Ga

De kracht van Nora Akachar

Wat maakt een vrouw sterk?  Daar buigt Nora Akachar zich over in haar nieuwe theatervoorstelling TamgHart. Maar laat je niet misleiden: dit is geen typisch verhaal over ‘sterke vrouwen’ zoals we dat kennen uit de westerse media. Akachar graaft dieper in haar eigen roots en stelt vragen aan zichzelf. Tegelijkertijd daagt ze het publiek uit om na te denken over identiteit, cultuur en verwachtingen die we aan vrouwen opleggen. 

Remi

Remi Kerkhoven

Geplaatst op maandag 17 februari 2025

Ik spreek Nora in de NTR kantine op het Mediapark, waar ze met noedelsoep vertelt over haar nieuwe voorstelling. Het is een drukte van jewelste: collega’s, producers en presentatoren lopen af en aan, en de helft daarvan steekt een hand op of komt even langs om haar gedag te zeggen. Nora is hier duidelijk geen onbekende. En dat is niet zo gek: naast haar werk als theatermaker presenteert ze programma’s bij de NTR en is ze dit seizoen ook te zien in Wie is de Mol?, waar ze voor zo’n 3,5 miljoen kijkers elke zaterdag op het beeldscherm verschijnt. 

Nora
Foto: Robin Butter

“Het was een gekke ervaring,” vertelt ze over haar deelname aan het programma. “Je bent constant aan het puzzelen, aan het twijfelen, aan het vertrouwen en wantrouwen en op een gegeven moment ben je helemaal kapot.” Die onzekerheid, dat zoeken naar antwoorden, komt ook terug in TamgHart. “In de voorstelling ga ik op zoek naar wie ik ben, naar wat ik wil. En dat is een proces dat nooit stopt.”

Een vrouw en een half 

De titel TamgHart verwijst naar een Riffijnse uitdrukking voor een sterke vrouw: een vrouw en een half. “Het is een compliment,” legt Akachar uit. “Maar het roept ook vragen op. Wat betekent het om ‘sterk’ te zijn? En wie bepaalt dat?” In de voorstelling neemt ze het publiek mee op een persoonlijke zoektocht. Hoe verhoudt haar Riffijnse identiteit zich tot haar rol als vrouw, moeder en dochter? Welke tradities neemt ze over van haar moeder en oma, en welke laat ze achter? Welk beeld van een sterke vrouw wil ze meegeven aan haar dochter? 

Akachar’s verhaal is persoonlijk en intiem, maar tegelijkertijd universeel. Het gaat over de spanning tussen individuele keuzes en collectieve verwachtingen. Over de druk om te voldoen aan het beeld van de ‘succesvolle vrouw’ – een beeld dat vaak wordt gedomineerd door westerse idealen. “Mijn moeder was een huisvrouw die negen kinderen opvoedde,” vertelt ze. “Dat is óók een vorm van succes. Maar in onze maatschappij wordt dat vaak weggezet als onderontwikkeld of achtergesteld. Dat is zo raar. Het zou er juist om moeten gaan dat je content bent met wat je bereikt hebt, zonder jezelf te verliezen.” 

Die boodschap is hard nodig in een tijd waarin vrouwen nog steeds worden beoordeeld op hun uiterlijk, hun carrièrekeuzes en hun rol als moeder. Akachar haalt scherp uit naar de dubbele standaarden in onze maatschappij. “Als een man vreemdgaat, is het een eikel. Maar als een vrouw het doet, volgt er een groot verhoor,” zegt ze. “We vergeven mannen sneller dan vrouwen. En dat moet veranderen.”

Schermafbeelding 2025 02 14 131104
Foto: Robin Butter

Van herkenning naar verbinding 

TamgHart is meer dan een theatervoorstelling; het is een uitnodiging om na te denken over wie we zijn en wat we willen. Akachar daagt het publiek uit om buiten de hokjes te denken. “Het gaat niet alleen om mijn verhaal als Riffijnse vrouw,” legt ze uit. “Elke vrouw – of ze nou uit de Achterhoek komt of uit Marokko – kan zich hierin herkennen. Het gaat over de zoektocht naar identiteit, over de verwachtingen die anderen van ons hebben, en over de keuzes die we maken.” 

Dankzij haar deelname aan Wie is de Mol? verwacht Akachar nu een breder publiek bij haar voorstellingen. “Vroeger trok ik vooral tweede generatie Marokkaanse vrouwen, die zich herkenden in mijn verhalen over het leven tussen twee culturen. Nu zie ik ook meer witte Nederlanders in de zaal. En dat is mooi, want dit verhaal gaat uiteindelijk over iets universeels: wie ben ik, en hoe verhoud ik me tot de wereld om me heen?” 

En die zoektocht stopt nooit, benadrukt Akachar. “Tien jaar geleden dacht ik: dit is de vrouw die ik wil zijn. Nu denk ik: ik wil verder. Dat is de circle of life. Pas als je dood bent, weet je of je je doelen hebt bereikt.” 

Vanaf 18 februari is TamgHart in theaters zoals Theater Zuidplein in Rotterdam, Deventer Schouwburg en De Lieve Vrouw in Amersfoort te zien.   

Wil je meer zien van Nora? Je ziet haar in Brieven ui de Kast (NTR). Nora geeft in het programma een stem aan moslims die worstelen met hun seksuele identiteit. Zo wordt er een gesprek geopend over een onderwerp dat in de islamitische gemeenschap taboe is én zie je Nora in de rol van presentatrice.

Kijk dan Brieven uit de Kast (NTR) hier (52 min)

Schermafbeelding 2025 02 14 135948
Foto: Robin Butter
Remi

Remi Kerkhoven

Is onmogelijk aan te treffen zonder een boek op zak, muziek op haar oren (als er maar enige vorm van groove in zit) of filosoferend over de talloze films die ze in kleine filmhuizen heeft gezien. Het liefst op de hoogte van alle nieuwtjes in het culturele landschap, zodat ze kan opscheppen. 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!