Over deze maker
Janet Lie (1992) is geboren in Amsterdam. Ze behaalde haar master-diploma journalistiek aan Columbia University in New York, waar zij zich specialiseerde in multimedia verslaggeving. Hierna deed ze verslag over Amerikaanse politiek voor NowThis News en maakte ze video’s over duurzaamheid voor Business Insider. Haar verhalen verschenen ook in New York Magazine, VICE, NRC en Het Parool.
Van deze maker
‘Ik word in de steek gelaten’. Kelly’s kankermedicijn wordt niet vergoed in Nederland
Kelly Leenders kreeg in maart dit jaar de diagnose ‘uitgezaaide triple-negatieve borstkanker’. Net op dat moment werd besloten dat juist het medicijn dat haar leven kan verlengen niet in het basispakket komt. “Voor Belgen wordt het vergoed, terwijl wij € 45.500 moeten betalen.”
‘Je bent te dik om anorexia te hebben’: Nina's eetstoornis werd lang niet herkend
Al decennialang wordt anorexia gekoppeld aan extreme dunheid. Maar onderzoek laat zien dat dit stereotype niet klopt: veel patiënten die zichzelf uithongeren, hebben een gemiddeld of dik lichaam – géén ondergewicht. Daardoor krijgen ze vaak niet de juiste hulp.
Hoe ik hun cultuur in leven hield na de dood van mijn ouders
Nadat journalist Janet’s moeder overleed, werd ze bang om haar Chinese identiteit te verliezen. Ze ging in gesprek met twee biculturele Nederlanders, Ameline (foto) en Jimmy, die hun beide ouders verloren, over wat zij doen om die band met hun culturele identiteit vast te houden.
Janet probeerde met magische truffels de dood van haar moeder te verwerken
Na het overlijden van haar moeder besloot journalist Janet Lie magische truffels te proberen om het verlies te verwerken. “Mijn lichaam werd zwaar en smolt samen met het bankje waar ik op zat. Jeetje, dacht ik: ze is echt dood.”
Marjolein (25) was vroeger suïcidaal en werkt nu voor de zelfmoordhulplijn
TW: Elke dag plegen vijf mensen zelfmoord in Nederland. Hoe voelt het om de hele dag met mensen te praten die dit overwegen? Marjolein: “Mijn hele leven lang is het een thema dat regelmatig terugkomt. Ik weet hoe het is om suïcidaal en een naaste te zijn.”
Bye-lingual: wanneer je je moedertaal verliest
Janet Lie merkt dat haar Kantonees steeds gebrekkiger wordt. Zij is niet de enige biculturele Nederlander die dit verlies voelt. Is het al te laat voor Janet (en andere ‘bye-linguals’) om haar moedertaal te herleren? We vroegen het aan een onderzoeker neurolinguïstiek.
Deze mensen maken Nederland een klein beetje mooier en eerlijker
Deze maand werd de Community Top 100 (vroeger de ‘Kleurrijke Top 100’) bekendgemaakt: een lijst met Nederlandse rolmodellen uit onder andere de zorg, media, politiek en onderwijs die strijden voor sociale gelijkheid en inclusie. Wij belden drie community leaders over hun missie.
‘Ik dacht dat ik dom was’: ADHD wordt te weinig herkend bij vrouwen van kleur
Door stereotypes over gender en afkomst krijgen vrouwen van kleur te laat de diagnose ADHD – en dat kan destructieve gevolgen hebben. Redacteur Janet (27) kreeg de diagnose dit jaar en vertelt hoe het haar leven heeft veranderd. "Ik dacht dat ik nooit echt gelukkig zou zijn."