Lees

Cultuurtips voor Koningsdag

Geen plekje kunnen vinden met je kleedje op de rommelmarkt? Geen zorgen! NPO Cultuur heeft voor jou genoeg alternatieve culturele activiteiten voor deze Koningsdag.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op zaterdag 27 april 2024, 00:00

Maestro Jules in het Concertgebouw Amsterdam

Jules van Hessen dirigeert zijn 50-koppige Maestro Julesorkest in een speciaal concert met een afwisselende en verrassende setlist. Van filmmuziek tot grote opera-aria’s en de viering van George Gershwins Rhapsody in Blue dat dit jaar zijn 100e verjaardag viert. ‘De Stand-up dirigent’ brengt je klassieke muziek met een knipoog, vergezeld door sopraan Laetitia Gerards, pianist Aidan Mikdad en specialist op de theremin Thorwald Jørgensen. Het enige instrument dat je bespeelt zonder het aan te raken!

Julesvan Essen

Parkkunst - Alphen aan de Rijn

In hartje Alphen aan de Rijn feest je op Koningsdag gratis met een cultureel tintje tijdens Parkkunst 2024. Het evenement wordt geopend door stadsdichter Chanty Louis en op twee verschillende podia worden de hele dag lang allerlei optredens opgevoerd, van rock tot hiphop en covers van lokale bandjes. Er zijn foodtrucks aanwezig voor de lekkere trek, er is een kunstmarkt met kraampjes en demonstraties, een muziekmarkt met platen en CD’s en in het filmhuis kan je de documentaire Patrick and the Whale beleven. Parkkunst is in het Park Rijnstroom in Alphen aan de Rijn.

Carnival Baroque in Amare Den Haag

Samen met het Holland Baroque speelt sopraan Jeanine de Bique op Koningsdag Carnival Baroque. De Bique, afkomstig uit Trinidad, wordt beschreven als een van de meest opwindende sopranen die je tegenwoordig op het podium tegenkomt. Barokke aria’s van Georg Friedrich Händel en Jean-Phillippe Rameau worden door haar én het Holland Baroque feilloos afgewisseld met Calypsomuziek uit haar geboorteland. Zij laten zien dat barok niet oud is, het is weer helemaal in! Carnival Baroque is te zien in het Amare Theater in Den Haag.

Luister je liever thuis? Dan kan dat in het Avondconcert (NTR) van NPO Klassiek hier.

Jeanine de Bique en Holland Baroque Foto Marco Borggreve

Koningsdagconcert 

Toch iets te hard gegaan deze Koningsnacht en opzoek naar een avondje genieten van muziek op de bank? Vanavond kijk je live om 20:25 op NPO 2 het Koningsdagconcert (NTR) vanuit Emmen. Tijdens het concert in het Atlas Theater betreden onder meer het Calefax Rietkwintet, harpist Remy van Kesteren, zangeres Rosa da Silva en het Animato Kwartet het podium. Het thema van de avond: stemmen uit grenzeloos Emmen.

Koningsnachtconcert 2023 met Froukje

En voor nog meer muzikaal talent van eigen bodem, bekijk hier het Koningsnachtconcert van vorig jaar met Froukje, het muzikaal collectief Pyranello en het koor NKK NXT. Een bijzonder concert waarbij popartiesten de samenwerking aangaan met een klassiek ensemble.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur