Regeling Impact
Documentaires en fictieprojecten (video of audio) waarin een specifiek urgent thema belicht wordt, hebben de kracht om sociaal-maatschappelijke verandering teweeg te brengen. Verandering die verder reikt dan de traditionele distributie en publiciteit van een video- of audioproject.
De impactregeling voorziet in de eerste fase van de impactproductie: het uitdenken en schrijven van een plan van aanpak en het vinden van partners om dit plan te kunnen realiseren. Dit ondersteunt het proces van het definiëren van de impactvisie en het ontwikkelen van een impactstrategie: kritische, eerste stappen voor een succesvolle impactproductie.
Het voorstel dient inhoudelijk gekoppeld te zijn aan een productievoorstel voor een video-of audioproject waarvoor NPO-fondsbudget wordt aangevraagd of is toegekend. Het impactvoorstel wordt tegelijkertijd met het productievoorstel, of uiterlijk een kalenderjaar na een positief besluit over het productievoorstel, ingediend. De bijdrage voor impact kan alleen worden toegekend indien het productievoorstel met NPO-fondsbudget gehonoreerd wordt. De te realiseren impactproductie dient gericht te zijn op het Nederlandse publiek.
Bekijk ook
Regeling PublieksbereikImpact | ontwikkeling
Het ontwikkelingsvoorstel is erop gericht de potentiële mogelijkheden voor impact in kaart te brengen, door een duidelijke impactvisie, doel en strategie te beschrijven. Het ontwikkelingsvoorstel bevat een toelichting van de makers waarin zij onder andere duidelijk maken wat de relevantie en urgentie van het sociaal-maatschappelijk thema van het video- of audioproject is, en waarom zij extra aandacht voor het betrokken thema willen genereren. Tevens formuleren zij welk doel zij nastreven en welke doelgroepen zij willen bereiken. Ook geven zij een eerste inventarisatie van potentiële maatschappelijke organisaties waarmee samengewerkt kan worden en brengen zij mogelijke financiering voor de impactproductie in kaart (er kan geen NPO-fondsbudget worden aangevraagd voor de uiteindelijke impactproductie). Voorstellen voor deze regeling lopen ook via de Mediamodule. Zie verder de checklist onder aan de pagina (download).
Zie verder de checklist (download onderaan de pagina).
Bijdrage
Uit het NPO-fondsbudget kan een bijdrage worden verstrekt tot maximaal € 13.000 (incl. btw).
Er zijn twee momenten waarop het ontwikkelingsvoorstel voor een impactbijdrage ingediend kan worden:
1. In dezelfde ronde als het productievoorstel van het betreffende video- of audioproject.
2. Uiterlijk één kalenderjaar nadat een positief advies van de commissie over het productievoorstel gecommuniceerd is met de betreffende omroep.
- Bij het indienen van het ontwikkelingsvoorstel moet de naam van de impactproducent bekend zijn, dit is bij voorkeur niet (één van) de maker(s). (Mocht er een dringende reden zijn dat de maker ook de impactproducent is, dan moet dit worden toegelicht).
Bij de beoordeling door de commissie zijn de volgende onderdelen van belang:
- Impactvisie: relevantie en urgentie onderwerp/ maatschappelijk thema van het video-/audioproject, en geschiktheid project voor het realiseren van impact.
- Impactstrategie: verkenning van impactdoel(en) en doelgroepen, in kaart brengen van landschap van mogelijke, relevante partners en maatschappelijke organisaties, letters of intent.
- Team: ervaring en motivatie impactteam.
- Financiering: begroting van dit ontwikkelingsvoorstel, en ideeën voor mogelijke financiering van de uiteindelijke impactproductie.
- Eerste schets van meting en evaluatie.