-industrie is nog heel ongereguleerd. Tot vorig jaar waren er geen veiligheidscertificaten nodig voor het uitbrengen van vibrators. Dat is best eng, want het zijn producten die je dicht tegen jezelf aanhoudt en soms zelfs inbrengt. Sommige vibrators werken bijvoorbeeld nog op batterij. Iets vol chemicaliën wil je toch niet inbrengen? Stel je voor dat het gaat lekken. In tegenstelling tot veel andere vibrators zijn die van ons niet gemaakt van plastic maar van gecertificeerd siliconenmateriaal. Dat is een stuk veiliger voor de huid. Verder willen we naast product-ervaringen ook een stukje educatie bieden door workshops en lezingen aan te bieden om seksualiteit te vieren. In China zijn we hier al mee bezig.”
Op de hoogte blijven van The Oh Collective? Volg ze dan op Instagram.
Beeld: Anja Zhao