LogoPers

Online initiatieven tijdens coronacrisis bij de NPO

Nederland is aan huis gekluisterd tijdens de coronacrisis. De behoefte bij Nederlanders aan informatie, educatie maar ook ontspanning is momenteel erg groot. De publieke omroep probeert zoveel mogelijk aan die vraag te voldoen op radio, televisie en via NPO, maar ook online zijn er veel initiatieven.
30 maart 2020

De projecten zijn (vaak) los van de lineaire programmering ontstaan. Extra content, bovenop de reguliere berichtgeving op de nieuws- en actualiteiten-websites, zoals nos.nl en tegenlicht.vpro.nl.

Onderstaand overzicht schetst wat de publieke omroep online aanbiedt in deze tijd. Variërend van fact-checking tot ontspannende video’s tot podcasts. Ingedeeld in de categorieën:

Informatie
Ontspanning
Jeugd
Podcast

Dit overzicht wordt regelmatig geüpdatet.

INFORMATIE

Tegenlicht Corona Pioniers (NPO 2)
Tegenlicht heeft in het kader van ‘constructive journalism’ een paar mooie acties ontplooid, waaronder een coronapioniers-omgeving waarin heel veel nieuwe hoopvolle initiatieven die nu in het land ontstaan gebundeld worden. Mooi voorbeeld van verbinden. En het online platform van Tegenlicht verdubbelt daardoor in bereik. 

#Nietalleen (NPO 1)
Via het platform Nietalleen.nl  worden hulpvragers en lokale hulpaanbieders aan elkaar verbonden. Aan dit platform is ook het tv-programma Nietalleen.nl  gekoppeld (elke werkdag om 16.30 uur op NPO 1), waarin de EO-presentatoren Bert van Leeuwen en Anne-Mar Zwart live vanuit hun eigen huiskamers bemoedigende initiatieven delen die in deze bijzondere tijd ontstaan.

Zondag met Lubach (NPO 3)
In de uitzending van ZML van zondag 29 maart werd de website lubag.nl geïntroduceerd. Op de site worden T-shirts verkocht met de tekst ‘Ik, Geloof, In, Jou, En, Mij’, waarvan de opbrengst naar het Rode Kruis gaat. De verkoop van de shirts is een reactie op het bedrijf RUMAG. dat ook T-shirts verkocht met dezelfde tekst. Alleen gebruikte het bedrijf punten in plaats van komma's. En verdiende hier tienduizenden euro’s mee. Via lubag.nl is inmiddels meer dan 3 ton opgebracht voor het Rode Kruis. 

Frontberichten (NPO 2)
Tienduizenden Nederlanders, met cruciale beroepen, staan op dit moment aan de frontlinie. NPO 2 deelt de verhalen van de frontline. Medewerkers in ziekenhuizen, GGD's, huisartsen, en vele anderen laten hun videoboodschap via hun mobiel achter bij de redactie van BNNVARA of op sociale media met #frontberichten. Niet alleen op NPO 2 te zien, maar ook elke dag te horen in De Nieuws BV (BNNVARA).

Corona Debunker (NPO 2)
Omdat er zoveel fake news rondgaat over corona brengt NPO 2-programma Medialogica van omroep Human dagelijks een 'corona debunk' online waarin zij proberen de mythes door te prikken (ofwel 'te debunken'). 

Pointer (NPO 2)
Pointer factcheckt op basis van de data de berichtgeving rond corona en houdt het aantal besmettingen en genezingen bij in een handige tool.

3voor12 (NPO 3FM)
Deze liveblog volgt zowel de laatste updates rondom maatregelen in Nederland, als buitenlandse updates die gevolgen voor de Nederlandse muziekindustrie zouden kunnen hebben.

Coronanieuws voor nieuwkomers
Voor nieuwkomers is er het online platform Net in Nederland met het laatste nieuws over het coronavirus. Dagelijks wordt het NOS Journaal in het Arabisch ondertiteld en worden in zowel het Nederlands als het Arabisch updates geplaatst omtrent het coronavirus. Toespraken van premier Rutte en koning Willem-Alexander worden vertaald naar het Arabisch. Nieuwkomers worden op de hoogte gesteld van alle maatregelen die instanties als RIVM, IND en COA nemen. Ook brengt Net in Nederland al het nieuws over de gevolgen van het coronavirus voor vluchtelingen: nieuws over de noodopvang voor asielzoekers en de situatie in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. 

PowNews Pandemie Editie 
Met een speciale PowNews Pandemie Editie (weekendspecial) praat PowNed zijn volgers uitgebreid bij over de coronacrisis. Ook in het reguliere PowNews staat PowNed stil bij de crisis. De PowNews-verslaggevers trekken het land in, laten initiatieven zien en steken mensen een hart onder de riem. Ook heeft de omroep een mailadres geopend (corona@powned.tv) voor iedereen die wat hulp kan gebruiken.

