Lees

Door het oog van de fotograaf

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Geplaatst op zaterdag 27 januari 2024, 00:00

Een portret maken als de geportretteerde even niet oplet. Dat is de taktiek van fotograaf Koos Breukel om het dichtst bij je ziel te komen als hij je fotografeert. In zwart-wit. Op zijn hoekige stoel in zijn studio aan huis.

Koos Breukel kreeg van zijn moeder haar Canon. Sindsdien heeft de camera hem nooit meer losgelaten. Eerst waren zijn fotos .... Maar na een auto-ongeluk in 1992 werd het steeds persoonlijker en intiemer. De foto’s van fotografen als Ed van der Elsken en Irving Penn zetten Breukel op nieuwe paden. Zo ontwikkelt hij een focus op schaduwen, scherpte en hoeken, en kwam het mens meer en meer voorop.

Het werk van Breukel herken je direct: de geportretteerde zit op een hoekige stoel in de studio, met beperkte bewegingsvrijheid, niet in de camera kijkend, even afgeleid. In een paar shots weet Breukel zo de diepste gevoelens blootgelegd.

BC Zusters Norbertinessen van Sint Catharinadal 2021 Koos Breukel zr Dorothea

De Belgische fotograaf Stephan VanFleteren is onder andere gek van het werk van Breukel. Zij delen de passie voor zwart-wit fotografie en vinden elkaarin een onophoudelijke liefde voor het maken van portretten van mensen. Beide fotografen doen dat op de ambachtelijke manier, in licht en composities. Maar er is een verschil: Breukel is gefascineerd door het moment dat je niet oplet en VanFleteren het moment dat je recht in de lens kijkt.

A2be1d9920a818bc1eb70e45633f232a

Het werk van Breukel zit in de collecties van Dutch National Portrait Gallery en is nu te zien in de Ravestijn Gallery in Amsterdam.

En wil je nu alvast meer weten over de fotograaf? Het oog dat voelt-De portetten van Koos Breukel (AVROTROS) is nu te zien op NPO Start.

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Ik ben Juul en een echte bingwatcher van documentaires in alle vormen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur