Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings: Marvel meets martial arts (wauw!)
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Alles wat je van een Marvel-film mag verwachten én meer. A new Avenger star is born.
Met Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings is de Marvel Cinematic Universe een verfrissende en waanzinnige superheldenlijn rijker. De must see zit vol verbluffende decors, charismatische personages, diepgang en de meest schit-te-ren-de gevechten tot nu toe Maar echt. Ga zien!
Heb je de Iron Man-films nog goed op je netvlies, dan kun je je vast Tony Starks vijand The Mandarin met zijn Ten Rings-organisatie nog herinneren. Althans, de acteur die zich in Iron Man 3 als The Mandarin voordeed, amusant gespeeld door Ben Kingsley. Maar afgezien van alle Marvel-stripboeken, was er verder niets bekend over deze eendimensionale Marvel-slechterik. Daar brengt het hoogst vermakelijke en verrassend ontroerende Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings nu verandering in.
Daddy issues
Het filmspektakel draait voornamelijk om de zoon van The Mandarin: Shang-Chi of ‘Shaun’ zoals z’n Amerikaanse vrienden hem kennen (gespeeld door de Canadese acteur Simu Liu). Deze Shangi-Chi leidt een rustig leven in San Francisco waar hij samen met zijn bff Katy (Akwafina) werkt als parkeerbediende en in de avonduren lekker losgaat in karaokebars. De jongeman draagt echter wel een traumatisch verleden met zich mee. Zijn vader Wenwu aka The Mandarin is een eeuwenoude topcrimineel met tien magische ringen die hij op een kwaadaardige manier gebruikte in zijn honger naar macht.
Onvoltooid verleden tijd
Dat deed deze Wenwu (mooi vertolkt door de Chinese superster Tony Leung) althans tot hij de liefde van z’n leven Li (Fala Chen) ontmoette. Ook een bekwame vechter met magische krachten, maar met een heel andere visie op het inzetten ervan. Li is een prachtige en zachtaardige vrouw voor wie Wenwu zijn criminele leven graag verruilt voor een warm gezinsleven. Maar wanneer oude vijanden haar doden, valt Wenwu terug op de magische ringen. En hij schakelt zijn eigen zoon -inmiddels bekwaam martial artist- in als huurmoordenaar om ze uit te schakelen. Het is een pijnlijke periode die Shang-Chi achter zich laat door te vluchten naar Amerika, maar het verleden haalt hem in. Het startpunt van een groots avontuur waarin Shang-Chi niet alleen opnieuw in contact komt met zijn vader én zusje Xialing (Meng'er Zhang), nieuwe vijanden en het magische oude rijk van zijn moeder, maar ook een aantal andere Avengers.
Kippenvelmomenten
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings heeft alles waar je als Marvel-fan lekker op gaat: snelle actie, verbluffende visuele effecten, een fijne dosis humor, een lekker tempo, charismatische superhelden en sympathieke sidekicks. Maar Shang-Chi’s verhaal heeft iets extra’s. Hij treedt net als Black Panther deels buiten de grenzen van de Westerse wereld en levert mooie nieuwe gezichten, kostuums en gebruiken. De martial arts bijvoorbeeld, die voor de meest verbluffende gevechtschoreografieën zorgen die je tot nu toe in een Marvel-films zag. Minder lomp en grof, veel verfijnder en eleganter, maar minstens zo krachtig. Van de sierlijke gevechtsdans die Wenwu en z’n vrouw uitvoeren tijdens hun eerste ontmoeting tot de confrontatie tussen Shang-Chi en Ten Ring-soldaten boven de straten van Macau: de gevechtsscènes zullen gegarandeerd kippenvel bezorgen. Net als de prachtige muziek by the way.
Superheldenfilm met een hart
Deze 25e film uit de Marvel Cinematic Universe speelt bovendien met thema’s omtrent verlies, rouwverwerking en familie en heeft van al z’n voorgangers misschien nog wel het meest een hart en complexiteit. Shang-Chi’s vader is in deze film niet langer uit op macht en ‘wereldoverheersing’, maar is ervan overtuigd dat hij z’n vrouw terug kan halen naar het rijk der levenden door een gevaarlijke missie te ondernemen. Dat maakt ‘bad guy’ Wenwu vooral heel tragisch en de strijd die Shang-Chi en zijn zusje tegen hem voeren extra complex. Alle grenzen tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ vervagen en als kijker voel je met iedereen iets van betrokkenheid.
De goed getimede humor van Akwafina en Ben Kingsley (ja, ook hij is weer van de partij) zorgen ervoor dat de drama-vermaak-verhouding perfect in balans blijft. En de magische wezens uit het rijk van Shang-Chi’s moeder doen je letterlijk smelten. Het moet natuurlijk niet té zwaar worden.
Ultieme bioscoopvermaak
Het is jammer dat de makers de finale op z’n Marvels laten verzuipen in een overkill aan -niet overal even goed gelukte- CGI-geweld en de geluidsmix van de film is ook niet overal on point: dialoog valt soms weg en een groot gevecht in een snel rijdende bus verliest al z’n spanning doordat het geluid te zacht staat.
Maar buiten dat is Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings een enerverende, meeslepende en vermakelijke kennismaking met een nieuwe superheld (en een paar kick-ass vrouwelijke vechters) die absoluut naar meer smaakt.
P.S. Mocht je voor het eerst een Marvel-film in de bios kijken: blijf zitten tot de aftiteling!
- Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
- Cijfer: 9
- Actie, avontuur, Marvel
- Duur: 2u, 12min
- Regie: Destin Daniel Cretton
- Cast: Tony Leung, Simu Liu, Fala Chen, Awkwafina, Ronny Chieng, Meng’er Zhang, Florian Munteanu, Michelle Yeoh