ONTSPANNING

Decamarones van Mondo (NPO 2)
In de veertiende eeuw beschreef de Italiaanse dichter Boccaccio in De Decamerone hoe een groep van tien jonge mensen Florence ontvlucht, waar de pest heerst. Ze vertellen elkaar verhalen tijdens hun verblijf op een buitenplaats. Steeds tien per dag. Honderd verhalen. Met humor, kritiek op gezagsdragers en lichte erotiek. Nu alle theaters door de coronacrisis zijn gesloten, maakt Internationaal Theater Amsterdam (ITA) deze verhalen in online video toegankelijk voor het publiek. De acteurs van het vaste ITA-ensemble, Ramsey Nasr als eerste, lezen deze verhalen voor. Steeds één per dag. Elke dag een nieuw verhaal. Als ode aan het leven. Elke dag om 20.00 uur een verhaal op www.vpro.nl/mondo

Dagelijkse dosis VPRO
De dagelijkse dosis VPRO in tijden van corona, quarantaine en crisis. Elke dag zes tips uit het VPRO-archief. Om te vermaken of uit te dagen.

Eerste Online Festival (NPO Radio 2)
Door tal van muziekfestivals in Nederland is een streep gegaan vanwege de coronacrisis. NPO Radio 2 hield daarom het ‘Eerste Online Festival’, dat vrijdag 27 maart van 18.00 uur tot middernacht te horen was op de publieke zender. Onder anderen Danny Vera, Darlyn, Ed Struijlaart, Marlijn Weerdenburg, Steffen Morrison en Elske DeWall traden op. Niet in een volle concertzaal, maar via hun eigen YouTube-kanalen. NPO Radio 2 wil zo de zzp’ers in de vaderlandse muziekwereld een steun in de rug geven en roept de luisteraars op om zzp’ers in welke beroepsgroep dan ook te helpen.’

Virtuele Radio Theater van De Staat van Stasse (NPO Radio 2)
Waar je ook zit, wie je ook bent. Treed binnen in het Virtuele Radio Theater van De Staat van Stasse. Neem plaats op een van de digitale stoelen via een videoverbinding.

Virtueel Bevrijdingskoor (NPO Radio 4)
Door de coronacrisis komt NPO Radio 4 met een aangepaste versie van Zing Mee: De Nieuwe Wereld. Zangers in Nederland krijgen vanaf maandag 30 maart de kans om hun stem te laten horen in een groot Virtueel Bevrijdingskoor. Iedereen kan nu vanuit huis zijn partij instuderen en opnemen met bijvoorbeeld de mobiele telefoon of laptop.

JEUGD

Eindexamenklas van 2020
De examenleerlingen van 2020 zitten in een unieke positie. Nog nooit eerder heeft een lichting geen examen kunnen doen door een bedreiging, anders dan oorlog. Hoe beleeft deze groep de bijzondere periode, nu je deze ook thuis/alleen doorbrengt? Geen gezamenlijke momenten, geen afsluiting van een periode waar je normaal naar toewerkt, een hoogtepunt/afsluiting die niet komt.

NOS Stories wil ervoor zorgen dat alle 200.000 eindexamenkandidaten van Nederland toch op een positieve manier hun examenjaar afsluiten. We maken van deze 'vergeten lichting' juist de meest bijzondere examenklas ooit. We stellen de examenklas van 2020 samen. We laten ze vloggen, we leggen online verbindingen en teken de verhalen op van deze groep gedurende de “examentijd”. Het vastleggen van deze periode levert historische beelden op.

Het project is een multiplatform distributie project bestaande uit twee onderdelden:
(1) de klas van 20202 en hun weg naar de diploma-uitreiking (met op het einde een fysieke diploma-uitreiking in Beeld en Geluid) en (2) een online landingsplek met 4 interactieve digitale tools. 

#Corontaine (NPO 3)
Op NPO 3 is onder het motto #corontaine een verzamelpagina aangemaakt  (https://www.npo3.nl/corontaine) met de leukste video’s en artikelen om deze quarantaine periode door te komen. Denk bijvoorbeeld aan de top 5 de beste webseries, film- en serietips op NPO Start en NPO Plus, memorabele Dreamschoollessen, de beste podcasts, dating tips voor als je in quarantaine zit en nog veel meer. Kortom: genoeg voer voor de binnenblijver!

