“Ze dumpte mij omdat ze niet meer hartsvriendinnen kon hebben”. Hoe verbreek je een vriendschap zonder drama?
- Artikel
- 23 jun 2022
- 6 minuten leestijd
Het verbreken van een vriendschap kan lastig zijn, daar weet redacteur Ismay alles van. Het contact met veel van haar oude vrienden is stilzwijgend doodgebloed. Ze zocht uit hoe je een vriendschap beëindigt zonder dat het uitloopt op een drama.
Het is me vaak overkomen dat vriendschappen verwaterden. Soms gebeurde dat op een natuurlijke manier, maar soms ook niet. Zo kreeg ik acht jaar geleden knallende ruzie met een vriendin met wie ik al twaalf jaar bevriend was. Laat ik haar voor het gemak Lotte noemen. Lotte en ik waren twee handen op één buik en volgden elkaars leven op de voet: eerste vriendjes, gebroken harten, ieder weekend samen stappen, je kent het wel.
Maar toen kreeg ze een vriendje en werd onze vriendschap minder hecht. Ik vond het jammer, maar zag nog geen reden om de vriendschap te verbreken. Dat veranderde toen ze de begrafenis van mijn beste vriend vergat en me niet steunde. Het werd een ordinaire ruzie op WhatsApp waarbij er veel modder werd gegooid – ook van mijn kant.
Iets in de trant van ‘f*ck you’ waren de laatste woorden die we tegen elkaar zeiden. Bovenop een intens rouwproces kampte ik ook nog eens met een vorm van liefdesverdriet. Hoe had dit gekund zonder drama?
Als je een punt achter een vriendschap wilt zetten, is dat moeilijk en net zo pijnlijk als een break-up
Maximum aantal hartsvriendinnen
Ik herinner me nog hoe makkelijk het als kind was om een vriendschap te beëindigen. Je maakte het dan gewoon ‘uit’ met diegene en dat deed je precies met die woorden. Ik had geen zin in die vriend die mij niet had uitgenodigd op zijn verjaardag en een andere vriendin dumpte mij omdat ze niet meer dan vijf hartsvriendinnen kon hebben.
Soms werd je op een later moment weer vrienden of je ging voortaan enkel als klasgenoten door het leven. In mijn tienerjaren, en ook daarna, werd het een stuk lastiger om vriendschappen te verbreken. Ineens ging het niet meer om een maximaal aantal hartsvriendinnen maar om serieuze zaken zoals gedeelde interesses die verdwijnen, geghost worden of iemand die je keihard op je ziel trapt.
Als je een punt achter zo’n relatie wilt zetten – omdat het nou eenmaal beter is voor je mentale gezondheid – is dat moeilijk en net zo pijnlijk als een break-up met een lover schrijft Jessica Smock in haar boek My Other Ex: Women’s True Stories of Leaving and Losing Friends. Zelf ben ik er bar slecht in, een vriend dumpen. Door de jaren ben ik mijn kinderlijke zelfvertrouwen verloren en stap ik niet meer op iemand af om een break-up aan te kondigen.
De eerdergenoemde vriendschap met Lotte was niet mijn enige vriendschap die eindigde. Ik had ook nog een vriendin die ik voor nu de naam Isabel geef. Op de middelbare school was Isabel mijn wederhelft. Waar zij was, daar was ik. We waren een beetje een Siamese tweeling tot ze na een filmavond met keelpijn naar huis ging en niks meer zei. Na een innig vriendschap van vier jaar werd ik ineens geghost.
Natuurlijk vroeg ik wat er aan de hand was, maar al snel ging ik over op de toer: als jij niks zegt, dan zeg ik ook niks. Maar ja, misschien dacht zij dat ook wel. Jaren later kregen we weer oppervlakkig contact. We sliden af en toe in elkaars DM, maar mijn Siamese tweelingzus is ze niet meer.
Netjes afsluiten
Volgens Beate Völker, socioloog en expert op het gebied van vriendschappen, komt het zelden voor dat mensen bewust een vriendschap verbreken. “Vaak is het zo dat vriendschappen verwateren. Dat is hartstikke normaal. Bijvoorbeeld wanneer iemand een nieuwe hobby of liefde heeft”, vertelt Beate. “Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat er bewust een punt achter een vriendschap wordt gezet, dat zag je bij kwesties als de vaccinatiediscussie. Dat kan een vriendschap echt uit elkaar drijven.”
Lees ook
Politiek kan vriendschappen kapotmaken (maar ook doen ontstaan)
Wanneer een vriendschap niet meer botert, is het volgens Beate slim om eerst afstand te nemen en niet volledig in de aanval te gaan (zoals ik bij Lotte deed).
“Neem de ruimte om te kijken hoe die afstand voor jou en de ander voelt. Vanuit daar kun je kijken of je terug bij elkaar wilt komen of definitief een punt achter de vriendschap wilt zetten”, zegt Beate. “Dat is het unieke aan een vriendschap. Tegen een partner kun je niet zeggen: we zien elkaar over drie maanden wel weer, maar bij een vriendschap kan dat wel.”
Houd het bij jezelf
Wanneer je een vriendschap écht wilt uitmaken, is het niet de bedoeling dat je dat doet via een boos appje zoals ik, of dat je van de aardbodem verdwijnt (ik kijk naar jou, Isabel (maar ik zie je niet)). Vooral niet als je merkt dat de ander nog wel graag contact wilt.
Houd het vooral bij jezelf. Het is onnodig om iemand te kwetsen
Beate: “Wanneer je een vriendschap uitmaakt, is wederzijds respect belangrijk. Dat doe je niet over de telefoon. Eigenlijk zou je dezelfde aanpak moeten hanteren als bij het verbreken van een relatie. Ga het gesprek aan en zeg eerlijk dat iemand niet meer in je leven past.”
Tot slot vindt Beate dat je tijdens zo’n gesprek het vooral niet op de ander moet spelen. Niet moddergooien via WhatsApp, maar wel uitleggen dat iemand op dit moment niet in jouw leven past. Zo had ik beter tegen Lotte kunnen zeggen: ‘Ik kan er niet inkomen dat jij nu zo handelt en dat overschaduwt voor mij de vriendschap’ in plaats van ‘zoek het lekker uit k*t wijf’.
“Houd het vooral bij jezelf”, adviseert Beate. “Het is onnodig om iemand te kwetsen. Laat een conflict niet oplaaien.”
Beeld: Anna Shvets via Pexels