LogoOver NPO

De dubbele pet van woningbouwbazen

Nieuwsuur (NOS/NTR)

De onderzoeksredacties van de NOS en Nieuwsuur deden langdurig onderzoek naar de integriteit bij woningcorporaties. Dit vond plaats tegen de achtergrond van de ingrijpende wooncrisis in Nederland, mede veroorzaakt door de vergaande commercialisering van de huisvestingssector. Dat de marktwerking effect heeft gehad op de prijzen en het aanbod is bekend, maar wat doet ze met de moraal van bestuurders binnen de branche zelf? En is het toezicht hier voldoende scherp op? 

Prikkel

Met deze vragen ging het onderzoek van NOS en Nieuwsuur van start. De uitkomsten lieten zien wat commercialisering in een oorspronkelijk sociale sector werkelijk voor effect heeft. De prikkel om geld te verdienen bleek zich te hebben ingevreten in de top van woningcorporaties. Commissarissen en bestuurders verhuren door het hele land privé-huizen, vaak voor hogere prijzen dan de corporatiesector redelijk acht. Ook bleek een aantal van hen actief te zijn in hetzelfde werkgebied als de eigen woningcorporatie, wat de schijn van belangenverstrengeling oproept. Toezichthouder AW en de brancheorganisaties hadden deze praktijken niet in beeld.

Grote gevolgen

Het onderzoek van NOS en Nieuwsuur had grote gevolgen: functionarissen bij tien verschillende corporaties traden terug en verschillende bestuurders kondigden aan hun vastgoed te verkopen. Verder scherpten toezichthouder AW en de brancheverenigingen Aedes en VTW hun integriteitsregels aan.

Ook interessant

Naar alle impactvolle voorbeelden
EOVerbinding & SamenlevingEducatie
Serie kantelt mening opperrabbijn over Joodse Raad
De Joodse Raad (EO)
BNNVARANieuws & Debat
Beerput rond PFAS in Dordrecht gaat open
Zembla (BNNVARA)
MAXNieuws & Debat
MAX Ombudsman voorkomt onterechte terugvorderingen
Meldpunt (MAX)
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)