Lees

Als een walvis in het water

Plons in de blauwe wereld van wondere oceanen in de nieuwe filmische documentaire Patrick and the Whale.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op woensdag 24 april 2024, 08:00

Patrick Dykstra heeft zijn leven gewijd aan het bestuderen van oceaandieren, en het in bijzonder walvissen. Van orka’s tot bruinvissen en enorme potvissen: Patrick voelt zich als een vis in het water met de dieren. In zijn nieuwste documentaire Patrick and the Whale volg je zijn reizen naar Dominica waar hij onderzoek doet naar potvissen. Zo probeert Patrick meer te weten te komen over het gedrag van deze bijzondere oceaanwezens. Voor Patrick is al een kleine beweging van groot belang in zijn studies. Elke vorm van aandacht die de dieren hebben voor hem kan hij meenemen in verder onderzoek naar hun gedrag.

Patrick and the whale

Maar de uitingen van herkenningen zijn niet alleen kleine bewegingen. In zijn reizen krijgt Dykstra het gevoel dat potvissen écht met hem proberen te communiceren. In Patrick and the Whale reist hij daarom terug naar Dominica om een potvis te zoeken waarmee hij een bijzondere band heeft. Hij noemt haar Dolores. Maar Dolores vind Patrick eerder dan andersom. Ze begroet hem met veel enthousiasme. Waar bij andere dieren Patrick toch vaak afstand probeert te nemen, op een letterlijke manier, hecht Dolores zich zo aan Patrick dat hij fysiek contact niet kán ontwijken. Het vormt de basis voor meer onderzoek naar de intelligentie van Dolores en de potvis in het algemeen. Hoe complex zijn deze dieren? Wat is hun relatie met de mens? De film volgt Patrick in zijn avontuur en de psychologie om zichzelf te wijden aan het maken van diep contact met deze immense wezens.

Als kijker voel je de diepe connectie van Patrick met de oceaandieren helemaal. Dat komt mede door de wonderlijke regie van Mark Fletcher. Hij wisselt de grote schaal van de potvissen af met intense close-ups en drijvende vertelling van Patrick. Fletcher laat je soms klein en soms overweldigd voelen in de zwevende shots van de uitrekkende zeeën. Een lust voor het oog voor liefhebbers van het genre.

De film Patrick and the Whale is nu te zien in bioscopen en filmhuizen bij jou in de buurt.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur