Vrouwen in de schijnwerpers
8 maart is het Internationale Vrouwendag. Hieronder vind je inspirerende programma's, podcasts en meer over, door en met vrouwen.
34 tips
Als vrouw in de 'mannenwereld' van de truckers - Kijk op NPO Start
Deze vrouwen hebben hun meisjesdroom waargemaakt en zijn vrachtwagenchauffeur geworden. Ze vertellen over de vooroordelen en het vrouw-zijn in een mannenwereld. Kijk mee met hun bijzondere baan en het leven onderweg in Vlaamse Meiden die rijden.
Deze vrouwelijke wetenschappers kregen nooit de credits - Luister de podcast
Je leven wijden aan de wetenschap, belangrijke ontdekkingen doen, maar nooit erkenning. Alles voor de wetenschap duikt in de levensverhalen van vijf van deze vrouwen. Wat dreef ze en welke obstakels moesten ze omzeilen? In archieven en in gesprekken met nabestaanden en intimi blijkt dat vooroordelen, mannelijke tegenwerking, maar soms ook onbaatzuchtigheid en liefde hun carrières in de weg stonden.
Deze jonge conservatieve vrouwen, ook wel Tradwives, maken traditionele keuzes in een moderne samenleving - Kijk op NPO Start
Deze vrouwen zwemmen tegen de stroming in en kiezen bewust voor een leven achter het welbekende aanrecht. In Meiden van traditie ontdek je het leven van drie jonge conservatieve vrouwen.
Who’s that girl - Het Mooiste Meisje van de Klas VIPS - Kijk op NPO Start
Gaby Blaaser, Nochtli Peralta Alvarez, Zeynep Dag en Sylvana IJsselmuiden vielen vroeger al op, hadden altijd al de wens om beroemd te worden, de wereld te ontdekken en carrière te maken. In Who's that girl gaan de meiden terug in de tijd, halen herinneringen op aan wie ze waren en kijken naar de jonge vrouw die ze nu zijn geworden.
8 documentaires over feminisme - Naar NPO Doc
Strijdbare vrouwen die zich, op hun eigen manier, inzetten voor emancipatie en gelijkwaardigheid. Van de politiek tot de zorg en van het geloof tot de werkvloer. Duik in het feminisme van vroeger tot nu met deze acht documentairetips.
Waarom verdienen mannen meer dan vrouwen? - Naar NPO Kennis
NPO Kennis leert je meer over de vrouw. Waarom verdienen mannen meer? Waarom zijn vrouwen in de politiek belangrijk? Waarom dragen sommige moslimvrouwen een hoofddoek? Klik, lees en je weet het.
Programma's en series waarin de stem van de vrouw centraal staat - Kijk op NPO Start
In deze programma's en series staan de stemmen van vrouwen centraal.
Spot on: to empower women! - Naar Spot On
Spot On biedt een platform aan vrouwen die op zoek zijn naar herkenning en erkenning. Vrijheid om een hoofddoek te dragen, feminisme, vrouwen werkzaam in een mannenwereld, toxic relationships, self love en bodypositivity: het wordt allemaal besproken door vrouwen voor vrouwen.
Succesvolle en invloedrijke online ondernemer Ruba Zai (30) neemt je mee in haar leven - Kijk op NPO Start
Ruba Zai werd bekend door het maken van hoofddoek-tutorials op YouTube en is inmiddels met meer dan 1 miljoen volgers een bekendheid op social media. Ze werkt hard aan haar carrière, maar dat loopt niet altijd even makkelijk. Hoe combineert Ruba haar drukke agenda met het moederschap, haar rol als echtgenote en als dochter van een zieke vader?
De stad was van ons, radicaal feminisme in de jaren '70 - Kijk op NPO Start
Netty van Hoorn vertelt in De stad was van ons het verhaal van de bijna vergeten feministische beweging in de jaren '70 in Amsterdam die wereldwijd relevant werd. We keren terug naar die vroege dagen waarin de normaliteit in twijfel werd getrokken, geworteld in een overwegend witte, door mannen gevormde samenleving.
