LogoOver NPO

Met pop-up redacties de regio in

Pointer (KRO-NCRV)

Pointer, het journalistieke onderzoeksplatform van KRO-NCRV, ging ook in 2023 met pop-up redacties het land in om regionale onderzoeksjournalistiek aan te jagen. Inwoners konden langskomen op een tijdelijke redactie om hun ervaringen te delen. Deze tips vormden de basis van de onderzoeken van Pointer, waarbij nauw werd samengewerkt met regionale nieuwsmedia. De resultaten van het regionale onderzoek kregen een landelijk platform in de vorm van diverse online artikelen en een radio- en tv-uitzending op NPO Radio 1 en op NPO 2.

Onderzoekstafels

Ook organiseerde Pointer op de zaterdagochtenden ‘onderzoekstafels’, waar inwoners samen met de journalisten onderzoek kunnen doen. Tijdens deze sessies wordt dieper ingegaan op de onderwerpen die in de pop-up redactie zijn aangedragen. De onderzoeksjournalisten laten daarnaast zien hoe ze te werk gaan en welke keuzes ze maken, waardoor de deelnemers als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen in het onderzoek.

Ede

In februari 2023 was Ponter met een pop-up redactie in Ede, samen met journalisten van het regionale onderzoeksjournalistieke collectief Bureau Spotlight. Bezoekers van de pop-up maken zich zorgen over de luchtkwaliteit in de gemeente, zowel door de industrie, waaronder papierfabriek Parenco, als door de landbouw en veeteelt. Bij de meet-up in de Ericakerk op 1 februari zijn ongeveer 60 mensen aanwezig.

Emmen

In april is de pop-up redactie te gast in de gemeente Emmen, samen met Dagblad van het Noorden. Hier kijken de onderzoeksjournalisten naar de afvalwaterinjecties door de NAM in Schoonebeek en onderzoeken de gezondheidskloof in de Veenkoloniën. De meet-up is op 12 april in evenementenlocatie De Hondsrug en daar zijn ongeveer 50 mensen bij.

Vlissingen

In september strijkt de pop-up redactie neer in Vlissingen. Daar onderzoekt de pop-up redactie, samen met journalisten van de Provinciaal Zeeuwse Courant, de onrust over uitdijende vakantieparken en zorgvoorzieningen die in deze provincie verdwijnen. Bij de meet-up op 6 september in Maritiem Museum zijn ongeveer 55 mensen aanwezig.

Delft

In november is de pop-up redactie in Delft. Samen met het AD, Follow the Money en huurders probeert de pop-up redactie de Delftse huurwoningenmarkt in kaart te brengen. De onderzoeksjournalisten maken in Delft reportages over koude studentenhuizen, verkamering en de sloopplannen in de Indische buurt. Bij de meet-up in het Voorhuis op 8 november zijn ongeveer 30 aanwezigen.

Ook interessant

Naar alle impactvolle voorbeelden
KRO-NCRVNieuws & Debat
Factcheckmarathon helpt kiezers in het stemhokje
Pointer (KRO-NCRV)
KRO-NCRVVerbinding & Samenleving
Actie voor kinderen in gezinnen met geldzorgen
Lief gebaar (KRO-NCRV)
KRO-NCRVInnovatie
Desinformatie voor zijn met prebunken
Pointer (KRO-NCRV)
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)