Te lang rondlopen met chlamydia: “Ik dacht als niks brandt of jeukt, dan zit het wel goed”
- Artikel
- 01 dec 2020
- 5 minuten leestijd
Veel mensen laten zich pas testen op een soa als ze last hebben van jeuk, branderigheid of rare afscheiding. Stom, want soa’s als chlamydia kunnen zich ook zonder klachten ontwikkelen. En te lang rondlopen met een soa kan gevaarlijk zijn. Daar weten Kim, Tamar en Max alles van. Zij liepen langer dan een jaar rond met chlamydia.
Hoe lang heb je met chlamydia rondgelopen?
Kim, 26: Ik denk een jaar. Maar omdat ik al die tijd klachtenvrij was heb ik me nooit laten testen. Uiteindelijk heb ik berekend dat ik het van mijn vreemdgaande ex heb gekregen.
Tamar, 24: Twee jaar en een paar maanden.
Max, 22: Ongeveer anderhalf jaar.
Waarom heb je zo lang met je soa rondgelopen?
Kim: Ik had destijds een vriend en vertrouwde hem. Daarnaast had ik geen klachten dus vond ik het onnodig om een soa-test te doen.
Tamar: Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat ik een soa-test ging doen. Ik zat in een relatie en vertrouwde mijn vriend. Voor support ging ik met een vriendin mee naar de soa-kliniek. Toen heb ik me ook maar laten testen. En bleek dat haar test negatief terugkwam - en de mijne niet. Toen ik dit bij mijn vriend ging navragen bleek dat hij twee jaar terug een keer was vreemdgegaan. Ik heb er dus al die tijd mee rondgelopen.
Max: Ik was student en lette niet echt op mezelf. Ik dacht: als niks brandt of jeukt, dan zit het wel goed. Niet heel slim. Maar die drempel om een test te doen was toch te hoog. Ik was weleens eerder naar de soa-polikliniek geweest maar toen kwam ik een meisje tegen dat ik kende. Dat vond ik zo ongemakkelijk dat ik het daarna telkens heb uitgesteld.
Wat zijn de gevolgen van zo lang rondlopen met chlamydia?
Kim: Ik heb door de chlamydia endometriose gekregen. Endometriose houdt in dat er stukjes slijmvlies buiten je baarmoeder terecht zijn gekomen. Dat heeft ervoor gezorgd dat er in beide eileiders verklevingen zitten. Hierdoor was de kans dat ik natuurlijk zwanger kon worden bijna nul. Uiteindelijk heb ik vier jaar lang een zwaar ICSI-traject ondergaan. Hierbij wordt een bevruchte eicel ingebracht. En uiteindelijk is het me toch gelukt om zwanger te worden. Ik weet dat ik geluk heb. Want veel vrouwen met endometriose zullen nooit natuurlijk zwanger kunnen worden.
Tamar: Doordat ik zo lang met chlamydia heb rondgelopen is de kans erg groot dat ik onvruchtbaar ben. De dokter sluit niet uit dat ik nog natuurlijk zwanger kan worden. Maar zei wel dat de kans erg klein is. Ik vind het heel erg dat ik mij nu al moet instellen op een leven zonder kinderen.
Max: De dokter zei dat ik in de toekomst misschien minder makkelijk kinderen kan krijgen. De chlamydia kan ervoor hebben gezorgd dat mijn zaadleider minder goed functioneert. Ik heb verder gelukkig geen last gehad van ontstoken ballen. Die kan je er namelijk ook van krijgen.
Heb je er nu nog last van?
Kim: Met die endometriose moet ik voor altijd blijven leven. Mijn menstruaties worden hierdoor elke maand erger. Door de chlamydia zijn er interne wonden ontstaan. En je lichaam creëert daar weer littekenweefsel voor. Maar bij elke menstruatie wordt dat littekenweefsel weer opengehaald. Hierdoor wordt buikpijn veroorzaakt. En dat doet zoveel pijn.
Tamar: Ik ben nog jong. Dus ben nog niet bezig met het krijgen van kinderen. Maar ik merk wel dat ik steeds dichter bij de ‘praten over kinderen’-leeftijd kom. Het steekt dan wel even omdat het de vraag is of ik daar überhaupt toe in staat ben.
Max: Meer mentaal dan fysiek. Ik durf minder snel met een meisje naar bed en heb me best wel even vies en alleen gevoeld. Hoe kan je nou zo lang met iets rondlopen en het niet door hebben? Hierdoor heb ik misschien wel de kans op een eigen gezin verspild. Soms sta ik daar even bij stil. Dan denk ik ook dat dat soort gedachtes niet passen bij een 22-jarige jongen. Maar toch zijn ze er.
Wat voor advies zou je onze lezers meegeven?
Kim: Laat je regelmatig testen op een soa. Ook al heb je geen symptomen of denk je dat het jou niet zal overkomen. Als je seksueel actief bent loop je gewoon een risico. Zelfs als je in een relatie zit is het belangrijk dat je aan jezelf blijft denken. Het is tenslotte jouw lichaam.
Tamar: Maak een paar vaste testmomenten in het jaar. Zorg ervoor dat er iemand meegaat als je het eng vindt. Maar wat daar allemaal beneden gebeurt kan je niet in je eigen badkamer checken. Daarvoor moet je gewoon die extra stap zetten. Ook al heb je een partner die je vertrouwt. Het kan alleen maar goed zijn om het zeker te weten. Ik zou willen dat ik dit advies eerder had gekregen.
Max: Niet naïef zijn en je gewoon laten testen. Als je bal niet jeukt of je pis niet brandt betekent het niet dat er niks aan de hand is. Speel niet voor eigen dokter en doe een soa-test. Het duurt minder dan drie minuten en kan je een hoop ellende schelen.