Lees

‘Ik ben niet wat mij overkomt'

Een muzikale migratiereis van Dilan Yurdakul, over de diepste wonden en pijn in een familie. Pijn waarover wordt gezwegen, maar die ver doorklinkt in volgende generaties.

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op woensdag 14 februari 2024, 00:00

Je kwam hier
Verliet de grond
De aarde
Waar je opgroeide
Losgerukt
Weggerukt
Verloren kwam je aan

In de muzikale theatervoorstelling Alter (LIKEMINDS) vertelt Dilan Yurdakul over de versplintering die migratie teweegbrengt. Het leven in twee werelden: het denken en voelen, op twee manieren, en de verwarring die dat teweegbrengt. Yurdakul zoomt in op de strijd die ze als nazaat van de migrant levert, om de onverwerkte trauma’s van gebroken ouders en grootouders te overwinnen en zo dichter bij haarzelf en haar toekomst te komen. 

Hoe staat zij als derde generatie vrouw tegenover het moederschap, wat wil ze doorgeven? Wat neemt ze mee en wat laat ze achter, wat is er gewonnen en wat is er verloren?

Alter dilan yurdakul fotografie door isabelle van putten en bewerking door studio bas koopmans

Dilan Yurdakul (1991) is actrice (o.a. Bonnie & Clyde en jarenlang Aysen in GTST), schrijfster en theatermaker. Eerder zag je misschien al haar solovoorstellingen Door de schaduw heen en Niet gezien, niet gehoord


Dilan Yurdakul is vanwege haar achtergrond geboeid door de wrijving tussen vrijheid en identiteit, tussen autonomie en gemeenschap. In haar werk onderzoekt ze de menselijke staat en staan familie, patronen en migratie. 

“Theater is voor mij bij uitstek de plek waar ik thema’s die mij bezighouden een vorm kan geven waardoor ze de kijker, hoe intiem soms ook, troost en een zekere mate van catharsis kunnen bieden. Het kleine vergroten, inzoomen, blootleggen en bevragen, binnen het theater is hier alle ruimte voor.”

Dilan Yurdakul

Alter is nog tot en met 17 februari 2024 te zien bij Likeminds in Amsterdam-Noord. Vanaf het najaar van 2024 gaat de voorstelling op tournee door het land.

Dilan Yurdakul was bij 'Nooit Meer Slapen' (VPRO) te gast om over 'Alter' te praten

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur