Week tegen Eenzaamheid
Programma's, podcasts, documentaires en artikelen van de publieke omroep over eenzaamheid, ontmoeting en verbinding.
23 tips
Anne (32) heeft geen vrienden: "Ik loog dat ik naar een festival met vrienden ging" - Lees meer
Op het eerste gezicht lijkt Anne van der Steen (32) het allemaal te hebben. Een leuk huisje, een mooie baan, een relatie. Alleen heeft Anne geen vrienden. In haar documentaire Anne (32) zoekt vrienden onderzoekt ze waarom dat zo is. Ligt het aan haar of is het ongelukkige samenloop van omstandigheden?
Documentaires over eenzaamheid - Naar NPO Doc
Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Niet alleen ouderen, maar ook jongeren voelen zich vaak geïsoleerd. Hoe zorgen we voor verbinding? NPO Doc zette zeven documentaires en docuseries op een rij die aandacht vragen voor eenzaamheid.
Jongeren en ouderen in sociaal experiment: durven ze elkaar te vertrouwen? - Kijk op NPO Start
Tieners tegen kwalen draait om een bijzonder sociaal experiment: welke invloed hebben jong en oud op elkaar? Acht ouderen en acht tieners ontdekken wat er gebeurt zodra ze intensief met elkaar optrekken. Lukt het de ouderen om weer (meer) van het leven te genieten? En verminderen de gevoelens van eenzaamheid en mentale stress onder de tieners?
Vrijwilliger bij 'De Luisterlijn': 'Soms lopen de tranen over mijn wangen' - Naar EO.nl
Een luchtig gesprek over alledaagse dingen. Een heftig verhaal over verlies of over relatieproblemen. Als vrijwilliger bij de 'Luisterlijn' biedt Deborah (46) aan vele bellers van allerlei leeftijden een luisterend oor. "Iedereen heeft een verhaal, maar in onze drukke samenleving lijken we de kunst van écht luisteren soms te zijn kwijtgeraakt."
Wat is eenzaamheid en wat kun je ertegen doen? - Naar NPO Kennis
Bijna iedereen voelt zich weleens eenzaam. Dit is niet erg, het is namelijk een signaal dat aangeeft dat je behoefte hebt aan sociaal contact. Wanneer je je vaak eenzaam voelt wordt het wel een probleem. Wat kun je dan doen?
Kijk jij om naar de eenzame mensen in je buurt? - Praat mee
We horen het ieder jaar weer: veel Nederlanders zijn eenzaam. Ouderen, maar ook jongeren worden steeds eenzamer. Zowel jong als oud. Maar weet jij of de vrouw die je vaak alleen in de supermarkt ziet, of die student op de hoek die nét op kamers is gaan wonen, zich eenzaam voelen? En nog belangrijker, wat doen we om deze mensen te helpen?
97-jarige eenzame Rotterdamse Mien te zien in Wie kent mij nog? - Kijk op NPO Start
In het EO-programma Wie kent mij nog? worden drie Rotterdammers gevolgd die weinig mensen in hun omgeving hebben die naar ze omkijken. Mien, Ringo en Mies zijn drie verschillende mensen die zich door verschillende redenen eenzaam voelen. Hoe gaan ze hiermee om? En wat kan de maatschappij van hun verhalen leren?
Bijna de helft van de volwassenen voelt zich eenzaam - Naar NPO Radio 1
In 2022 voelde bijna de helft van de Nederlandse volwassenen zich eenzaam. Onder jongeren van 16 t/m 25 jaar voelt 1 op de 4 zich zelfs erg eenzaam. InDe Nacht van EOvertelt Simone Boshove van SamenZwolle waarom de Week Tegen Eenzaamheid belangrijk is.
Persoonlijke verhalen over eenzaamheid van EO - Naar EO.nl
Eenzaamheid blijft vaak onzichtbaar. Hier lees je verhalen van mensen die ermee worstelen. Of doe de quiz om te zien hoe jij met alleen-zijn omgaat.
Kleine stapjes naar een stabiel leven - Kijk op NPO Start
In Soep, sores en soelaas volgt Bert van Leeuwen de betrokkenen van het Leger des Heils, waar dak- en thuislozen terechtkunnen. Zo maak je het leven van bewoners en medewerkers van dichtbij mee: hun strijd, moed, drijfveren, grote en kleine overwinningen en hun plezier.
De mooiste programma's over eenzaamheid van HUMAN - Naar Human.nl
De mooiste verhalen van omroep HUMAN over eenzaamheid vind je op hun site. Van kinderprogramma Wat zou jij doen? tot We zien ons, een programma over de bewoners van de Limburgse wijk Lindenheuvel, die na het verdwijnen van de kolenmijnen, strijden tegen de eenzaamheid.
Verloren jongeren: is er hoop en toekomst na jaren jeugdzorg? - Kijk op NPO Start
Waar moet je heen als je volwassen bent geworden na jaren jeugd- of pleegzorg? Als je gewend bent dat tientallen hulpverleners zich met je bemoeien en over je schouder meekijken naar alles wat je doet. Als crisis- of daklozenopvang je 'thuis' is omdat zelfstandig wonen geen optie is. In Verloren Jongeren volg je hen op weg naar een betere toekomst.