Nationale Herdenking Indië | 15 augustus 1945
Voormalig Nederlands-Indië werd maanden later bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 15 augustus 1945. Hier vind je meer verdieping over Indonesië en het koloniaal verleden van Nederland.
15 tips
Aangrijpende Molukse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog - Kijk op NPO Start
In Recht op tranen vertellen kinderen en kleinkinderen aangrijpende Molukse oorlogsverhalen van hun (groot)ouders. Over een tienermeisje dat in de jungle meevecht tegen de Japanners, een militair die wordt afgebeuld als dwangarbeider en een jonge verzetsstrijder die verminkt uit de oorlog komt.
Nationale Indië-herdenking - Kijk op NPO Start
Bij het Indisch Monument in Den Haag worden alle slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting van toenmalig Nederlands-Indië. Op die dag in 1945 gaf Japan zich over en daarmee was in alle werelddelen het einde van de Tweede Wereldoorlog een feit.
Hoe hebben Nederlanders de bezetting van Nederlands-Indië ervaren? - Naar NPO Kennis
“Jullie hadden in elk geval lekker weer in het kamp, terwijl wij hier met de barre hongerwinter zaten.” Dit soort onbegrip en onwetendheid zorgt ervoor dat na de Tweede Wereldoorlog veel Nederlanders jarenlang zwijgen over hun ervaringen tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. NPO Kennis duikt in het oorlogsverleden tussen 1942 en 1945 in ‘de Oost’.
Radio Pedis: de nieuwe generatie Nederlanders met roots in voormalig Nederlands-Indië - Luister de podcast
Journalisten Neal Petersen en Malou Holshuijsen geven in Radio Pedis een persoonlijke en herkenbare stem aan een jonge generatie Nederlanders met roots in het voormalig Nederlands-Indië. Met iedere week een inspirerende gast die zijn of haar persoonlijke zoektocht naar roots en identiteit deelt. Met duidelijke verschillen, maar ook onverwachte overeenkomsten wordt geen onderwerp gespaard.
Zoektocht naar verleden in Geboeid: terug naar Indonesië - Kijk op NPO Start
In Geboeid: terug naar Indonesië reist Dwight van van de Vijver samen met drie jongvolwassenen van Indische en Molukse afkomst terug naar het land van hun voorouders. Ze delen dezelfde vraag: “Hoe zag het leven van mijn voorouders eruit en wat heeft dat voor effect op mijn leven vandaag?”
Tijdens deze bijzondere reis proberen Gayle, August en Emmy antwoorden te vinden op hun vragen over identiteit, geschiedenis en hun plaats in de wereld.
Hans Goedkoop in het spoor van zijn opa door Indonesië - Kijk op NPO Start
Opa Rein van Langen is geboren in Indonesië en was een van de leidende figuren aan Nederlandse kant in de Onafhankelijkheidsoorlog. Door in Indonesia roept! zijn Nederlandse verhalen naast verhelderende en onverbloemde getuigenissen van Indonesische ouderen, nazaten en deskundigen te leggen, wordt duidelijk hoezeer de belangen uiteenliepen.
Hoe Nederland bijna betrokken raakt bij het uitbreken van de derde wereldoorlog - Kijk op NPO Start
Hoog spel in de Oost: Over de zomer van 1962 waarin Nederland bijna de hoofdrol speelt in een nieuwe wereldoorlog en een hooggespannen politiek spel dat Nederland dwingt Nederlands Nieuw-Guinea, de laatste kolonie in de Oost op te geven. Een strijd waarvan vooral Papoeaas slachtoffer werden.
Indië-herdenking: 'Mijn vader wilde wel, maar kon er niet over praten' - Naar NPO Radio 1
Schrijver en historicus Reggie Baay is vandaag een gastspreker op de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Hij was gisteravond te gast in NOS Met het Oog op Morgenom het verhaal van zijn vader te delen.
Documentaires die de geschiedenis van Nederlands-Indië belichten - Naar NPO Doc
Nederland kent zo'n twee miljoen inwoners met een Indisch oorlogsverhaal in de familie. Daarover praten is belangrijk, maar niet voor iedereen even makkelijk. NPO Doc selecteerde tien documentaires en tv-programma's die de geschiedenis van Nederlands-Indië belichten en laten zien hoe die nog altijd voortleeft in onze samenleving.
Waarom kozen zoveel Indo-Europeanen eigenlijk voor Nederland? - Luister op NPO Radio 1
Na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid kwamen zo'n 350.000 mensen uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië naar Nederland. Ook de grootmoeder van Lara Nuberg. Zij was Indo-Europees, maar opgevoed in een Europees georiënteerde familie.
In Wat ervan overbleef onderzoekt Lara waarom zoveel Indo-Europeanen eigenlijk voor Nederland kozen. Hoe zien betrokkenen verleden, heden en toekomst van Indisch Nederland?
Revolutie in Indonesië - Kijk op NPO Start
Driedelige documentaire waarin de Belgische schrijver David Van Reybrouck op zoek gaat naar de laatste getuigen van de dekolonisatie van Indonesië.
Hoe regeerde Nederland over Nederlands-Indië? - Naar NPO Kennis
Ruim 450 jaar strijden Engelsen, Portugezen en Nederlanders om de macht op de Indische eilandengroep. Inzet is het alleenrecht op de handel in dure specerijen als kruidnagel en nootmuskaat.
De Nederlanders worden in 1816 uiteindelijk de baas; de kolonie Nederlands-Indië is een feit. Wat zijn de gevolgen? Lees meer op NPO Kennis.