5 tips om nú je urban jungle te beginnen
Laat je zelfs een cactus sterven? Geen nood, onze redacteur en plantenmoeder Janet is hier om te helpen.
Ik was een plantenkiller. Elke keer als ik vol enthousiasme nieuwe planten kocht, gaf ik altijd te veel of te weinig water, en zette ik ze in de hete zon terwijl ze in het donker hoorden te groeien – en andersom. Ik was niet klaar om een plantenouder te worden. Daarom moest ik het jarenlang maar doen met een plastic plant op mijn bureau. Maar door de coronacrisis werd ik zo depressief van het staren naar mijn kale kamer dat ik besloot om eindelijk weer een plant te kopen. Maar dit keer stak ik er wél moeite in om het te verzorgen. Inmiddels heb ik 25 (gezonde!) planten en ben ik gelukkiger dan ooit.
Nou ja, niet echt, want corona. Maar de planten verzachten de pijn.
Hieronder een paar dingen die ik heb geleerd als nieuwe plantenouder, zodat jij ook je eigen jungle kunt bouwen.
Tip 1: Red ze van de stort
Eerder dit jaar kocht ik een Groene Kneusjes-box: een pakket met 10-12 planten die onverkoopbaar zijn. Ze hebben een ‘schoonheidsfoutje’, stonden te lang in de schappen of zijn gewoon van mindere kwaliteit. Oftewel: ze zijn een beetje kneuzig en hebben daarom extra liefde nodig. Tegenwoordig worden de boxen voor de helft gevuld met verse planten, omdat kwekers door de coronacrisis veel planten niet kwijt konden en ze moesten vernietigen. Je kan de kwekers ook een hart onder de riem steken door planten direct bij hen te kopen. Dit kan gewoon online (Google is je vriend). Sowieso is direct van de kweker kopen beter voor de planten – ze hoeven minder lang in te reizen en komen minder getraumatiseerd aan.
Een paar van Janet's planten
Tip 2: Leer je plant kennen
Oké, je hebt je nieuwe kinderen in huis. En nu? Ten eerste: leer je plant kennen. Hoeveel en hoe vaak moet je ze wateren, hoeveel licht hebben ze nodig, waar moet je op letten? Dit klinkt aan het begin overweldigend, maar je wilt geen killer worden zoals ik vroeger. Daarom gebruik ik nu de app Plantsome, die notificaties stuurt als het tijd wordt om te wateren. Je vult in welke plant je hebt, hoe lang hij is en hoe ver hij van het raam staat. De app berekent hoeveel water je moet geven, waar je de plant het beste neer kan zetten en of het veilig is voor katten (en baby’s). Weet je überhaupt niet wat voor plant je in huis hebt? Plantnet is een soort Shazam voor planten: je maakt een foto en zodra de app hem herkent, krijg je meteen een biografie van je nieuwe kind te zien. Ook zijn er blogs en YouTube-kanalen die je leren hoe je een verantwoordelijke plantenouder wordt, zoals Mama Botanica, Sprinklr en Pokon.
Tip 3: Dump overtollig water
De nummer één fout die beginnende plantenouders maken: je planten verzuipen. Het is belangrijk om de aarde zo nat mogelijk te maken zodat het de wortels bereikt, maar het water moet niet onderin ophopen. Plantenpotten moeten onderin een drainage-gat hebben, zodat overtollig water eruit kan lopen. Sommige mensen leggen een plantenschotel onder de pot om water op te vangen, maar ik snap dat niet iedereen dat mooi vindt. Wat ik doe: ik bewaar nieuwe planten in de plastic kweekpot waarin ze arriveren – hier zit al een drainage-gat in. Deze kweekpot doe ik in een sierpot. Als het tijd wordt om te wateren, gooi ik water in de kweekpot en kijk ik hoeveel water in de sierpot lekt. Dit water dump ik. Soms laat ik de kweekpot uitlekken op een schoteltje voordat ik het terugzet in de (opgedroogde) sierpot.
De correcte manier om een plant te wateren:
Tip 4: Let op de verwarming
In de winter draai ik de verwarming zo hoog mogelijk, maar ook dit is een plantenkiller. De verwarming maakt de lucht in de kamer veel te droog. De meeste planten gaan hier slecht op, vooral als ze uit een tropische, vochtige klimaat komen. Binnen de kortste keren krijgen de bladeren bruine puntjes en hangen ze slap om de pot heen (verschrikkelijk om te zien, ik wens dit niemand toe). Maak de lucht vochtiger door bakjes met water boven de verwarming te leggen, of zo’n verwarminghanger gebruiken. Het water verdampt als het ware. Je kan ook een luchtbevochtiger kopen (tevens fijn tegen keiharde korstige winterlippen).
Tip 5: Geniet ervan
Niemand is perfect. Soms vergeet je de plant water te geven of laat je hem per ongeluk verbranden in de zon. Zorgen voor een plant klinkt als veel werk, maar met consistentie, de juiste kennis en een beetje geduld, weet ik zeker dat je een veel gelukkiger mens gaat worden. Als niet, dan stuur ik je een plastic plant op.