Deze drie jongeren willen de wereld verbeteren (en zijn daarom genomineerd voor een prijs)
- Artikel
- 09 nov 2022
- 6 minuten leestijd
Kadeem, Dounia en Abdulaal dromen ervan om de wereld te verbeteren. Zij zetten zich daarom in voor dakloze regenboogjongeren, jonge nieuwkomers en mensen die niet genoeg geld hebben voor hun basisbehoeften. De reden waarom ze genomineerd zijn voor de Young Impact Awards.
Young Impact is een non-profitorganisatie die jongeren wil motiveren zich in te zetten voor het klimaat, onze maatschappij, diversiteit, gezondheid en gelijke kansen. Op 10 november vindt voor de zesde keer de uitreiking van de Young Impact Awards plaats. Brandpunt+ sprak drie van de genomineerden.
Kadeem van de Pol (26) bedacht een t-shirt-actie om geld in te zamelen voor dakloze ‘regenboogjongeren’
Afgelopen jaar, tijdens dodenherdenking, zag Kadeem de schrijver Splinter Chabot een toespraak geven bij het Homomonument. Die droeg een stuk voor uit zijn boek Roze Brieven. Kadeem: “Hij vertelde over een jongen die door zijn ouders uit huis was gezet na zijn coming-out. Helemaal in elkaar geslagen kwam hij bij een vriend aan, waar hij een nachtje heeft kunnen slapen. De volgende ochtend is hij weggegaan en heeft hij een einde gemaakt aan zijn leven.”
Dit verhaal bleef hem erg bij: “Het had mij kunnen overkomen. Ik heb het geluk dat mijn ouders mij accepteren zoals ik ben. Dit onderscheidt mij van jongeren die niet deze situatie hebben gehad. Dit verhaal komt dan heel dichtbij.”
“Mensen in Nederland moeten zien dat de acceptatie rondom lhbtqi-mensen nog niet zo vergevorderd is als we soms denken”
Daarom bedacht hij samen met organisatie MEIJT, een platform voor mensen met een lhbtqi- achtergrond, een t-shirtactie. Kadeem: “De shirts hebben een opvallend ontwerp, bijvoorbeeld een dragqueen die twee meloenen vasthoudt. Deze werden tijdens de Pride-maand in 2021 verkocht in de webshop.”
Het ontwerp moet ervoor zorgen dat mensen een gesprek met elkaar beginnen over de campagne voor dakloze regenboogjongeren, wat vervolgens voor meer bewustwording moet zorgen. “Mensen in Nederland moeten zien dat de acceptatie rondom lhbtqi-mensen nog niet zo vergevorderd is als we soms denken.”
De ruim 1250 euro die is opgehaald met de t-shirts, is in september vorig jaar overhandigd aan belangenvereniging COC. Het COC heeft een werkgroep opgezet die een inloopplek in Amsterdam wil creëren. Het opgehaalde geld moet hieraan bijdragen. “Lhbtqi-jongeren kunnen daar straks de gehele dag naar binnen lopen om aan te geven waar zij tegenaan lopen. Bij de inloopplek zullen ze worden doorverwezen naar de instanties die hen het beste kunnen helpen.”
Dounia Lyken (20) helpt mensen die minder te besteden hebben aan hun basisbehoeften
Het begon bij Dounia als een hobby: “Toen ik twaalf jaar oud was, zag ik veel kinderen zonder eten en schoolspullen naar school gaan, omdat hun ouders dit niet konden betalen.” Ze is daarom op heel kleinschalig niveau begonnen met het maken van pakketten. “Ik kocht schriften en eten van het geld dat ik verdiende met mijn bijbaantje.” Het concept heeft zich zo ver ontwikkeld, dat Dounia een jaar geleden Stichting Charity Helping Hand en Stichting Feis heeft opgericht.
“Wij proberen ons op de vergeten doelgroepen te richten, zoals gedetineerden, dakloze jongeren, asielzoekers en studenten die niet meer rond kunnen komen”
Met de twee stichtingen helpt zij mensen aan basisbehoeften, Denk aan kleding, eten en onderdak. “Wij proberen ons op de vergeten doelgroepen te richten, zoals gedetineerden, dakloze jongeren, asielzoekers en studenten die niet meer rond kunnen komen.”
De stichting bestaat uit 120 vrijwilligers waaronder twintig jongeren die zich wekelijks inzetten. Via scholen en instanties proberen zij de mensen die in armoede leven in het vizier te krijgen. “De stap om aan de bel te trekken wordt kleiner, wanneer jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp.”
“Bij de mensen die hulp nodig hebben, kijken we naar wat het probleem is en wat zij specifiek nodig hebben”, zegt Dounia. “Wanneer iemand bijvoorbeeld problemen heeft met financiën, wordt er een cursus gegeven door een budgetcoach.”
Maar ook op de korte termijn wil zij mensen helpen met de stichting. “We bieden meerdere mensen voedselpakketten en schoolspullen aan. Zo kunnen zij op dat moment even vooruit.”
Dounia haalt veel voldoening uit haar werk. “Ik wil een movement starten, met de gedachte dat jongeren ook andere jongeren kunnen helpen. Mens helpt mens. Hopelijk worden Stichting Charity Helping Hand en Stichting Feis in de toekomst zo bekend, dat iedereen ervan weet”, besluit Dounia.
Abdulaal Hussein (23) zet zich in voor jonge nieuwkomers die hun draai in Nederland proberen te vinden
Zes jaar geleden vluchtte Abdulaal vanuit Soedan naar Nederland. “Ik had moeite met de bureaucratie”, vertelt hij. “Het waren alleen maar papieren en nog meer papieren. Alles wat ik van de gemeente of de immigratiedienst kreeg, was in het Nederlands. Dat was best lastig.”
“Ik ben een soort begeleider: ik ga naar het AZC. Dan dansen, eten en genieten we, zodat ze niet continu focussen op de onzekerheid over bijvoorbeeld een verblijfsvergunning”
Abdulaal zet zich nu in voor nieuwkomers bij Stichting New Dutch Connection, die hem destijds heeft geholpen. Als vrijwilliger helpt hij jongeren die niet of nauwelijks de Nederlandse taal spreken. “Toen ik in het AZC zat, hielp ik mensen door samen de taal te leren. Daarna ben ik teksten voor ze gaan vertalen of hielp ik ze bij het bellen naar een instantie”, zegt Abdulaal.
Het blijft echter niet alleen bij vertalen. “Ik ben een soort begeleider. Ik ga naar het AZC en haal de vluchtelingen op. Dan dansen, eten en genieten we, zodat ze niet continu focussen op de onzekerheid over bijvoorbeeld een verblijfsvergunning.”
Andere mensen blij zien, daar doet Abdulaal het voor. “Daar word ik zelf ook blij van”, zegt hij. Dat hij zelf goed is terechtgekomen en de kans heeft gekregen om te werken en studeren, dat gunt hij andere mensen in een vergelijkbare situatie ook: “Ik ben niet alleen bezig met mijn eigen leven, maar ook met het leven van een ander beter te maken.”
Fotocredits: Dounia - Jobert Tremus / Kadeem - Gavin Reijnders / Abdulaal - Beck Delude