Vrouw op mars

Vrouwen in de schijnwerpers

8 maart is het Internationale Vrouwendag. In deze inspirerende verhalen van de publieke omroep staan vrouwen uit Nederland en over de hele wereld centraal.

 • Rikkie Kollé als Miss Nederland
  AVROTROS
  Documentaire
  50 min

  Rikkie Kollé, de mooiste vrouw van Nederland

  Rikkie Kollé is in juli 2023 de allereerste transvrouw die wordt gekroond tot Miss Nederland. Naast lof krijgt ze veel onbegrip en haatreacties over zich heen. Gelukkig hebben die haar alleen nóg maar meer gesterkt in haar missie: een voorbeeld zijn voor jonge transpersonen.

  In Rikkie Kollé, de mooiste vrouw van Nederland wordt Miss Nederland gevolgd op haar weg naar het wereldpodium in El Salvador waar zij een gooi doet naar de titel van Miss Universe. Met alle werkzaamheden, verplichtingen en voorbereidingen die dat met zich meebrengt.

 • Vonneke met projectie van nieuwskoppen
  Bnnvara
  Documentaire
  45 min

  De impact van gelekte naaktfoto's op het leven van Vonneke Bonneke

  Op de middelbare school verspreidt een klasgenoot naaktfoto's van de toen vijftienjarige Vonneke (25). Uit radeloosheid pakte Vonneke een schaar en stak de verspreider in zijn arm. Ze belandt in de gevangenis, moet van school af, verliest vriendschappen en krijgt maandenlang huisarrest. In verwachting van een baby blikt ze terug in Vonneke exposed en wil ze een rolmodel zijn.

 • Selma houdt twee zwangerschapstesten in haar hand
  Bnnvara
  Programma
  30 min

  Selma deelt normaal alles met haar volgers, maar nu draagt ze al maanden een geheim met zich mee

  Terwijl Selma Omari, een van de meest besproken influencers van Nederland, haar zwangerschap geheim probeert te houden voor de media, vertelt ze in deze docu-serie openhartig over alles wat er gebeurt in haar leven. Zowel hoogtepunten als dieptepunten.

  Voor welke keuzes ze komt te staan en hoe ze het alleenstaand moederschap aanvliegt zie je in Selma: op mijn manier.

 • Jessie Jazz Vuijk
  AVROTROS
  Programma
  37 min

  Who’s that girl - Het Mooiste Meisje van de Klas VIPS

  Jessie Jazz Vuijk, Dionne Slagter, Sarita Lorena en Maxime Meiland vielen vroeger al op, hadden altijd al de wens om beroemd te worden, de wereld te ontdekken en carrière te maken. In Who's that girl gaan de meiden terug in de tijd, halen herinneringen op aan wie ze waren en kijken naar de jonge vrouw die ze nu zijn geworden.

 • Tessel ligt op bed bed laptop

  3Lab: Tessel in Cyberspace

  Activisten van vandaag staan op een virtuele frontlinie. Een aantal van de grootste sociale bewegingen van de afgelopen decennia begon als hashtag. #BlackLivesMatter kreeg wereldwijd miljoenen mensen de straat op en door #MeToo belandde Harvey Weinstein achter de tralies.

  Ook schrijver en feminist Tessel ten Zweege (25) begeeft zich in het virtuele landschap van cyberactivisme, waarin ze zich met name uitspreekt voor vrouwenrechten. Toch vraagt ze zich steeds vaker af hoe effectief cyberspace is als strijdtoneel van haar sociaal activisme. In de 3Lab: Tessel in Cyberspace onderzoekt zij hoe effectief het zogenoemd hashtag-activisme eigenlijk is.

  Meer over deze serie vind je op de site van HUMAN.nl.

 • Sherin Khankan, een vrouwelijke imam sluiert zich
  Documentaire

  Grensverleggende vrouwen - docu's over emancipatie

  Hoewel het goed lijkt te gaan met vrouwenemancipatie, is het landelijk recht op abortus in Amerika geschrapt. Maar gelukkig zijn er vrouwen die strijden voor hun rechten. Zoals bijvoorbeeld in de voetbalwereld, in de journalistiek in India of in religieuze kringen. 2Doc selecteerde negen documentaires over vrouwen die, elk op hun eigen manier, zich inzetten voor gelijke kansen.

