LogoOver NPO

Hoogheemraadschap sluit sloot af na onderzoek redactie

Pointer (KRO-NCRV)

In een sloot bij een Haagse woonwijk is de hoogste PFAS-overschrijding in Nederland gevonden, blijkt uit een analyse van Pointer (KRO-NCRV) in juli 2023. Bewoners weten van niks en reageren geschokt op de radio-uitzending. Het hoogheemraadschap heeft de sloot direct na de analyse door Pointer afgesloten.

In 2021 is bij een meting in de sloot op het bedrijventerrein Forepark naast de waterrijke woonwijk Leidschenveen een gehalte van 180 nanogram PFOS per liter geconstateerd. Dat is ruim 25.000 keer de grenswaarde die het RIVM veilig acht voor oppervlaktewater. PFOS, een PFAS-soort, tast onder meer het immuunsysteem aan kan kanker veroorzaken. De meting is in 2021 verricht door het Hoogheemraadschap Delfland, maar die hing de uitslag niet aan de grote klok.

Opheldering gevraagd

Naar aanleiding van de uitzending van Pointer doet het hoogheemraadschap nieuwe metingen in de sloot. Daaruit bleek het PFOS-gehalte te zijn gedaald, maar ook dat er nog meer schadelijke PFAS-stoffen in het water zitten. Om verdere verspreiding te voorkomen, besluit het hoogheemraadschap de sloot voorlopig af te sluiten. Na de uitzending vraagt een aantal politieke partijen in Zuid-Holland opheldering aan het provinciebestuur.

Ook interessant

Naar alle impactvolle voorbeelden
EOVerbinding & SamenlevingEducatie
Serie kantelt mening opperrabbijn over Joodse Raad
De Joodse Raad (EO)
BNNVARANieuws & Debat
Beerput rond PFAS in Dordrecht gaat open
Zembla (BNNVARA)
MAXNieuws & Debat
MAX Ombudsman voorkomt onterechte terugvorderingen
Meldpunt (MAX)
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)