Tijdlijn over feministische iconen - Naar VPRO.nl
Reuzen. Zo mogen we de feministische vrouwen noemen op wiens schouders we vandaag de dag staan. Gevochten voor recht op arbeid, stemrecht en het recht om vrouw te zijn. Van Etta Palm d'Aelders tot Clarice Gargard en verder, dit zijn vrouwen die de evolutie van de vrouwenrechtenstrijd illustreren.
'De hoogopgeleide vrouw heeft geen interesse in de laagopgeleide man' - Luister de podcast
'De laagopgeleide man heeft het moeilijk en blijft met een laag inkomen kinder- en liefdeloos achter. De steeds hoger opgeleide vrouw heeft geen interesse', aldus hoogleraar Economie en Sociaaleconomisch Beleid prof. dr. Egbert Jongen.
Ondertussen vriezen diezelfde hoogopgeleide vrouwen eitjes in. Hoe kon deze maatschappelijke mismatch ontstaan en hoe trekken we de man er weer een beetje bij? Je hoort het in de Jortcast.
Hier halen prinses Laurentien en gravin Eloise hun inspiratie vandaan - Lees op Blauw Bloed
Op Internationale Vrouwendag worden veel vrouwen in het zonnetje gezet die hen inspireren. Hoe zit dat bij de vrouwelijke royals van ons land? Prinses Laurentien en gravin Eloise vertellen aan Blauw Bloed wie hun voorbeeld is.
Documentaire over de koningin van het Limburgse levenslied, Beppie Kraft - Kijk op NPO Start
In Limburg is alleen haar voornaam voldoende: Beppie. Ze is een fenomeen in Nederlands zuidelijkste provincie. Van jong tot oud en in alle lagen van de bevolking weet zij al 66 jaar met haar levensliederen mensen te beroeren. In de documentaire Beppie Kraft - Limburgs fenomeen wordt de 77-jarige zangeres een jaar lang gevolgd.
Mina & Mevrouw: een podcast over een gravin en haar dienstbode - Luister de podcast
Een halve eeuw waren de levens van Mina en Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw, een gravin op een kasteel bij Middelburg, Mina haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt Maartje Duin al een leven lang ongemak over hun verhouding, die in haar familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap. Kan er liefde zijn, als er zo’n grote ongelijkheid is?
Rikkie Kollé, de mooiste vrouw van Nederland - Kijk op NPO Start
Miss Nederland en transvrouw Rikkie Kollé krijgt naast lof ook veel onbegrip en haatreacties over zich heen. Gelukkig hebben die haar alleen nóg maar meer gesterkt in haar missie: een voorbeeld zijn voor jonge transpersonen.
In Rikkie Kollé, de mooiste vrouw van Nederland wordt Miss Nederland gevolgd op haar weg naar het wereldpodium in El Salvador waar zij een gooi doet naar de titel van Miss Universe.
Waarom werken vrouwen niet? - Kijk op NPO Start
Journalist Liesbeth Staats onderzoekt een oer-Hollands fenomeen: het parttime paradijs. Balanstrutjes, parttime prinsesjes, deeltijd-diva's, het debat over arbeidsparticipatie van vrouwen staat al jaren op scherp.
Vrouw en recht: een portret van de Vrouwenrechtswinkel in Amsterdam Nieuw-West - Kijk op NPO Doc
Filmmaker Faydim Ramshe portretteert de Vrouwenrechtswinkel in Amsterdam Nieuw-West. Een bijzondere plek waar vrouwen door vrouwen geholpen worden met een breed scala aan juridisch advies. Een intiem portret van sisterhood, solidariteit en emancipatie op NPO Doc.
De impact van gelekte naaktfoto's op het leven van Vonneke Bonneke - Kijk op NPO Start
Op de middelbare school verspreidt een klasgenoot naaktfoto's van de toen vijftienjarige Vonneke (25). Uit radeloosheid pakte Vonneke een schaar en stak de verspreider in zijn arm. Ze belandt in de gevangenis, moet van school af, verliest vriendschappen en krijgt maandenlang huisarrest. In verwachting van een baby blikt ze terug in Vonneke exposed en wil ze een rolmodel zijn.
