LogoOver NPO

Duurzaam produceren

Hoe we als publieke omroep met ALBERT onze CO2-uitstoot verminderen

De NPO en de publieke omroepen willen actief bijdragen aan de klimaatdoelstellingen om de wereldwijde CO2-uitstoot te verminderen. Daarom participeren wij in ALBERT, het internationale duurzaamheidsplatform dat streeft naar een zo klein mogelijke voetafdruk van onze producties.

ALBERT berekent de voetafdruk van programma’s, verzorgt trainingen en reikt certificaten uit als een programma klimaatbewust tot stand gekomen is.

Certificaat

  • Programma’s krijgen het ALBERT klimaatbewustcertificaat wanneer de makers het Carbon Action Plan hebben doorlopen. Dat begint met het uitrekenen van de totale voetafdruk van het programma, met behulp van een CO2-calculator, ontwikkeld door ALBERT. 
  • Hoe dat werkt kun je hier bekijken.
  • Vervolgens vullen makers een vragenlijst met 91 vragen in. Daaruit volgen twintig punten waar een programma minimaal aan moet voldoen om certificering te krijgen.
  • Je kunt die punten hier bekijken (download).
  • Op die manier zijn de makers bewust bezig met de voetafdruk van hun productie.
  • Als de productie van het programma is afgerond, rekenen de makers nogmaals hun CO2-voetafdruk uit.

Doel van ALBERT

  • Doel van het platform is het verlagen van de CO2-uitstoot en afvalproductie binnen de media-industrie. Deelnemende programmamakers worden zich met ALBERT bewust van hun footprint en kunnen volgens ALBERT-richtlijnen maatregelen nemen om hun footprint te verkleinen. 
  • Steeds meer omroepen doen mee. Met de toetreding van HUMAN, WNL en PowNed in 2022 komt het aantal op 10. In dat jaar werd bij 54 producties (radio, tv, online) de voetafdruk in kaart gebracht. De NPO-programma's Mediastorm van HUMAN en Van Onschatbare Waarde van Omroep MAX (geproduceerd door Fremantle) hebben als eerste een ALBERT Klimaatbewust-certificaat gekregen.

Deelnemers ALBERT

logobalk_albert.jpg

Meer over ALBERT

Lees hier meer over de wijze waarop de mediabranche bijdraagt aan een groene wereld.
Je vindt er ook de inlog naar de ALBERT CO2-calculator. 

Lees meer
NPO Logo
Snel naar
Toegankelijkheid
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)