Ga

Begint je identiteit echt bij jezelf?

Wat voor impact heeft jouw verleden op het heden? Deze vraag staat centraal bij The Naked Truth, een nieuwe tentoonstelling in Het Archief Artspace in Rotterdam. Jonge lokale talenten Daleen Bloemers, Daan Kamphorst, Rosalie Wammes, Eline Schellekens en Sander Coers laten hun nostalgie de vrije loop – en zetten je tegelijk aan het denken over je eigen geschiedenis.

Foto bio

Seshiekela Moerlie

Geplaatst op dinsdag 7 januari 2025

Als mensen worden we gevormd door de ervaringen die we meemaken en de personen die we tegenkomen. Maar begint onze identiteit eigenlijk wel bij onszelf – of werd deze al beïnvloed door de mensen die ons voorgingen? Eén van de kunstenaars die dit onderzoekt in haar werk, is Eline Schellekens. Ooit kreeg ze van haar opa een stapel kranten die gepubliceerd zijn op haar geboortedag. In haar film, die je kunt zien in de tentoonstelling, zoekt ze uit wat de impact is van al die gebeurtenissen op haar identiteit vandaag de dag.  

Blote schouder met tattoo. De tattoo is een hart met een lint eromheen, waarop staat 'We gaan toch dood'.
Foto: Eline Schellekens

Ook fotograaf Sander Coers, één van de FOAM-talenten van 2024 - 2025, brengt in zijn werk het verleden en heden samen. In zijn fotografie kijkt hij terug op de herinneringen en het postkoloniale trauma van zijn grootouders uit Indonesië. Deze beelden regenereert hij met artificial intelligence  (AI), om zo tot typisch nostalgische visuals  te komen. Coers zet je hiermee aan het denken over intergenerationeel trauma. Want dat iets jou niet direct is overkomen, betekent niet dat het nu geen invloed meer op je heeft. Of je het nou wil of niet, dat moet je als je ouder wordt onder ogen zien.  

Meer weten over Sander Coers?

Kunstwerk met aan de bovenkant zandheuvels en onderaan twee ogen.
Foto: Sander Coers

Rosalie Wammes speelt juist in op een lichtere kant van nostalgie. Haar sonische sculpturen nemen je mee terug naar haar vroege kindertijd. "De installatie die ik toon, refereert aan herinneringen in geluid. Met name aan de lage tonen die mijn moeder speelde op het orgel in de kerk, waar wij als kinderen tijdens de dienst stilletjes naast speelden." Met dit werk kan ze voor heel even weer terug naar die fijne momenten die ze zo koestert.
 
Via reconstructies van oude herinneringen schijnt The Naked Truth  licht op gebeurtenissen die ons vormen, zowel positief als negatief. “De positieve dingen zijn mogelijkheden en de negatieve zijn de uitdagingen die je meeneemt”, zegt curator Hannah van den Elzen. Zo onderzoekt Daleen Bloemers de impact van een verstoord zelfbeeld op je identiteit. Met collages en collageachtige schilderijen vormt ze het menselijk lichaam. Als je ernaar kijkt, vraag je je af: hoe zien anderen jou? En wat voor invloed heeft dit op hoe jij naar jezelf kijkt?  

Natuurlijk gaat de reis naar zelfontdekking niet altijd in een rechte lijn - misschien is er zelfs niet eens een eindpunt en blijf je voor altijd veranderen. Máár volgens filmmaker Daan Kamphorst is er wel iets wat kan helpen om je eigen geschiedenis beter te begrijpen en de chaos van het leven te leren omarmen. Namelijk: het teruggaan naar de eenvoud en verwondering van een kind. Voor deze tentoonstelling heeft hij daarom een installatie gecreëerd die je uitnodigt om het onverwachte te omarmen. Door vertrouwde objecten en momenten te vervreemden, neemt Kamphorst je mee in situaties die zowel absurd als nostalgisch zijn. Ervaar de wereld met nieuwe ogen - niet vanuit een plek van controle, maar openheid en avontuur. 
 
The Naked Truth is de eerste expositie van curator Hannah van den Elzen en is te zien op de begane grond van Het Archief Artspace. “Ik hoop dat we mensen aan het denken zetten over hun verleden en de impact daarvan. Zelf ben ik opgegroeid in een dorp en op mijn zeventiende naar Rotterdam verhuisd. Dat heeft zoveel impact gemaakt op wie ik nu ben, omdat wonen in een dorp zó anders is dan in een stad. Je kunt dat zien als iets kleins, maar eigenlijk is het heel groot. Ik heb daardoor een andere insteek, net als alle kunstenaars die meewerken aan deze tentoonstelling. Daardoor kan het menselijk bestaan in haar veelzijdigheid worden onthuld.”

Je bezoekt The Naked Truth  in de weekenden van zaterdag 11 januari tot en met zondag 2 februari bij Het Archief Artspace in Rotterdam. 

Een mens gehuld in een wit gewaad van materiaal dat op plastic lijkt. Je ziet niets van het gezicht. Op de achtergrond staan bomen.
Foto: Daan Kamphorst
Foto bio

Seshiekela Moerlie

Gaat het liefst iedere ochtend naar de film. En luistert met plezier elke dag naar dezelfde playlist: een mix van queer pop en Indonesische liedjes.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!