LogoFonds

NPO Start Next - Fictie

De regeling

Dit traject is een samenwerking tussen NPO, het NPO-fonds en de deelnemende omroepen. Het doel van dit ontwikkeltraject is de toekomstige makers, zowel regisseurs als scenaristen, die klaar staan om een groot seriedebuut te maken, vroegtijdig te verbinden en hen de kans te geven hun originele ideeën te presenteren en uit te werken. Hierbij ligt de nadruk op het creëren van originele en vernieuwende verhalen die de pluriformiteit van de samenleving en de omroepen weerspiegelen. Dit ontwikkelingstraject biedt de maker en omroep meer flexibiliteit en tijd om hun serieplan grondig te ontwikkelen.

Doel

Het doel van dit ontwikkeltraject is om getalenteerde makers de ruimte te bieden om hun creatieve visie te verwezenlijken en een seriebijbel en pitch te ontwikkelen voor NPO Start, gericht op de doelgroep van leeftijdscategorie 20-49 jaar. Dit traject moet de talenten een springplank bieden om een impactvolle carrière na te streven. De kern van dit traject is de ontwikkeling van pitches voor series van maximaal 6 afleveringen van 25 - 30 minuten. Het is van belang dat makers en omroep rekening houden van een budget van maximaal €2.000.000 (incl. btw, omroepkosten, en ontwikkeling). Na deze ontwikkelingsfase worden de makers aangemoedigd om hun plannen via de reguliere trajecten in te dienen.

We geloven in de toegevoegde waarde van unieke, nieuwe en onderbelichte perspectieven voor het aanbod van NPO. We moedigen makers aan om verhalen te delen die bijdragen aan de diversiteit en vernieuwing van het Nederlandse televisielandschap.

Criteria om in te dienen
  • Makers die niet meer dan één serieproductie hebben gerealiseerd.
  • Projecten worden ingediend door een omroep, eventueel in samenwerking met een geaccrediteerde productiemaatschappij of producent.
  • De aanvraag bevat een heldere motivatie van de maker en omroep.
  • Makers met aantoonbare ervaring, waarvan minstens een productie voor een algemeen publiek heeft gedraaid.
  • Makers dienen een two-pager in voor een serie voor NPO Start, inclusief de logline, synopsis en de regie/scenariovisie.
  • Makers moeten zich committeren aan de duur van het traject en beschikbaar zijn.
  • Een omroep mag maximaal twee aanvragen indienen.

Omroepen dienen in de MediaModule een voorstel in (de two pager). Het genreteam beoordeelt of het plan en de maker geschikt is om de doelgroep van NPO Start aan te spreken. De coördinator talent fictie en documentaire van het NPO-fonds is aanwezig als toehoorder. Bij een positieve beoordeling doorloopt het voorstel het reguliere intekenproces.

Aan het eind van het traject dient een gedetailleerde pitch van de voorgestelde serie opgeleverd te worden. De volgende elementen komen terug in de pitch:

  • Het verhaal van het seizoen.
  • Een toelichting op de creatieve visie, doelgroep, en de unieke elementen die het project onderscheiden.
  • Motivatie en doelstellingen: De motivatie van de maker en de omroep voor dit specifieke project.

De precieze inhoud van het gewenste resultaat zal aan het begin van het traject worden gedeeld met de deelnemende makers en omroepen.

Financiering en duur

Er is een budget van 25.000 euro beschikbaar, inclusief BTW en omroepbijdrage, voor de ontwikkeling van een pitch en er kunnen maximaal 4 ontwikkelingsbijdragen per kalenderjaar worden toegekend. Het traject kan variëren van 3 tot 12 maanden, afhankelijk van de behoeften van de omroep en de maker.

Bekijk ook
NPO Start Next voor documentairetalenten
NPO Talentserie
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid