Intimiteit, uitgaan en menstruatie tijdens de Ramadan: hoe zit dat nou?

- Artikel
- 24 maa 2025
- 5 minuten leestijd
De Ramadan is een maand van bezinning, reiniging en zelfbeheersing voor miljoenen moslims wereldwijd. Maar hoe zit het eigenlijk met intimiteit, uitgaan en menstruatie tijdens deze heilige maand? We spraken hierover met Nora Akachar.
Nora is theatermaker, televisiemaker en presentatrice.“Ik ben erg islamitisch opgevoed door mijn ouders,” vertelt Nora. “En ik zie mezelf nog steeds als een erg gelovig persoon. Misschien ben ik niet in álles precies volgens het boekje, maar ik doe altijd mijn best daar waar ik kan en moet.”
Mag je seks hebben tijdens de Ramadan?
“Ja, absoluut. Maar niet tijdens het vasten. Na zonsondergang kan je alles doen: eten, drinken (alsnog zonder alcohol) en ook seks hebben of masturberen. Maar tijdens het vasten onthoud je je van intimiteit. Dat betekent niet dat je overdag helemaal niet mag knuffelen, kussen of handjes vast mag houden. Het gaat echt om ‘de daad’ en de lichamelijke reacties die daarbij horen. Dingen zoals tongzoenen kunnen seksuele reacties oproepen, en die wil je juist vermijden. Dus als iets je opwinding bezorgt, is het niet toegestaan. Dan kan je beter wachten tot de avond.”
Is het lastig om met seksuele verleidingen om te gaan tijdens het vasten?
“Nee, dat is totaal niet lastig. Eigenlijk is het net zoals met eten en drinken: je weet dat het niet kan, dus het is helemaal niet moeilijk. Sterker nog, veel mensen vasten juist om die beheersing op dat vlak te krijgen. Het helpt om je te leren onthouden van seksuele verleidingen. Er zijn mensen die bijvoorbeeld seksverslaafd zijn of snel in de verleiding komen. Voor hen wordt vasten aangeraden, omdat het ze extra bewust maakt. Dit geldt ook voor andere verslavingen of ongezonde gewoonten die ze willen afleren. Of waar ze tenminste een poging tot willen doen.”
Hoe zit het met uitgaan en feesten als je overdag vast?
“Alles wat buiten de Ramadan niet mag, mag tijdens de Ramadan al helemaal niet. Dat geldt ook voor uitgaan. Plekken waar alcohol wordt geschonken en keiharde muziek wordt gedraaid, zoals in clubs, zijn eigenlijk niet toegestaan. Op sommige plekken in Nederland zie je wel dat restaurants bijvoorbeeld Ramadantijden hanteren, zodat mensen samen kunnen komen. Op sommige plaatsen worden ook iftars aangeboden: de maaltijd die moslims tijdens de Ramadan eten om het vasten te verbreken. Daardoor kan je tijdens de Ramadan wel uitgaan en uiteten met anderen. Maar meestal gebeurt dat toch thuis.”
Sommige moslims roken of drinken soms alcohol. Hoe zit dat voor hen tijdens de Ramadan?
“Als het goed is, doen ze dat dan niet, zowel overdag als ’s nachts niet. Natuurlijk zullen er mensen zijn die het 's avonds wel doen omdat ze er niet vanaf kunnen blijven. Maar dat is niet de bedoeling. Als je normaal gesproken drinkt, is de regel dat je 40 dagen voor de Ramadan moet stoppen met drinken. Dit is om je lichaam te reinigen, omdat je alcoholvrij de maand moet beginnen. De intentie is om volledig te stoppen en de Ramadan te gebruiken om daar afscheid van te nemen. Als je overdag blijft roken of drinken, is het advies om professionele hulp te zoeken. Zodat er echt alles aan wordt gedaan om mee te kunnen doen aan het vasten.”
Wat als je ongesteld bent tijdens de Ramadan?
“Menstruatie wordt in de islam gezien als een toestand van onreinheid. En met onrein bedoelen we niet per se ‘vies’, maar eerder een tijdelijke spirituele onreinheid. In de islam bestaan er verschillende vormen van onreinheid, net zoals na geslachtsgemeenschap of een zaadlozing. Vasten en het gebed, waarbij je buigt en knielt, zijn daardoor niet toegestaan als je menstrueert. Het gebed hoef je niet in te halen, maar het vasten wel. Sommige mensenhalen de dagen die ze gemist hebben meteen in na het Eid al-Fit, oftewel: het Suikerfeest. Terwijl anderen wachten tot de dagen korter zijn, bijvoorbeeld in december. In principe moet je vòòr de volgende Ramadan de gemiste dagen inhalen.”
Wat als je om een andere reden niet kan vasten?
“Alles wat je niet kunt vasten vanwege een tijdelijke situatie, moet je dus inhalen zodra je in staat bent. Bijvoorbeeld als je ziek bent of als je zwanger bent. Ikzelf heb tijdens mijn zwangerschap kunnen vasten. Maar als het niet lukt, is dat geen probleem. Het geldt eigenlijk voor alles: als je merkt dat je lichamelijke klachten krijgt of je verslapt raakt, dan is het niet de bedoeling om jezelf pijn te doen of in gevaar te brengen. Daar is de Ramadan niet voor bedoeld. En als inhalen niet mogelijk is, door bijvoorbeeld chronische ziekten of andere ernstige omstandigheden, dan ben je vrijgesteld van het vasten. Dan kan je het op andere manieren inhalen, bijvoorbeeld door het af te kopen. Dit kan door een arm persoon per gemiste vastendag te voeden, dat heet Fidyah. Dit is meestal gelijk aan één maaltijd per dag of de waarde ervan in geld.”
“Tijdens de Ramadan ben je je eigenlijk extra bewust van alles wat hoort bij de islam. Het is een moment om jezelf te zuiveren. Niet alleen je mond en je maag. Ook je hart, je tong, je ogen, handen, mond en voeten. Eigenlijk alles.”
Benieuwd naar hoe drie islamitische studenten hun seksleven invullen tijdens de Ramadan? Lees het artikel hier.