Ga

Als ik kon toveren...

Een konijn uit een hoge hoed toveren, is dat kunst te noemen? Rachel twijfelt daaraan maar Tom staat te popelen haar het tegendeel te bewijzen. Hij neemt Rachel mee naar het illusionisten-duo Rob en en Emiel.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op vrijdag 31 mei 2024, 10:00

Beluister de aflevering hier!

Eerder nam Rachel Tom mee naar de woordentovenaars van de Poezieboys, nu is het de beurt van Tom. Hij sleurt Rachel meer naar een ander magisch duo: de illusionisten Rob en Emiel. In Tussen Kunst en Katers (NTR) hoor je de ervaringen van de presentatoren bij een theatershow van twee van de meest bekende goochelaars van Nederland. Kunnen we goocheltrucs kunst noemen? En wat komt er allemaal kijken bijeen show van illusionisten? Tom en Rachel onderzoeken of Rachel stiekem toch wel een magieliefhebber blijkt te zijn.

Maar wie zijn Rob en Emiel eigenlijk?

Rob Mollien en Emiel Lensen zijn van origine een mentalistenduo. Ze braken door bij een televisieshow: opzoek naar de beste Nederlandse illusionisten 'nieuwe stijl': geen 'goedkope' kaarttrucs of konijnen uit een hoed. Maar een frisse mix van cabaret, theater en magie natuurlijk. Al twintig jaar lang reist het duo over de wereld met verschillende theater- en dinnershows. Ze zijn bovendien winnaars in verschillende categorieën op het NK Magic, stonden meermaals op het podium bij wereldkampioenschappen en treden regelmatig op in het buitenland.

Naast deze shows hebben Rob en Emiel ook een paar jeugdseries gemaakt rond hun beroep. In Street Magic (AVROTROS) bijvoorbeeld leggen ze aan kinderen de fijne kneepjes van het goochelaarsvak uit. Ze gaan langs voetbalvelden, skatebanen en sportzalen om kinderen te verbijsteren met hun bijzondere collectie trucs. Zelf konden kinderen aan de slag met de kleine magische acts om ze thuis uit te proberen.  

Illustionisten 1

Foto: Dennis van der Dool

Hun meest recente show The Da Vinci Ode, een leuke woordspeling op het boek van Dan Brown, is bijna een escape room in theatervorm. Onder instructie van een voice-over van deze alleskunner uit de Renaissance gaan Rob en Emiel op jacht naar een antwoord op een mysterie rond Da Vinci. Je ziet een entourage aan nieuwe trucs en oude trucs in een nieuw jasje waarbij je geen idee hebt wat er gebeurt, het enige wat je weet is dát het gebeurt en ook nog eens recht voor je neus. Misschien heb je zelf straks ook wel de hoofdrol in een van de trucs van Rob en Emiel tijdens hun show.

Meer magie van Rob en Emiel? Hun laatste voorstelling van de The Da Vinci Ode serie is op 8 juni in het Munttheater in Weert. De aflevering van Tussen Kunst en Katers over illusionisten is vanaf nu te beluisteren of bekijk de afleveringen van Street Magic op NPO Start.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur