Lees

3x Waarom is Poor Things zo goed?

Emma Stone schittert in de eigenzinnige en raadselachtige film PoorThings. Drie redenen waarom je deze film wil zien!

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op woensdag 27 maart 2024, 08:00

1. De performance:

Poor Things is geregisseerd door Yorgos Lathimos en gemaakt op basis van het gelijknamige boek van Alisdair Gray. Het verhaal cirkelt rond het leven van Stone’s Bella Baxter, een excentriek persoon met de letterlijke geest van een kind. Na een wetenschappelijk experiment moet deze vrouw nu opnieuw alles ervaren en doet dat samen met de mysterieuze advocaat Duncan Wedderburn, gespeeld door Mark Ruffalo. De samenwerking van Stone en Lathimos in The Favorite komt opnieuw goed tot zijn recht. Stone speelt op een levendige wijze het personage Bella, alles wat Bella opnieuw leert lijkt Stone op het lijf geschreven. Het lopen, het dansen, het praten, alles wordt met overtuiging neergezet door Stone in een once-in-a-lifetime rol, waar ze zelfs een Oscar voor ontving deze maand. Ruffalo als advocaat en Dafoe als de wetenschapper en voogd Godwin passen ook uitmuntend in de setting en overschaduwen Stone’s performance gelukkig niet.

Poorthings 1

2. De look:

Naast dat actrice Emma Stone de Oscar mee naar huis nam voor beste vrouwelijke hoofdrol, kwam Poor Things ook voor drie andere categorieën als beste uit de bus. De film won de prijs voor beste kostuumontwerp, productieontwerpen en beste makeup/hairstyling. En terecht want de film is adembenemend mooi en bevat een diverse mix van stijlen, waardoor een exacte tijdsperiode moeilijk te beschrijven is en je helemaal in de wereld van Bella kunt verzinken. Het heeft iets weg van gothic kunst, Victoriaanse kostuums met een vleugje steampunk. Bella reist het Europees continent over en elke stad ziet er flamboyant en kleurrijk uit. De film schuift vlekkeloos van een bleke, zwart-wit sequentie in het huis van wetenschapper Godwin Baxter naar de sfeervolle en adembenemende reizen van Bella. De praktische sets zijn met het kleinste oog voor detail uitgewerkt en verdienen alleen al op dat gebied een grote pluim.

Poorthings 2

3. De symboliek

PoorThings lijkt op papier een perverse en vooral surrealistisch verhaal, maar de film heeft een niet te missen boodschap. Bella’s avontuur staat symbool voor een volwassen vrouw, onder druk van controlerende mannen die haar sturen om haar leven als een kind te leven. Bella breekt los van deze patriarchale kettingen en vind haar eigen avontuur en beleeft de wereld op haar eigen manier. Ze laat de ‘verstandige’ keuzes in het leven gaan en neemt de weg die zijn gewoon weg ‘interessant’ vindt. Dat mondt uit in allerlei ontdekkingen, van sekswerk tot culinaire en muzikale prikkels tot filosofie en maatschappelijke kwesties. Een gedurfde aanpak maar werkt dankzij de overtuigingskracht van Stone en de rest van de cast.

Lathimos en Stone werken al aan een volgende samenwerking genaamd Kinds of Kindness maar je kan PoorThings gelukkig nog steeds in de bioscoop beleven.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur