Ga je feesten in een van onze buurlanden? Dit zijn de regels wat betreft drugs
- Artikel
- 17 sep 2021
- 6 minuten leestijd
Het festivalseizoen van afgelopen zomer is ons door de neus geboord. En ook de nieuwe regels voor clubs, cafés en feesten werken niet echt mee. Dat is balen. Want de knaldrang is niet weg. Daarom zoeken veel mensen feestjes in onze buurlanden op. Maar hoe zit het daar eigenlijk met de regels wat betreft drugsgebruik?
Nederland
Voor we naar onze buurlanden gaan even een opfriscursus. Wat hoe zit het ook alweer met de regels in Nederland? Volgens de Opiumwet ben je niet strafbaar als je drugs hebt gebruikt. Maar als je drugs bij je hebt wanneer je wordt gepakt, dan ben je wél strafbaar. Het ligt er overigens wel aan hoeveel je op dat moment op zak hebt. Een gebruikershoeveelheid aan drugs wordt namelijk gedoogd. Die hoeveelheden zijn vijf gram softdrugs, één pil, een halve gram poeder of vijf milliliter vloeibare drugs. Die mag je dus bij je dragen zonder vervolgd te worden. Je moet deze drugs wel inleveren als je gepakt wordt. Heb je toch meer bij je? Dan kan het zijn dat je een boete of strafblad krijgt. In het ergste geval kan je in de gevangenis belanden. Dit ligt geheel aan de soort en hoeveelheid drugs die je op dat moment bij je hebt.
Let wel op dat festivals en gemeenten kunnen afwijken van dit landelijke beleid. Bereid je dus goed voor als je naar een evenement gaat. En lees bijvoorbeeld even goed de huisregels van het festival door. Sommige evenementen en gemeenten hanteren namelijk een zero tolerance-beleid. Als je dan toch wordt betrapt met drugs, word je van het festival verwijderd. Zelfs als je je hebt gehouden aan de gebruikershoeveelheden. De grens voor een boete, strafblad of andere vorm van rechterlijke vervolging verandert daarmee niet. Die blijft, naar welk evenement je ook gaat, hetzelfde.
België
In België mag wel volle bak gefeest worden. Maar pas op: daar zijn ze wel een tikkeltje strenger als het gaat om drugs. De productie, handel, het bezit en zelfs gebruik van alle soorten drugs is in België geheel verboden. Zelfs de gebruikershoeveelheden die we in Nederland kennen, zijn niet gedoogd. In principe kan het Openbaar Ministerie iedere drugsbezitter vervolgen, ook als diegene maar met een pil wordt gepakt. Soms wordt er een ‘minnelijke schikking’ opgesteld. Eigenlijk is dat een soort boete die je krijgt als je wordt betrapt met een kleine hoeveelheid drugs. Die boete moet je meteen betalen. Hoe meer je bij je hebt, hoe meer je moet betalen. Als je die minnelijke schikking netjes betaalt, hoef je niet voor de rechtbank te verschijnen. Maar als je niet betaalt, kan je er vanuit gaan dat je bij de rechtbank wordt verwacht.
En hoe zit het met grote hoeveelheden drugs? Voor hoeveelheden vanaf tien gram kan je geen minnelijke schikking meer krijgen. In dat geval word je doorverwezen naar het politiebureau en vervolgd. Als je naar een festival in België gaat, kun je dus het best geen drugs meenemen. Vrijwel alle evenementen hebben een zero tolerance-beleid. En je bent altijd hartstikke strafbaar vanwege het gebrek aan een gedoogbeleid.
Duitsland
In Duitsland is het niet veel anders. Omdat Nederlanders bij de Duitse politie bekend staan als drugsgebruikers, worden Nederlandse auto’s vaak gecontroleerd. Als je eruit wordt gehaald met je auto, kan worden gevraagd of je deelneemt aan een zweettest. Bij zo’n test wordt gemeten of je THC, de belangrijkste werkzame stof in cannabis, in je lijf hebt. Maar THC kan tot wel drie weken in je lichaam blijven. Het kan dus zijn dat je positief test, terwijl je hartstikke nuchter bent. Je bent dan sowieso voor vierentwintig uur je rijbewijs kwijt.
Als je met drugs op zak naar een Duits evenement gaat ben je ook strafbaar. Ook al word je met een kleine hoeveelheid drugs gepakt, dan heb je alsnog een probleem. De manier waarop ze de straf voor het bezit en gebruik bepalen, hangt vaak af van het gehalte werkzame stoffen die in de drugs zitten. Als je naar xtc kijkt, gaat het dus om de totale dosering mdma die gevonden wordt in je pillen. De hoeveelheid pillen maakt daarbij niet uit. Het bezit van vijf xtc-pillen die ieder 30 milligram mdma bevatten, is minder strafbaar dan het bezit van twee xtc-pillen die ieder 100 miligram mdma bevatten. De vijf pillen bevatten namelijk in totaal 150 milligram mdma en de twee pillen bevatten in totaal 200 milligram mdma. De straffen die hierop staan variëren van boetes tot gevangenisstraffen.
Engeland
Dit verhaal is niet veel anders dan dat van België en Duitsland. Drugsgebruik en -bezit is volgens de ‘Misuse of Drugs Act’ geheel verboden. Als je wordt gesnapt, kan je een boete of gevangenisstraf verwachten. De uiteindelijke straf is van een aantal dingen afhankelijk. Allereerst van de hoeveelheid die je op zak hebt. Hoe meer je bij hebt, hoe hoger de uiteindelijke straf. Als je een kleine hoeveelheid op zak hebt, kan je geluk hebben. Soms moet je je drugs inleveren en krijg je alleen een waarschuwing. Het ligt er ook aan welke drug je op zak hebt. Meestal wordt er vrij ontspannen omgegaan met bezitters en gebruikers van cannabis.
Natuurlijk speelt je persoonlijke geschiedenis ook een rol. Dat is in principe niet gek. Wanneer je al vaker met drugs bent gepakt, dan kan je een hogere straf verwachten. Als laatste is de locatie waarop je bent gepakt van belang. Sta je voor een nachtclub met een aantal pillen op zak? Dan kan je een hogere straf verwachten. Je wordt dan al gauw als ‘verkoper’ gezien. Let dus ook op waar je je zakje drugs tevoorschijn tovert.
Houd altijd in je achterhoofd dat er strenger op drugs wordt gecontroleerd als je de grens over gaat. De straffen liggen een stuk hoger plus er wordt eigenlijk niks gedoogd. En het laatste wat je wil, is in een Belgische, Duitse of Engelse gevangenis belanden.