Eerste Hulp Bij Quarantaine (NPO 3FM, FunX en KX Radio)
De jongerenzenders 3FM, FunX en KX Radio slaan de handen ineen om een bore-out tegen te gaan bij jongeren die thuis zitten vanwege het coronavirus. Met de hashtag #EHBQ verlenen de dj’s Eerste Hulp Bij Quarantaine. Luisteraars kunnen via social media meedoen en tips aandragen.

Kinderen voor Kinderen blijft thuis (NPO Zapp)
Kinderen voor Kinderen brengt vanaf vandaag elke (werk)dag om 12:00 uur een nieuwe dansvideo uit op het YouTube-kanaal van het kinderkoor.  Speciaal voor alle kinderen thuis. Kinderen kunnen elke dag vanuit huis vrolijk en energiek meebewegen met de gloednieuwe online-videoserie van Kinderen voor Kinderen.  Per video staat een bekende hit van het laatste album 'Reis mee!' centraal.

Rundfunk Guckt Rundfunk (NPO 3)
Tom en Yannick kijken de twee Rundfunk seizoenen terug en voorzien deze van anekdotes en commentaar. Vanaf vrijdag 4 april elke vrijdag op npo3.nl en op NPO 3 YouTube.

SKAM (NPO 3)
Nu het grootste gedeelte van de scholieren thuis zit, is er behoefte aan afleiding en sociaal contact. Een dagelijkse livestream biedt de mogelijkheid om tijdens het kijken met elkaar te chatten. Dit maakt, ondanks de sociale isolatie, een gedeelde kijkervaring met leeftijdgenoten mogelijk. In de SKAM-community vinden regelmatig rewatch-sessies plaats.  Vanaf nu elke dag om 20.30 uur op het YouTube-kanaal van SKAM NL live met 2 afleveringen. Om samen te kijken in deze rare tijden.

NOS Stories/NOS Op 3 (NPO 3)
NOS Stories gaat elke dag om 16-00 uur live in Insta Stories (gisteren met Boef en Maan erin), en NOS Op 3 maakt veel extra corona-explainers.

Brandpunt+ (NPO 3)
YouTube-serie Mijn Missie met specials over het coronavirus. Elke dinsdag en donderdag om 18.00 uur een nieuwe video.

ClubHub (NPO 3)
ClubHub plaatst elke dag met een van hun gasten iets op Instagram stories of op hun feed rondom het thema. Denk aan fitnesstips voor thuis, iemand die in de zorg werkt, huisfeestje met een DJ, hygiëne tips etc.  Met de presentatoren geven ze reviews op Instagram over corona tracks, vlogs en overige content om te laten zien waar hun gasten mee bezig zijn. Op YouTube uploaden ze de Club Hub Quarantaine vlog. Ze volgen daarbij drie verschillende gasten en hoe zij de dag doorkomen in quarantaine met challenges en interviewvragen.

3VRAAGT (NPO 3)
3Vraagt doet onderzoek onder jongeren rondom corona. Wat vinden ze van de aangescherpte maatregelen, houden ze zich aan de regels, hoe vergaat het hen in thuisisolatie, maken ze zich zorgen over de situatie, etc.

EO BEAM (NPO 3)
Elke schooldag een liveshow op youtube.com/eobeam en elke zondag een kerkdienst op NPO2 (152.000 kijkers afgelopen zondag) en YouTube.

Know Shit (NPO 3FM)
Meerdere artikelen per week met uiteenlopende insteek, zoals over daklozen, positieve effecten, hulpinitiatieven van jongeren. Er komen artikelen aan over psychische problemen en corona, vluchtelingen en zijn bezig met het opzetten van een rubriek rondom jongeren in vitale beroepen. 

Zappsport (NPO Zapp)
In Zappsport@home Workout geven bekende sporters elke schooldag workouts aan de kinderen thuis. In 15 minuten laten Nathan Rutjes met zijn zoontje Lavezzi je flink bewegen. Elke schooldag om 10.00 uur een nieuwe workout!

Samen - alleen – thuis- Bingo (NPO Zapp)
Start een Whats-app/Face-time/Skype-groepje met je vrienden en kijk wie als eerste de bingo-kaart vol heeft met vakjes als: stuur je meester of juf een leuke videoboodschap of stofzuig je kamer (je ouders hebben het al zo druk)

Corona – kalender (NPO Zapp)
Elke dag een verrassende activiteit op de Insta-feed: Een opdracht, een kleurchallenge, een leuke hersenkraker.

Topdoks (NPO Zapp)
Rachel en Elbert kijken samen met kinderen om naar de opa’s en oma’s: wat doen ze om je opa en oma aandacht te geven en te ontmoeten? De antwoorden die binnenkomen delen we om kinderen elkaar te laten inspireren.