 • Girls girls girls
  Ntr
  Documentaire
  40 min

  Hoe tolerant is Nederland als je afwijkt van de norm?

  25 jaar geleden werd een groep bi-culturele vrouwen gevolgd over wat het voor hen betekent om in Nederland op te groeien. Regisseur Soulaima El Khaldi zag deze documentaireserie als tiener en hun openheid maakte diepe indruk op haar. Zij stelt vier van deze vrouwen de vraag: wat is er veranderd, en wat is hetzelfde gebleven? Samen maken ze de balans op in een nieuwe serie Girls Girls Girls.

 • Zangeres Naaz
  Logo vpro
  Documentaire
  30 min

  Zangeres Naaz op zoek naar een veilige plek in de muziekindustrie

  De documentaire Naaz: Azadî volgt de comeback van zangeres Naaz. In haar tienerjaren groeide Naaz razendsnel uit tot een zeer succesvolle zangeres. Maar achter de schermen raakte ze getraumatiseerd door fysiek, mentaal en financieel misbruik. Nu probeert de zangeres na twee jaar stilte een nieuwe, veilige plek in de muziekindustrie te vinden.

 • Csm Katwalk Khadija 38f046c300
  AVROTROS
  Serie
  20 min

  Over mode, vriendschap en lastige keuzes

  Khadija (Kat) droomt van een carrière als topmodel. Als ze bij een modellenwedstrijd wordt afgewezen wegens het dragen van een hijab, ontketent er een revolutie in haarzelf. Ze laat haar stem horen in de media en wordt als activist nu wél opgepikt. Plotseling krijgt ze toch de kans om haar allergrootste droom uit te laten komen, maar voor een wel hele hoge prijs… Is dat het allemaal waard?

  Kijk de nieuwe serie Katwalk laat zien welke mogelijke problemen er op de loer liggen als je als biculturele vrouw je droom achterna wil gaan. Het is een verfrissende serie over een moslima met hoofddoek, verteld met een gezonde dosis drama én humor.

 • Frontlinie 2023 VPRO Beri Shalmashi met oppositie c Jochem Pinxteren
  Logo vpro
  Aflevering
  35 min

  Aan de rand van de revolutie

  De Iraans-Nederlandse filmmaker Beri Shalmashi reist voor Frontlinie naar het bergachtige grensgebied tussen Irak en Iran. Daar hoort ze uit eerste hand verhalen van gevluchte, vooral vrouwelijke, Iraniërs die niet meer veilig zijn in hun geboorteland.

 • ANP 413986577
  Radio

  Alleen maar muziek van vrouwelijke artiesten op NPO Radio 5

  Van Liesbeth List tot ABBA en van Diana Ross tot Adele: Bij NPO Radio 5 hoor je op Vrouwendag alleen muziek van vrouwelijke artiesten.

 • Feminisme vpro
  Logo vpro
  Interactive

  Tijdlijn over feministische iconen

  Reuzen. Zo mogen we de feministische vrouwen noemen op wiens schouders we vandaag de dag staan. Gevochten voor recht op arbeid, stemrecht en het recht om vrouw te zijn. Van Etta Palm d'Aelders tot Clarice Gargard en verder, dit zijn vrouwen die de evolutie van de vrouwenrechtenstrijd illustreren.

 • Sisterhood Sophie Dros HALAL Still006 593x417
  Documentaire

  9 documentaires over vrouwen en feminisme

  2Doc selecteerde de beste internationale documentaires over feminisme. Strijdbare vrouwen die zich, op hun eigen manier, inzetten voor emancipatie en gelijkwaardigheid.

 • Npo kennis vrouwen
  Ntr
  Collectie

  Waarom verdienen mannen meer dan vrouwen?

  Hoe werkt het vrouwelijke orgasme? Waarom is het belangrijk om vrouwen in de politiek te hebben? En waarom dragen moslimvrouwen een hoofddoek? Ontdek meer over de vrouw op NPO Kennis.

 • Spot on
  Kroncrv
  Website

  To empower women!

