3x Airborne in de bioscoop
Ter gelegenheid van de Slag om Arnhem die dit jaar tachtig jaar geleden plaatsvond, besteden bioscopen in de provincie Gelderland extra aandacht aan deze bijzondere dag in de geschiedenis. Je ziet de hele maand september drie klassieke films over de Tweede Wereldoorlog. Welke dat zijn, dat lees je hier!
Zwartboek:
Je kent haar natuurlijk van haar Hollywood avonturen in onder andere Game of Thrones, maar Carice van Houten staat al langer te shinen op het witte doek, bijvoorbeeld in deze film. Zwartboek (2006) is echt een Nederlandse klassieker geworden in de categorie films over de Tweede Wereldoorlog. Neem nogmaals (of misschien voor het eerst) een kijkje door de lens van regisseur Paul Verhoeven met deze aangrijpende film. Hij neemt je mee in het spannende evenals treurige verhaal van de mooie, Joodse vrouw Ellis die zich aansluit bij het verzet en op charmante wijze bij de vijand infiltreert. Zwartboek is winnaar van vele Gouden Kalveren; waaronder voor beste film, regie en beste actrice. Ook is de film internationaal vaak bekroond. Als tip: voor beginnende filmliefhebbers is Zwartboek hét startpunt om je te verdiepen in het omvangrijke oeuvre van Paul Verhoeven.
Slag om de Schelde:
Een spannende drieluik aan verhalen over een belangrijke gebeurtenis tijdens de oorlog, dat heb ik wel eens eerder gezien. Het meesterwerk Dunkirk (2017) van Christopher Nolan doet namelijk iets vergelijkbaars, maar de Nederlandse megaproductie De Slag om de Schelde (2020) van Mathijs van Heijningen jr. is nét zo’n spectaculair feest voor het oog. Beleef het verhaal van drie jonge helden tijdens deze slag, met ieder hun eigen morele worstelingen en spannende conflicten. De film was de afsluiting van het herdenkingsjaar, 75 jaar nadat de oorlog eindigde. Het is één van de duurste Nederlandse producties ooit gemaakt, toevallig staat alleen Zwartboek boven deze film. De film nam vijf van de negen Gouden Kalveren waarvoor het was genomineerd mee naar huis, waaronder voor beste camerawerk en beste montage. Een film die alleen maar tot zijn recht komt op het witte doek! Voor de oplettende Harry Potter-fan: Tom Felton, die Draco Malfoy speelt, figureert hier als Britse piloot.
Foto: Levitate Film
Saving Private Ryan:
Hollywoodlegende Steven Spielberg waagde zich in 1998 ook aan deze tijdsperiode en maakte de oorlogsklassieker Saving Private Ryan. Het is de zoveelste gouden samenwerking van de regisseur en componist John Williams die net als voor Raiders of the Lost Ark (1981) en Jurassic Park (1993) weer prachtige muziek verzorgt. Een handjevol soldaten krijgt de opdracht om de verloren soldaat Ryan op te sporen in Frankrijk en terug naar huis te brengen. Maar waarom eigenlijk? Waarom zouden ze hun leven riskeren voor maar één Amerikaanse soldaat. De film is geroemd en geliefd bij filmfanaten, bekroond met meerdere Oscars en het zorgde voor een herwaardering voor deze tijdsperiode in Hollywood. Naar mijn mening een van de beste acteerwerken van (toen nog piepjonge) Matt Damon en Tom Hanks. De grootse landing in Normandië in Saving Private Ryan is nog steeds een inspiratiebron voor moderne actiefilms en wordt vaak gebruikt voor als voorbeeld in Amerikaanse filmacademies.
Al deze films zie je de hele maand september in de Gelderse bioscopen en filmhuizen. Meer over Paul Verhoeven? Bekijk dan de Close Up (AVROTROS) documentaire Verhoeven vs Verhoeven op NPO Start of neem een kijkje in de catalogus over deze regisseur op de website van VPRO Cinema.
Coen Plaat
Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!