Actrice Ahlaam Teghadouini: ‘Ik vond het doodeng om Sihame te spelen’
- Artikel
- 23 sep 2022
- 7 minuten leestijd
In Sihame neemt Ahlaam op bloeddorstige wijze wraak op haar online shamers. Wij spraken haar over wat ze deed om zich in haar personage in te leven en waarom online shaming zo belangrijk is om besproken te worden. “Voordat ik een moordscène in ging, luisterde ik duistere muziek.”
Foto: Maureen De Wit, 2022
Hoi Ahlaam, fijn dat je er bent. Hoe was het om Sihame te spelen?
“Dankjewel! En heftig, ik heb het eerlijk gezegd onderschat. In de serie zet de ex van Sihame een seksfilmpje van haar online en daardoor stort eigenlijk haar hele leven in. Ze zit met ontzettend veel boosheid en pijn. Bijna in elke scène was ik dan ook bezig met deze emoties, wat mij veel energie kostte.”
Lijken Sihame en Ahlaam qua karakter op elkaar?
“Nee, totaal niet! Al denken mensen dat wel. Maar mijn eigen leven en mijn persoonlijkheid zijn heel anders dan die van Sihame. Als je anderen zou vragen hoe ik ben zullen je ze vertellen dat ik een vrolijk persoon ben en van een potje lachen houd. Wel herken ik de duistere kant van Sihame, als kind was ik namelijk vaak boos. Dit kwam doordat ik gepest werd en te maken kreeg met racisme. Maar ik was ook vaak boos omdat ik de keuzes van mijn ouders niet altijd begreep. Zoals toen we met het gezin op jonge leeftijd verhuisden van Nederland naar België. Voor mijn gevoel moest ik daar helemaal opnieuw beginnen.”
Wat deed je als voorbereiding om Sihame te spelen?
“Veel van wat ik als kind heb meegemaakt, waren triggers voor mij om Sihame te kunnen spelen. Onder mijn boosheid lag ook angst, onbegrip en verdriet. Ik heb echt als voorbereiding moeten graven naar situaties waarin ik deze emoties sterk voelde. Wanneer ik dan op de set stond, ging ik terug naar mijn jeugd om mezelf te triggeren. Verder bracht ik Sihame tot leven door te bedenken hoe ze is opgegroeid, wat haar band is met haar ouders, maar ook wat haar lievelingskleur is. In de serie krijgen jullie namelijk Sihame te zien op achttienjarige leeftijd, terwijl een groot deel van wie ze dan is, komt door gebeurtenissen in haar verleden. Daar dacht ik ook overna.”
Heb je zelf online shaming wel eens meegemaakt?
“Ik ben zelf nooit online geshamed, maar ik kan me wel herinneren dat er op de middelbare school een naaktfoto rondging van een meisje. Ik weet nog dat ik afkeurend dacht: ’waarom stuur je dan ook zo’n foto naar iemand?’. Niet oké, maar ik wist toen niet beter. Daarom is het ook zo belangrijk dat we het er nu over hebben. Vaak gebeuren zulke dingen juist wanneer je in een relatie zit en je iemand vertrouwt. Als de relatie stukloopt kan iemand daar altijd misbruik van maken, dat weet je niet vooraf. Online shaming vind ik echt pijnlijk, want je maakt iemands leven gewoon kapot.”
Lees ook
Zo ga je om met online shaming
Hoe heb je ondanks je gebrek aan ervaring met het onderwerp Sihame kunnen spelen?
“Om Sihame te kunnen begrijpen heb ik mij in moeten lezen in het onderwerp. Ik kreeg van mijn team gesprekken op online fora doorgestuurd die ik moest lezen en social media groepen aangeraden om te volgen waar persoonlijke verhalen over online shaming werden gedeeld. Ik heb ook de Telegram-pagina bekeken waar het script van de serie op is gebaseerd. Op die pagina werden jonge meiden exposed. Ik zag dan een foto of video met daarbij alle gegevens van het slachtoffer staan. Denk aan naam, telefoonnummer en adres. Ik heb de foto of video niet eens bekeken en kreeg al een brok in mijn keel van hoe erg je privacy wordt geschonden. Het enige waar ik aan zou denken is: ik wil het zo snel mogelijk van het internet af en het vergeten.”