  Spot On biedt een platform aan vrouwen die op zoek zijn naar herkenning en erkenning, die klaar zijn om taboes te doorbreken. Vrijheid om een hoofddoek te dragen, feminisme, vrouwen werkzaam in een mannenwereld, toxic relationships, self love en bodypositivity: het wordt allemaal besproken door vrouwen voor vrouwen.

 • Onze man bij de Taliban VPRO 2022 persfoto Thomas Erdbrink 03 Dennis Kersten 1200x600 1
  Logo vpro
  Aflevering
  45 min

  Vrouwenrechten in Afghanistan

  In Afghanistan lijkt de geschiedenis van Iran zich te herhalen. De taliban verbieden muziek, overspelige vrouwen mogen weer gestenigd worden, de universiteiten gaan dicht, de vrouwen verdwijnen steeds verder uit het straatbeeld. Onze man bij de taliban laat zien dat mannen en vrouwen weer dagelijks op de barricades klimmen om voor hun vrijheid op te komen.

 • Belaagd
  Documentaire

  Docu's over de kracht van #MeToo

  Bill Cosby. Harvey Weinstein. Jeffrey Epstein. Ruim vijf jaar na de start van de #MeToo-beweging zijn er talloze verbluffende, krachtige en onthutsende documentaires gemaakt over de daders en slachtoffers van machtsmisbruik die door #MeToo aan het licht kwamen. 2Doc selecteert er acht.

 • 1472058
  AVROTROS
  Documentaire
  52 min

  Iran vanuit het vrouwelijk perspectief

  De Close up-documentaire Focus Iran volgt een generatie jonge fotografen die ons via hun kunst kennis laten maken met dit land. Met alle prachtige contrasten in hun cultuur, geschiedenis en kunst. En hoe medevrouwen en leeftijdsgenoten op zo’n 4000 km afstand zich met hele andere dingen bezig moeten houden.

 • 18010 w1024 7111667 4d68efe q80
  Bnnvara
  Serie
  25 min

  Hilarische sitcom (met een flinke scheut punk)

  De Britse serie We Are Lady Parts over een Moslim girl punk band is een teug frisse adem. Een elektroshock aan rauwe grappen, herkenbare personages en bigger-than-life maar droge situaties. Ideaal om het jaar mee te beginnen, want alles wat je dacht te weten over vrouwen, kleur, Moslims of zelfs punk: ze doen het tegenovergestelde zonder shockerend te willen zijn. Ik ging helemaal stuk om deze serie en kan niet geloven dat het maar 6 afleveringen zijn. Het kijkt zo weg, ik beloof je dat je zult lachen en hoopt dat je ook in hun band zat.

 • Thumb van Gamer Girls NPO3 nl
  Pow
  Serie
  10 min

  Het zijn de vrouwelijke gamers die in opmars zijn

  Wie bij gamers denkt aan chips etende nerds heeft het mis. Het zijn de vrouwelijke streamers die in opmars zijn. In deze online serie geven zij een kijkje achter de schermen. Van doxing tot donaties en van boobystreamers tot seksisme.

 • Marin alsop
  Ntr
  Documentaire
  59 min

  Marin Alsop als vrouw op de bok: "Never say never to me"

  Ze is een bron van inspiratie voor veel vrouwen in de wereld van de klassieke muziek: dirigent Marin Alsop. Als eerste vrouw leidt ze een toonaangevend Amerikaans symfonieorkest. Daar heeft ze keihard voor moeten vechten. Herhaaldelijk hoort ze dat er geen plaats is voor een vrouw op de bok. In Het uur van de wolf zie je hoe ze toch bleef doorzetten: "Never say never to me."

 • Sterke verhalen van super meiden
  Kroncrv
  Podcast
  10 min

  Bijzondere vrouwen als tiener

  Dikke kans dat je Lieke Martens, Annie M.G. Schmidt, of Tabitha wel kent. Nu zijn ze bekende helden, maar als tieners waren ze ook gewoon onzeker. Tot ze zichzelf ontdekten en hun droom achterna gingen. Hoe? Dat hoor je in de jeugdpodcast Sterke verhalen van super meiden vol avontuur, stoere beslissingen en grappige situaties.