Selma deelt normaal alles met haar volgers, maar nu draagt ze al maanden een geheim met zich mee - Kijk op NPO Start
Terwijl Selma Omari, een van de meest besproken influencers van Nederland, haar zwangerschap geheim probeert te houden voor de media, vertelt ze in deze docu-serie openhartig over alles wat er gebeurt in haar leven. Zowel hoogtepunten als dieptepunten.
Voor welke keuzes ze komt te staan en hoe ze het alleenstaand moederschap aanvliegt zie je in Selma: op mijn manier.
3Lab: Tessel in Cyberspace - Kijk op NPO3.nl
Activisten van vandaag staan op een virtuele frontlinie. Een aantal van de grootste sociale bewegingen van de afgelopen decennia begon als hashtag. #BlackLivesMatter kreeg wereldwijd miljoenen mensen de straat op en door #MeToo belandde Harvey Weinstein achter de tralies.
Ook schrijver en feminist Tessel ten Zweege (25) begeeft zich in het virtuele landschap van cyberactivisme, waarin ze zich met name uitspreekt voor vrouwenrechten. Toch vraagt ze zich steeds vaker af hoe effectief cyberspace is als strijdtoneel van haar sociaal activisme. In de 3Lab: Tessel in Cyberspace onderzoekt zij hoe effectief het zogenoemd hashtag-activisme eigenlijk is.
Meer over deze serie vind je op de site van HUMAN.nl.
Grensverleggende vrouwen - docu's over emancipatie - Naar NPO Doc
Hoewel het goed lijkt te gaan met vrouwenemancipatie, is het landelijk recht op abortus in Amerika geschrapt. Maar gelukkig zijn er vrouwen die strijden voor hun rechten. Zoals bijvoorbeeld in de voetbalwereld, in de journalistiek in India of in religieuze kringen. Kijk deze documentaires over vrouwen die, elk op hun eigen manier, zich inzetten voor gelijke kansen.
Hoe tolerant is Nederland als je afwijkt van de norm? - Kijk op NPO Start
25 jaar geleden werd een groep bi-culturele vrouwen gevolgd over wat het voor hen betekent om in Nederland op te groeien. Regisseur Soulaima El Khaldi zag deze documentaireserie als tiener en hun openheid maakte diepe indruk op haar. Zij stelt vier van deze vrouwen de vraag: wat is er veranderd, en wat is hetzelfde gebleven? Samen maken ze de balans op in een nieuwe serie Girls Girls Girls.
Zangeres Naaz op zoek naar een veilige plek in de muziekindustrie - Kijk op NPO Start
De documentaire Naaz: Azadî volgt de comeback van zangeres Naaz. In haar tienerjaren groeide Naaz razendsnel uit tot een zeer succesvolle zangeres. Maar achter de schermen raakte ze getraumatiseerd door fysiek, mentaal en financieel misbruik. Nu probeert de zangeres na twee jaar stilte een nieuwe, veilige plek in de muziekindustrie te vinden.
Over mode, vriendschap en lastige keuzes - Kijk bij NPO 3
Khadija (Kat) droomt van een carrière als topmodel. Als ze bij een modellenwedstrijd wordt afgewezen wegens het dragen van een hijab, ontketent er een revolutie in haarzelf. Ze laat haar stem horen in de media en wordt als activist nu wél opgepikt. Plotseling krijgt ze toch de kans om haar allergrootste droom uit te laten komen, maar voor een wel hele hoge prijs… Is dat het allemaal waard?
Kijk de nieuwe serie Katwalk laat zien welke mogelijke problemen er op de loer liggen als je als biculturele vrouw je droom achterna wil gaan. Het is een verfrissende serie over een moslima met hoofddoek, verteld met een gezonde dosis drama én humor.Aan de rand van de revolutie - Naar VPRO.nl
De Iraans-Nederlandse filmmaker Beri Shalmashi reist voor Frontlinie naar het bergachtige grensgebied tussen Irak en Iran. Daar hoort ze uit eerste hand verhalen van gevluchte, vooral vrouwelijke, Iraniërs die niet meer veilig zijn in hun geboorteland.