Ik kan me voorstellen dat dit gevoel je ook op de set goed heeft geholpen. Deed je op de set nog iets om dit gevoel op te roepen?
“Wanneer ik bijvoorbeeld een moordscène moest spelen, bereidde ik mij daarop voor door twintig minuten voordat we gingen draaien mezelf af te zonderen. Dan deed ik mijn oortjes in en luisterde ik naar duistere muziek.”
Oja? Wat voor soort muziek is dat dan precies?
“Ja, ik weet niet zo goed hoe ik het moet omschrijven. Een beetje horror getinte muziek, als je begrijpt wat ik bedoel. (Ahlaam doet voor hoe dat zou klinken door met haar mond te blazen en bonk geluiden te maken, red.) Je moet denken aan duistere muziek waarvan je kippenvel krijgt. Dat soort muziek hielp mij om in de rol te komen om iemand als het ware te vermoorden. Heel ziek klinkt dat eigenlijk nu ik het zo uitleg.”
Heel zwaar, lijkt mij dit. Hoe heb jij het ervaren?
“Ik vond het vooral uitdagend, maar er zijn zeker momenten geweest tijdens het draaien dat het te zwaar werd voor mij. Ik was tien uur op een dag aan het draaien en dan vier à vijf dagen per week. Dat stapelt zich op een gegeven moment op. Op een gegeven moment had ik geen controle meer over mijn emoties. Ik huilde bijvoorbeeld in scènes waarin er niet gehuild moest worden. Wanneer zoiets gebeurde, kreeg ik de tijd en ruimte voor om even bij te komen. Dat was vaak dan voldoende. Maar zo niet, dan was er altijd psychologische hulp beschikbaar.”
Waarom wilde je deze rol graag spelen?
“Een onderwerp als online shaming is een groot probleem onder jongeren. Ik vind het belangrijk om daar aandacht te besteden en het bespreekbaar te maken. Als er maar één iemand is die zich herkent in Sihame dan heb ik genoeg gedaan. Vroeger verlangde ik naar verhalen waarin ik mij kon herkennen, nu wil ik dat ook voor anderen kunnen betekenen.”
Wat moet er volgens jou veranderen rondom online shaming?
“We moeten online shaming en exposing bespreekbaar maken en de daders zo minder macht geven zodat ze er geen geld meer voor krijgen en niet langer meer die kick ervaren door iets online te gooien. Verder: als je iemand spreekt die online is geshamed, ontvang hem of haar met open armen en bied hulp in plaats van er een ‘hij zei, zij zei’-verhaal van te maken. Het gaat om zoveel meer dan wie goed of slecht is.. Ook in de serie vragen we ons af of Sihame een goed persoon is. Mijn antwoord daarop is dat Sihame gewoon gebroken is en een knuffel nodig heeft. Ik hoop dat de kijker dat ook gaat beseffen en ziet dat er een emotionele laag onder zit.”
Bekijk hier ook de video van Zuellen, die bij Spot On vertelt over haar gelekte seksfilmpje
Wat voor reacties heb je gekregen over je rol als Sihame?
“Er zijn veel goede reacties over de serie, maar helaas ook negatieve reacties over mijn rol als Sihame. Reacties zoals dat ik de Marokkaanse cultuur ten schande breng of dat ik me hoor te schamen door het onderwerp. Ik vind het jammer, maar snap dat het ze ergens pijn doet om te zien. Maar online shaming bestaat. En ook onder jongeren van kleur en dat hoort aandacht te krijgen. Uiteindelijk zie ik mezelf als verhalenverteller en zijn dit de verhalen die ook verteld moeten worden.”
Welke tip zou je geven aan jonge vrouwen van kleur met een acteerdroom?
“Mijn grootste tip aan vrouwen is: trek je mond open! Weet dat er genoeg rollen zijn die juist alleen gespeeld kunnen worden door jou omdat je een vrouw bent. Weet ook dat je niet die stereotyperende rollen hoeft te spelen. Als je echt goed in je vak bent zou je iedereen wijs kunnen maken dat je een Lisa of Laura kan spelen. Waar ik zelf het meeste van heb geleerd is mezelf in ongemakkelijke situaties te zetten. Dan maak je juist de ontwikkelingen en wordt je beter in jouw vak.”
Bekijk alle acht afleveringen van Sihame op NPO Plus of elke zondag om 20.15 op NPO3.