LogoOver NPO

Nederland weigert voortaan ook Russische schepen met voedsel

Pointer (KRO-NCRV)

Nederland laat voortaan geen Russische schepen meer toe tot Nederlandse havens, ook niet als ze voedingsproducten als lading hebben. Dat heeft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat laten weten aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor het besluit is een uitzending van het KRO-NCRV-programma Pointer, ‘Spionage met lekkerbekjes’, waarin onthuld werd dat er sterke aanwijzingen zijn dat Russische koelschepen worden gebruikt om in Europese havens te spioneren.

Vanwege de Europese sancties tegen Rusland kregen schepen onder Russische vlag in principe al geen toegang meer tot havens en sluizen in de EU, maar er waren nog uitzonderingsgevallen, zoals het transport van voedingsmiddelen, waarin Europese lidstaten een ontheffing op dat verbod mochten verlenen.

Pointer meldde begin deze maand dat Russische koelschepen nog steeds ongemoeid tonnen bevroren kibbeling en lekkerbekjes kwamen brengen in de Eemshaven, waar ze vlakbij een militair terrein aanlegden. Pointer onderzocht betrokken bedrijven en sprak met inlichtingendiensten, en trok de conclusie dat ‘we wellicht een hoge prijs betalen voor de bevroren vis’. Russen zouden via de koelschepen sabotage en spionage kunnen plegen. Volgens het onderzoeksprogramma ‘sponsorde’ Nederland feitelijk de oorlog in Oekraïne door de koeltransporten door te laten gaan.

Kamervragen

Tweede Kamerlid Isa Kahraman (NSC) stelde naar aanleiding van de uitzending Kamervragen. Harbers heeft daarop nu laten weten dat een Russisch schip dat deze maand nieuwe ontheffingen aanvroeg voor het lossen van witvis in de Eemshaven en de haven van Velsen nul op het rekest heeft gekregen. En ook ‘toekomstige verzoeken voor een ontheffing voor Russische gevlagde schepen om toelating tot een Nederlandse haven zullen niet meer worden ingewilligd’, aldus de minister.

Bron: Nieuwsblad Transport

Ook interessant

Naar alle impactvolle voorbeelden
KRO-NCRVEducatie
Serie over racisme wordt lesmateriaal in voortgezet onderwijs
Uit de kramp (KRO-NCRV)
KRO-NCRVVerbinding & Samenleving
Mentaal welzijn van jongeren onder de loep
Dossier Druk! (KRO-NCRV)
EOVerbinding & SamenlevingEducatie
Serie kantelt mening opperrabbijn over Joodse Raad
De Joodse Raad (EO)
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)