Zapp-kaart (NPO Zapp)
Zapp Kraskerst krijgt een redesign voor een kaart die je nu naar je opa of oma kan sturen, met vragen die je aan je opa en/of oma kunt stellen tijdens het beeldbellen.

Schooltv (NPO Zapp)
Schooltv Thuis, Nu de scholen gesloten zijn, kan iedereen toch de educatieve video’s die normaal in de les worden gekeken, thuis bekijken: leuk en leerzaam.

Off The Streetlab (NPO 3)
Na SL24 zijn de vier mannen van Streetlab terug. Maar nu zitten ze - net als heel Nederland - thuis. Waar ze normaal de straat opgaan om sociale experimenten uit te voeren, moeten ze het nu anders aanpakken: ze gaan sociale experimenten uitvoeren vanuit hun eigen huis. Via splitscreens kijken we in hun woonkamers en zien we hoe het de jongens vergaat.

Ze gaan challenges met elkaar aan: wat kun je jezelf aanleren met alleen de hulp van YouTube-tutorials? En wie lukt dat het snelst? Ze gaan quarantaine daten: oftewel, videobellen vanuit huis met mogelijke nieuwe liefdes. En ze geven lesjes: dansen met Daan, jammen met Jasper of schilderen met Stijn… Zoals alleen zij dat kunnen met een flinke dosis humor. Alles om te zorgen dat zij (en wij) de quarantaine met een lach doorkomen. Vanaf maandag 6 april elke maandag op npo3.nl en op NPO 3 YouTube.  

Metropolis
Hoe gaat de wereld om met de corona-crisis, door de bril van jonge makers. De wereld rond in 10 verhalen, gebracht door de correspondenten van Metropolis. Vanaf woensdag 15 april op npo3.nl en op NPO 3 YouTube. 

100 Dagen voor de Klas
Hoewel het TV programma al is opgenomen vóór de corona-crisis, wordt er online aandacht besteed aan de bijzondere rol van leraren tijdens deze crisis. We willen die docenten, juist nu, een gezicht geven. Wie zijn de mensen achter de vitale beroepen? Dat doen we door alle leraren die voorbij komen in de serie een podium te geven op de website van NPO3.nl, met persoonlijke verhalen over hoe ze (terug)kijken op hoe ze vanuit hun rol als leraar het corona-virus en de sluiting van scholen hebben beleefd. Vanaf 16 april op npo3.nl. 

ClubHub Quarantaine
ClubHub plaatst elke dag met een van hun gasten iets op Instagram stories of op hun feed rondom het thema. Denk aan fitnesstips voor thuis, iemand die in de zorg werkt, huisfeestje met een DJ, hygiëne tips etc.  Met de presentatoren geven ze reviews op Instagram over corona tracks, vlogs en overige content om te laten zien waar hun gasten mee bezig zijn. Op YouTube uploaden ze de Club Hub Quarantaine vlog. Ze volgen daarbij drie verschillende gasten en hoe zij de dag doorkomen in quarantaine met challenges en interviewvragen. https://www.npo3.nl/club-hub/POMS_S_BV_10489948

Spot On in Quarantaine
Hoe gaat het met onze Spot On hosts? Ze nemen je een dagje mee in hun leven en laten zien hoe zij hun quarantaine doorkomen. https://www.npo3.nl/spot-on/POMS_S_KN_11216203?source=suggestion&q=spot%20o

PODCASTS

Corona-podcast (NPO Radio 1)
Podcast De Dag is omgedoopt tot Corona-podcast met elke dag een achtergrondverhaal.

De BOOS AntiCoronaDepressiePodcast
Afgelopen donderdag is De BOOS AntiCoronaDepressiePodcast gestart, met als doel de luisteraar in deze vreemde tijden van het coronavirus niet BOOS, maar BLIJ te maken. Elke dinsdag en donderdag om 16-00 uur verschijnt er een nieuwe podcast. De video’s zijn tevens te bekijken op het BOOS YouTube kanaal en op npo3.nl

Virus Verhalen (NPO Radio 1)
Virus Verhalen (NTR) is een nieuwe podcast die deze week uitkomt en waarin we persoonlijke verhalen brengen van mensen die we volgen en die getroffen worden door de coronacrisis.

Luistertips (NPO Radio 1)
Verplicht thuis blijven geeft meer ruimte om te kijken en te luisteren. Daarom geef onze eigen Miss Podcast – alias Mischa Blok – elke dag drie podcast-luistertips op NPO Radio 1.

Laatste persberichten
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
3FM viert Songfestival met EuropapaParty en EuropaParade
NPO Radio 2 vernieuwt middagprogrammering
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)