Vrouwenrechten in Afghanistan - Kijk op NPO Start
In Afghanistan lijkt de geschiedenis van Iran zich te herhalen. De taliban verbieden muziek, overspelige vrouwen mogen weer gestenigd worden, de universiteiten gaan dicht, de vrouwen verdwijnen steeds verder uit het straatbeeld. Onze man bij de taliban laat zien dat mannen en vrouwen weer dagelijks op de barricades klimmen om voor hun vrijheid op te komen.
Docu's over de kracht van #MeToo - Naar NPO Doc
Bill Cosby. Harvey Weinstein. Jeffrey Epstein. Ruim vijf jaar na de start van de #MeToo-beweging zijn er talloze verbluffende, krachtige en onthutsende documentaires gemaakt over de daders en slachtoffers van machtsmisbruik die door #MeToo aan het licht kwamen. De NPO Doc-redactie selecteert er acht.
Iran vanuit het vrouwelijk perspectief - Kijk op NPO Start
De Close up-documentaire Focus Iran volgt een generatie jonge fotografen die ons via hun kunst kennis laten maken met dit land. Met alle prachtige contrasten in hun cultuur, geschiedenis en kunst. En hoe medevrouwen en leeftijdsgenoten op zo’n 4000 km afstand zich met hele andere dingen bezig moeten houden.
Hilarische sitcom (met een flinke scheut punk) - Kijk op NPO Start
De Britse serie We Are Lady Parts over een Moslim girl punk band is een teug frisse adem. Een elektroshock aan rauwe grappen, herkenbare personages en bigger-than-life maar droge situaties. Ideaal om het jaar mee te beginnen, want alles wat je dacht te weten over vrouwen, kleur, Moslims of zelfs punk: ze doen het tegenovergestelde zonder shockerend te willen zijn. Ik ging helemaal stuk om deze serie en kan niet geloven dat het maar 6 afleveringen zijn. Het kijkt zo weg, ik beloof je dat je zult lachen en hoopt dat je ook in hun band zat.
Het zijn de vrouwelijke gamers die in opmars zijn - Kijk op NPO3.nl
Wie bij gamers denkt aan chips etende nerds heeft het mis. Het zijn de vrouwelijke streamers die in opmars zijn. In deze online serie geven zij een kijkje achter de schermen. Van doxing tot donaties en van boobystreamers tot seksisme.
Marin Alsop als vrouw op de bok: "Never say never to me" - Kijk op NPO Start
Ze is een bron van inspiratie voor veel vrouwen in de wereld van de klassieke muziek: dirigent Marin Alsop. Als eerste vrouw leidt ze een toonaangevend Amerikaans symfonieorkest. Daar heeft ze keihard voor moeten vechten. Herhaaldelijk hoort ze dat er geen plaats is voor een vrouw op de bok. In Het uur van de wolf zie je hoe ze toch bleef doorzetten: "Never say never to me."
Bijzondere vrouwen als tiener - Luister op Zapp
Dikke kans dat je Lieke Martens, Annie M.G. Schmidt, of Tabitha wel kent. Nu zijn ze bekende helden, maar als tieners waren ze ook gewoon onzeker. Tot ze zichzelf ontdekten en hun droom achterna gingen. Hoe? Dat hoor je in de jeugdpodcast Sterke verhalen van super meiden vol avontuur, stoere beslissingen en grappige situaties.
Vrouwen die bouwen: de uitzondering op de regel - Kijk op NPO Start
Zestien vrouwen die in de bouwsector werken. Ze hebben allemaal een andere expertise maar ze hebben één ding gemeen: liefde voor het vak. De vrouwen moeten zichzelf elke dag weer bewijzen maar ze beheersen hun vak en doen niet onder voor mannelijke collega's. In Vrouwen die bouwen volgen we ze, op werk én privé.