Deze homoseksuelen zijn tegen de regenbooglobby
- Artikel
- 13 nov 2024
- 4 minuten leestijd
Een gaybrapad, regenboogvlaggen en de Pride zijn voorbeelden van de regenbooglobby. Het wordt vaak gezien als dé stem van de queercommunity. Maar wat nou als daar ook kritiek op bestaat binnen de gemeenschap? De homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen (holebi’s) belangenorganisatie De Roze Leeuw wil een andere aanpak in de strijd voor queerrechten en zet zich af tegen de regenbooglobby.
De Roze Leeuw is een groep homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen (holebi's) met een duidelijke missie: vrij en veilig door Nederland bewegen zonder angst voor intimidatie vanwege hun seksuele geaardheid. Dit lijkt op het eerste gezicht overeen te komen met de doelen van de hele queergemeenschap, maar De Roze Leeuw wil dit op een iets andere manier bereiken.
Kritiek op de regenbooglobby
Volgens De Roze Leeuw schetst de regenbooglobby een beeld van de queercommunity dat niet iedereen vertegenwoordigt. “Als een homoseksueel persoon wordt aangevallen, is de oplossing van de regenbooglobby altijd: hijs een regenboogvlag, leg een gaybrapad aan of zorg voor meer drag queens in de media. De echte homo-haters trekken zich daar niets van aan", zegt secretaris Jules Smetsers. Volgens hem is dat commerciële symboolpolitiek.
Voor jezelf opkomen
De Roze Leeuw moedigt mensen aan om verantwoordelijkheid te nemen en zelf hun plek in de wereld op te eisen. “Wij geloven in eigenaarschap in plaats van slachtofferschap”, legt Jules uit. Daarom biedt de organisatie zelfverdedigingslessen en praatgroepen aan. Ze geloven dat dit bijdraagt aan ultieme vrijheid en zelfvertrouwen.
Protesteren tegen drag queens
Vorig jaar protesteerde De Roze Leeuw tegen drag queens die voorlezen aan basisschoolkinderen. De organisatie heeft grote bezwaren tegen deze evenementen. Zij vindt dat drag queens thuishoren in het nachtleven en niet geschikt zijn voor alle doelgroepen. "Ze staan soms halfnaakt op sociale media, dus waarom zouden juist zij voorlezen aan jonge kinderen?", vraagt Jules zich af.
Tijdens het protest kreeg De Roze Leeuw tegenstand van onder anderen manager Yildiz Siskens van Drags of Anarchy. Zij vertegenwoordigt de meest bekende drag queens uit Nederland, zoals Envy Peru en Janey Jacké. Het terrein kleurde in alle kleuren van de regenboog, want er waren veel meer tegenstanders aanwezig dan aanhangers van De Roze Leeuw.
Voor jong en oud
“Kinderen zien alleen een prinses in een jurk. Het maakt dan niet uit wie of wat er achter dat masker zit”, zegt Yildiz. Ze benadrukt dat de queens voorlezen aan kinderen in mooie kostuums en niet in gewaagde kleding.
Yildiz gelooft dat zichtbaarheid juist belangrijk is voor de educatie en acceptatie van de queercommunity. Ze zegt dat de rol van ouders essentieel is in hoe kinderen omgaan met acceptatie. "Als de ouder het niet accepteert, zal een kind dat ook niet doen." Ze wil daarom zowel jong als oud kennis laten maken met drag als kunstvorm.
Jules vindt daarentegen dat kinderen op een ongezonde manier worden gevormd als ze op jonge leeftijd worden blootgesteld aan wat hij omschrijft als "seksuele fenomenen".
Reden van onveiligheid
Naast hun duidelijke standpunt over de regenbooglobby en voorlezende drag queens, neemt De Roze Leeuw ook een politiek standpunt in: de grootste bedreiging voor holebi’s is de toenemende immigratie en gebrekkige integratie. “Dit is de kern van het probleem, maar wordt zowel door de politiek als door de regenbooglobby niet aangepakt”, zegt Jules.
Jules vertelt dat veel immigranten uit landen komen waar homoseksualiteit niet geaccepteerd wordt of zelfs strafbaar is. Volgens hem botst dat met de normen en waarden in Nederland, waar lhbtiq+ rechten zijn vastgelegd in de wet. "De cultuurverschillen tussen Nederland en die landen zijn gewoon te groot.”
Verschillende meningen
Jules benadrukt dat er binnen de queercommunity dus alternatieve belangenorganisaties zijn, zoals De Roze Leeuw. De organisatie wil laten zien dat er niet één enkel perspectief is, maar een diversiteit aan meningen en visies. "Wij zijn er voor de gewone homoseksuelen die niet van hun seksualiteit hun hele identiteit maken”, benadrukt Jules.
Voor Yildiz is iedereen binnen de lhbtiq+ community een volwaardig onderdeel van de samenleving, ongeacht hoe iemand dat uit. "Of je nu zwart, wit, gay, straight of welke kleur of geaardheid je ook hebt. Iedereen verdient een plek in de samenleving en gelijke rechten.”