LogoOver NPO

NPO Zapp introduceert themaweek 'Zapp Doorbreekt: Discriminatie'

NPO Zapp, NTR en NOS slaan de handen ineen om discriminatie bespreekbaar te maken voor kinderen. Tijdens de themaweek ‘Zapp Doorbreekt: Discriminatie’ leren kinderen via onder meer een special van Het Klokhuis en het NOS Jeugdjournaal wat discriminatie inhoudt, welke impact het op leeftijdsgenootjes heeft en hoe ze ermee om kunnen gaan. ‘Zapp Doorbreekt: Discriminatie’ is van zondag 7 april tot en met zondag 14 april te zien op NPO Zapp, Zapp.nl, het YouTube-kanaal van NPO Zapp en via de gratis Zapp-app.

Robert Fortuijn, Content Manager NPO Zapp/NPO Zappelin: “Na twee succesvolle themaweken over seksueel grensoverschrijdend gedrag en armoede, bespreken we nu een ander thema dat ingewikkeld kan zijn om uit te leggen aan kinderen. Discriminatie, zo blijkt uit het onderzoek van NOS Jeugdjournaal, komt bij 15 procent van de kinderen voor. Bijna de helft van de kinderen durft er vervolgens niets van te zeggen als zij zien dat iemand gediscrimineerd wordt. Wij willen als NPO Zapp helpen om lastige thema's bespreekbaar te maken voor kinderen."

Meeste discriminatie op school
Onderzoeksbureau Highberg heeft in opdracht van het NOS Jeugdjournaal een representatief onderzoek uitgevoerd onder 500 kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar over discriminatie. Op de vraag of kinderen wel eens gediscrimineerd zijn antwoordde 15 procent met ‘ja’. Van de kinderen waarvan hun familie uit het buitenland komt zegt bijna de helft wel eens gediscrimineerd te zijn (47 procent). School is de plek waar het meest gediscrimineerd wordt.

Uit het onderzoek blijkt verder dat veel kinderen (46 procent) niet iets durven te zeggen als ze zien dat er gediscrimineerd wordt. De resultaten van het NOS Jeugdjournaal-onderzoek worden besproken in de special van het NOS Jeugdjournaal op zondag 7 april om 19.20 uur op NPO Zapp.

Themapagina discriminatie
Tijdens en na de themaweek zijn alle programma’s rondom discriminatie terug te vinden op zapp.nl/discriminatie. Kinderen kunnen voor hulp of meer informatie gratis en anoniem terecht bij De Kindertelefoon, 0800-0432. Chatten met de Kindertelefoon kan ook via kindertelefoon.nl.

Het Klokhuis: Hokjesdenken (NTR), dinsdag 9 april om 18.45 uur op NPO Zapp
Influencers houden van kleding en make-up, motorrijders luisteren naar harde muziek, verpleegkundigen zijn lief. Of klopt hier helemaal niets van? Zonder dat je het door hebt, deel je mensen in hokjes in. Is dat erg? Nizar laat zich verrassen. Donnie en Chelsey moeten allebei even wennen aan een nieuwe look.

NOS Jeugdjournaal Extra over discriminatie (NOS), zondag 7 april om 19.20 uur op NPO Zapp
In deze extra uitzending van het NOS Jeugdjournaal, gepresenteerd door Evita, vertellen kinderen over de discriminatie die zij meemaken en wat zij daarbij voelen. Rosalia vertelt over racisme: “Als je gorilla wordt genoemd dan doet dat pijn. Ik wilde eigenlijk niet meer naar school.” Annabelle legt in explainers uit wat discriminatie is, dat jij het waarschijnlijk ook doet én wat je ertegen kunt doen.  

Not Done (NTR), Online op het YouTube-kanaal van NPO Zapp en Zapp.nl
In Not Done duiken we in het laptopscherm van vijf verschillende jongeren en volgen we hun verhaal op de voet. In elke aflevering staat één vooroordeel centraal en beleeft de kijker de situatie van de hoofdpersoon mee via diverse kanalen als Whatsapp of social media. Vooroordelen rondom afkomst, autistisch zijn, of dik zijn komen aan bod. Hoe gaan onze jonge hoofdpersonen om met de discriminatie die ze op school of op werk meemaken?

Tijdens ‘Zapp Doorbreekt: Discriminatie’ staat NPO Zapp de hele week in het teken van het thema discriminatie, met herhalingen van programma’s die aansluiten bij het onderwerp. Ga voor het complete overzicht naar zapp.nl/discriminatie.  

NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
NPO Radio 2 vernieuwt middagprogrammering
Lucien Brouwer nieuwe NPO-bestuurder voor digitale transitie
NPO FunX meest beluisterd onder stadsjongeren
Hoogst gewaardeerd in eerste kwartaal
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)